KORANA U GOSTIMA

Dom u centru Zagreba u kojem Vedran Klemens čuva uspomene na Sarajevo, čak i rep granate

 Boris Kovačev/Cropix
Poznati ilustrator obožava stan u kojem živi, a posebno balkon koji mu je najdraže mjesto u stanu, koji koristi tri mjeseca godišnje

Rad ilustratora Vedrana Klemensa dosta je prisutan u našem okružju, više nego što možete zamisliti na prvi dojam. Bilo da pijete sok na plaži, pivo, čitate knjigu ili slikovnicu djetetu, gledate plakete za neku izložbu ili provod, vjerojatno gledate u njegove slike...

Posjetili smo ga u njegovom stanu u Donjem gradu u Zagrebu, koji ima mali balkon na pročelju...

KOJI JE TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK?

"Volim jednostavnu odjeću koja mi je udobna. Cijenim kad se ljudi lijepo i kreativno odijevaju, vidim modu kao odlično sredstvo izražavanja, ali sam ne volim privlačiti puno pažnje pa ne marim za nju mnogo. Više marim za tijelo i dosta vježbam jer mi se tijelo čini važnije za ukupni dojam o izgledu. Kad crtam ljude, uvijek ih prvo skiciram gole pa im dodajem odjeću, jer tijelo određuje glavne proporcije, a one najviše utječu na prvi dojam koji imamo o ljudima. Proporcije teško možemo sakriti odjećom, samo ih možemo malo popraviti."

image
Boris Kovačev/Cropix

KAKO BI OPISAO SVOJ DOM?

"Svi koji me bolje poznaju znaju koliko volim stan u kojem živim već skoro dvadeset godina. Zaljubljen sam u njega otkako sam se uselio i gotovo ne prođe dan a da ne pomislim kako sam sretan što živim ovdje. Dosta je požutio i zastario u posljednje vrijeme, treba mu uređenje, pogotovo jer ga od potresa još nisam pokrpao i okrečio, stalno sam u nekoj gužvi. Ali i ovakav oronuo kakav je trenutno mi je drag. Najviše jer je na odličnoj lokaciji, s predivnim balkonom koji gleda na Klasičnu gimnaziju, ima visok strop i puno svjetla."

image
Boris Kovačev/Cropix

KOJE SVOJE RADOVE IMAŠ NA ZIDU?

"Često mijenjam izložene radove jer mi brzo dosade, ali već dulje na zidu imam ovu svoju grafiku pudlice i gorile. Lijepa mi je, a ima i sentimentalnu vrijednost jer je posvećena voljenoj osobi i puna je naših internih fora. I satove sam napravio, kupio sam čiste bijele satove i nalijepio na njih crtarije posvećene Betmenu i Vučku, mojim omiljenim likovima iz djetinjstva. Vučko grafike su jedine grafike koje sam radio u jako velikom formatu, pa su mi stalno okačene jer najbolje pristaju visokim zidovima koje imam. Od predmeta imam štafelaj, na kojem sam jako puno slikao u mladosti, ali otkako sam potpuno prešao na digitalno crtanje, sad mi služi samo kao ukras. Fali mi analogno slikanje, razmišljam da mu se vratim ponekad."

image
Boris Kovačev/Cropix

ŠTO SAD ČITAŠ?

"Čitao sam dosta prije, ali otkako sam počeo nositi naočale za blizinu, sve manje čitam. Čitanje me počelo fizički zamarati, zabole me oči i brzo mi se prispava, pa sam se navukao na slušanje. Uglavnom slušam YouTube i podcaste dok crtam i kuham, najviše edukacijske sadržaje, intervjue, debate i stand-up. Od knjiga koje sam pročitao prošle godine najviše mi se svidjela "Proslava" Damira Karakaša, usporena i s malo radnje, ali s opijajućom atmosferom koju nisam puno puta doživio čitajući. Već dugo se nisam tako oduševio nekim domaćim romanom. Od stranih pisaca koje sam otkrio zadnje vrijeme mi je bio dobar Knausgård. Puno čitam stručne knjige, o crtanju, slikanju, bojama, anatomiji..."

