Tip-top

Dom po mjeri tročlane obitelji u Karlovcu u kojem prevladava skandinavski stil

 Maja Mihovilović
Umjesto kupnje stana u novogradnji, tročlana obitelj iz Karlovca odlučila se za stari stan površine 74 kvadrata

Kroz opsežnu adaptaciju u potpunosti su prilagodili novi životni prostor svojim potrebama i željama. Iako su vlasnici već ugovorili izvođače te se bližio početak radova, još nisu imali jasnu tlocrtnu dispoziciju, osmišljen namještaj po mjeri, raspored struje... Stoga su hitno trebali izvedbeni projekt. Tada u priču ulazi Maja Mihovilović iz studija Tu žive ljudi, koja je u kratkom roku razradila projekt prema njihovim zahtjevima kako radovi ne bi kasnili, a zahvaljujući trudu vlasnika radovi su tekli u dogovorenom tempu.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- Vlasnici su zapravo imali vrlo jasno definirane želje, samo im je trebala pomoć da ih artikuliraju u konkretna rješenja koja će zadovoljiti i objediniti tehničke preduvjete, funkcionalnost i estetiku prostora. Suradnja je u tom smislu bila iznimno ugodna, a moram pohvaliti investitora koji se trudio da ne bude praznog hoda i da svi radovi idu dogovorenim tempom, što je značilo buđenje u 4 sata ujutro i skiciranje preciznih pozicija utičnica i prekidača. Investitor bi te skice printano ranom zorom i nosio na teren kako bi majstori taj isti dan mogi raditi. Zato nam se na kraju i bilo slatko smijati tom ludom tempu rada jer smo svi bili i više nego zadovoljni konačnim rezultatom - kaže Maja Mihovilović.

Dodaje kako se u stanu mijenjalo gotovo sve, osim vanjske stolarije koju je promijenio prethodni vlasnik: od podova i unutarnje stolarije do instalacija te tlocrta u manjem opsegu jer je stan već imao dobar raspored.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- Ono što uvijek predlažem ako postoji ta mogućnost, a ovdje smo je imali, bilo je izmještanje perilice rublja u zasebni mali "vešeraj" koji smo pridružili kuhinji. To je rasteretilo relativno malen prostor kupaonice. U njemu smo zahvaljujući tome električni bojler mogli sakriti u ormar po mjeri, koji se pokazao kao dobro estetsko i funkcionalno rješenje, a stala je i tuš-kada dimenzija 120x80 cm - pojašnjava Maja Mihovilović.

image
Maja Mihovilović

Stan se sastoji od ulaznog hodnika iz kojeg se ulazi u sve ostale prostorije: s desne strane u dvije spavaće sobe, naprijed u WC i kupaonicu, a s lijeve strane u kuhinju i dnevni boravak. U prostoru kuhinje smjestio se spomenuti mali vešeraj, a iz blagovaonice, koja se nalazi u istoj prostoriji, izlazi se na jednu od dviju lođa. Dnevni boravak prolazom je spojen s prostorom blagovaonice, a na njega se nastavlja druga lođa.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

- S obzirom na to da su vlasnici željeli da prevladavajući stil uređenja bude skandinavski, u interijeru prevladavaju siva, crna i bijela, a monokromatiku su razbili topli tonovi drva, prvenstveno hrastov parket, te tamnozelena boja i drvni dekor na namještaju po mjeri. Zidovi su ili bijeli ili u neutralnoj greige nijansi. Izuzetak je dječja soba dizajnirana za velikog zaljubljenika u Lego kockice pa sam boje prilagodila osnovnim bojama u kojima se one proizvode - kaže, dodajući kako su "važniji" komadi namještaja, bilo zbog tehničkih ograničenja ili željenog vizualnog dojma, rađeni po mjeri. Tako su investitorima u kuhinji bili bitni povišena ugradbena pećnica i šank, koji bi kuhinju odvojio od prostora blagovaonice.

- S obzirom na to da su se odlučili na kuhinju po mjeri, mogli smo se poigrati i s ostalim elementima: dodala sam policu za vino, otvorenu policu za kuharice, kao zidne obloge stavili smo ploče u dekoru kuhinjske radne ploče, a odmah uz kuhinju osmislili smo prostor koji funkcionira kao ostava i mali "vešeraj". U preostali prostor ispred prozora smješten je manji blagovaonski stol koji odgovara svakodnevnim potrebama tročlane obitelji - kaže.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

Nadalje, pri dizajniranju dnevnog boravka vodilo se računa da se u njemu nalaze biblioteka, radni kutak i prostor za opuštanje, a zahvaljujući izradi po mjeri uspješno su zadovoljeni i ti zahtjevi.

- Radni kutak diskretno se nastavlja na biblioteku, a TV komoda osmišljena je tako da u nju stanu sve audio komponente važne investitorima, naravno bez ijedne vidljive žice. Vlasnici su dobili prostor u kojem se mogu družiti i opuštati uz zvuk omiljenih ploča - kaže M. Mihovilović.

image
Maja Mihovilović
image
Maja Mihovilović

U dječjoj sobi su krevet, radni stol i dugački stol namijenjen isključivo slaganju Lego kockica, garderobni ormar i televizor ispod kojeg je komoda za odlaganje školskih stvari.

image
Maja Mihovilović

- Roditeljsku spavaću sobu nismo željeli opteretiti nepotrebnim namještajem te su tu samo veći garderobni ormar, krevet i noćni ormarići, ali joj karakter daju zanimljive dizajnerske visilice iz Creative Cables te velika slika iznad uzglavlja kreveta. U cijelom je stanu dosta pozornosti posvećeno rasvjeti jer sam, s obzirom na relativno pročišćen dizajn, pomoću zanimljivih rasvjetnih tijela željela prostoru dati dodatan karakter - kaže, dodajući kako su po mjeri rađeni i TV komoda u dječjoj sobi, ormari te polica u hodniku, kao i kupaonski namještaj.

image
Maja Mihovilović

- Namještaj po mjeri izrađen je od kvalitetnog iverala, a izvela ga je tvrtka Ritual. Ostatak kupovnog namještaja većinom je iz Ikee, mali dio je iz Jyska, dok su barski stolci iz Prostorije - kaže Maja Mihovilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:54