DOBAR PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠAO...

"Podcaste slušam po fazama i obično ne samo jedan nego više raznih na neku temu koja me trenutno zanima. Mislim da sam naučio u životu daleko više slušajući podcaste i YouTube nego studirajući. Svakakve teme su mi zanimljive: intervjui s ilustratorima, debate ateista, geopolitičke teme, ekologija, prehrana, znanstvena istraživanja o fitnessu, razne popularno-znanstvene teme i još puno toga. Trenutno slušam uglavnom na temu umjetne inteligencije, odnosno machine learninga i robotike, jer su mi jako zanimljiva otkrića na tom polju."

KAO ILUSTRATOR, OSJEĆAŠ LI SE UGROŽENO ZBOG AI?

"ChatGPT i generatori slika poput midjourneyJa i DALL.E-a postali su mi konkurencija u poslu. Još me ne mogu zamijeniti, ali nisam siguran koliko će to potrajati."

image
Boris Kovačev/Cropix

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM HLADNJAKU?

"Povrće. Mrzio sam ga kao dijete, ali onda se desio preokret nakon tridesete, zavolio sam ga jako i sad većinom samo to jedem. Volim kuhati i kuham svaki dan tako da uvijek imam u kući brdo povrća svih boja i mahunarki. Obavezno i miso pastu i tamari. Oni su mi jedno od najdražih otkrića nakon putovanja u Japan. Gotovo svako jelo mogu učiniti ukusnijim, a zdravi su i uvijek dostupni."

GDJE U STANU RADIŠ, ODNOSNO CRTAŠ, STVARAŠ...?

"Uvijek radim za stolom jer mi trebaju moji veliki uređaji na kojima crtam. Stol se može dizati i spuštati pa pola vremena stojim, a pola sjedim. Profesionalno crtanje nikako nije zdravo za tijelo, traži previše sjedenja i mirovanja. Zato pokušavam što više stajati dok crtam, i pravim često pauze da se protegnem, napravim par zgibova, sklekova, odem do teretane, na kavu ili do dućana, samo da se mrdnem malo. Jedini trenuci kad ne volim svoj posao je kad rokovi stisnu i nemam vremena za mrdanje pa cijeli dan sjedim za kompjutorom, osjećam se grozno tad. Mrdanje i spavanje su mi najvažniji recept za sreću."

image
Boris Kovačev/Cropix

ŠTO TE U STANU PODSJEĆA NA TVOJE RODNO MJESTO?

"Sačuvao sam jedan rep granate koje sam kao dijete skupljao u opkoljenom Sarajevu. I metak od snajpera koji je zamalo pogodio moju mamu za vrijeme rata, potrgao joj je bluzu, a nju nije ni ogrebao. Napravio sam bio od njega privjesak koji sam nosio kao školarac.

U Sarajevu sam živio do 1995. napustio sam ga pred kraj rata kad sam imao 16 godina. U njemu sam proveo najljepše i najružnije dane svog života: lijepo djetinjstvo u predratnim osamdesetima i ružne tinejdžerske ratne devedesete. U Zagrebu sad već živim skoro dvostruko koliko sam živio u Sarajevu i ovdje se već dugo osjećam doma, ali Sarajevo će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu."

image
Boris Kovačev/Cropix

VAŽNOST BALKONA...

"Balkon mi je najljepše mjesto u stanu. Gleda na gimnaziju, uvijek se čuju ptičice i žamor, a ulica nije prometna pa nema buke automobila. Nažalost, mogu ga koristiti samo dva-tri mjeseca u godini, jer je u ostalo vrijeme na njemu prehladno ili prevruće. Možda ga baš zato toliko volim što mi nije uvijek dostupan. Upravo sam nedavno prvi put posadio biljke na njemu. Nisam to radio dosad, totalni sam početnik, ali baš me veseli. Nadam se da ću ga konačno malo zazeleniti pa će mi biti još ljepši."

image
Boris Kovačev/Cropix

OD KNJIGA KOJE SI ILUSTRIRAO - KOJE IMAŠ DOMA...?

"Izdvojio bih Drakulu i Sliku Doriana Greya, jer ih je izdavač Amaranthine Books jako lijepo osmislio i producirao. Drakula je tiskan na crvenom baršunu u boji koja svijetli u mraku, naslov je ispisan pravom ljudskom krvlju, a nalazi se u drvenoj kutiji u kojoj je prava zemlja iz Drakulinog dvorca u Transilvaniji. A Dorianov portret koji sam nacrtao mijenja starost ovisno o kutu gledanja, knjiga je uokvirena u drveni okvir, pa se naslovnica s Dorianovim portretom može okačiti na zid kao prava slika."

image
Boris Kovačev/Cropix

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU ZA KAVU ILI RESTORAN...?

"Najviše volim svoj kvart, oko džamije, pogotovo Martićevu gdje često sjednem u Program Bar ili Pizzeriju Park. Uvijek mi je lijepo tamo."

AKTIVNOST KOJU VOLIŠ KAO SPORT ILI REKREACIJU...

"Volim vježbati u teretani i vožnju biciklom. Često mi bude mrsko pokrenuti se, ali natjeram se jer znam da ću poslije biti sretan. Nekad mislim kako sam ovisan o vježbanju jer me nakon treninga redovno opali sreća, a imam krizu čim ga propustim par dana."

image
Boris Kovačev/Cropix

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODAO U GARDEROBU...

"Nedavno sam si kupio majicu na kojoj je crtao jedan odličan ilustrator Sebastian Curi. Sviđa mi se taj crtež i zato me veseli."

image
Boris Kovačev/Cropix

KADA TI FALI INSPIRACIJE...

"Samo sjednem i počnem raditi. Nikad ne čekam inspiraciju. Ona mi maltene garantirano dođe ako aktivno krenem razmišljati. Kad nemam ideju, jednostavno se natjeram da uzmem olovku u ruke i počnem žvrljati i razmišljati."

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI RELATIVNO NEDAVNO GLEDAO?

"Cijeli život obožavam filmove i serije. To mi je najdraža razbibriga. Upravo gledam "Succession", tek sam završio prvu sezonu i baš sam oduševljen. Osim nje trenutno gledam "Parks and Recreation", iako je već starija serija, tek sam je nedavno počeo gledati. Obožavam skoro sve glavne likove, posebno Rona Swansona, kojem je dovoljno samo da se pojavi na ekranu da bi me nasmijao."

NAJDRAŽA PJEVAČICA ILI GLAZBENIK ZA PREPORUKU?

"Jako volim muziku. Ovisno o fazi i raspoloženju, slušam različite stvari i žanrove pa mi je baš teško reći ‘ko mi je najdraži. Par stvari koje su mi baš ovih dana na repeat: GENER8ION i 070 Shake - Neo Surf, Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love, Gomina - Stupid, d4vd - Here With Me, PREP - As It Was."

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBIO?

"Da nikad ne jedem žuti snijeg. Ne znam koliko je najbolji, ali je definitivno najsmješniji (smije se, op. a.)."

NAJVIŠE VOLIŠ SKUHATI...

"Ramen i zeljanicu."

ŠTO TRENUTNO RADIŠ?

"Crtam nove ilustracije za Pipi, nove ilustracije Vegetinog kuhara, etiketu za Pivovaru Medvedgrad, slikovnicu "Nije lako Bubamarcu" prema tekstu Zvonimira Baloga za Našu djecu, ilustracije za novu knjigu Bože Skoke..."

image
Boris Kovačev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:26