Čiste stan, uređuju vrt, kuhaju...

DOMAĆE KULTURNE LIČNOSTI U IZOLACIJI Otkrivamo što u karanteni rade balerina, redatelj, književnica i glazbenik

Čiste stan, uređuju vrt, kuhaju, usisavaju šutu... Čuli smo se s domaćim umjetnicima koji su nam ispričali što su sve napravili u svome domu sada kada imaju neočekivano puno slobodnog vremena te kako su se snašli u svemu tome

Mnogi posljednjih mjesec dana nisu imali posla, pa su bili prisiljeni ostati doma. Među njima su, svakako, umjetnici. Kazališta nisu radila, nastupati nisu mogli, nisu se mogi susretati sa svojim čitateljima... Što su radili?

Kao i svi mi ostali, okrenuli su se čišćenju i uređenju svojeg životnog prostora. Neki od njih su i dalje, koliko su mogli, ipak odrađivali dio svojih obveza, no drugi su iskoristili vrijeme koje kao da se protezalo unedogled da se bave korisnim stvarima - čišćenjem stana, uređivanjem vrta...

“Konačno sam raščistila gomilu stvari iz natrpanih ormara i riješila se onih komada odjeće koje dugo nisam nosila”

Rad sa studentima

Naša poznata balerina Almira Osmanović kaže da su joj dani, čak i kada ih mora provesti doma, uvijek prekratki. Uvijek pronađe neku zanimaciju - jedna od tih je ona za koju, zapravo, nikad nije imala dovoljno vremena: raščistiti ormare i riješiti se stvari koje godinama ne nosi. To je nedavno konačno obavila.

Nova zanimacija mi je konstantno čišćenje i dezinficiranje svakog kutka mog životnog prostora, kaže Almira

- Uz kuhanje, u kojem zaista uživam, su i čišćenje i dezinficiranje. Time se nekako najviše bavim. U planu nam je uskoro sanirati stan koji je oštećen u potresu. Šteta nije velika, ali ipak ima sitnica koje moramo urediti - kaže Almira, koja je uz obavljanje kućanskih poslova našla vremena i da radi sa studentima iz Splita, Zagreba i Pule, s kojima preko Zooma redovno komunicira. Radi, kaže, i jedan filmić kojim će povezati sve studente, njih četrdesetak. Tema je bila izraziti pokretom stanje izoliranosti, ali tako da je bez obzira na novonastale okolnosti naš duh i dalje slobodan i kreativan.

Otkrivam blagodati velikog dvorišta koje prije nikad nisam koristio, a sada sam obrezao i povezao lozu, uredio živicu i pokosio travu, nabraja Lovro

Čišćenjem se najviše bavi i kazališni redatelj Lovro Krsnik. Priznaje kako je vrijeme koje mora provesti doma iskoristio da bi obavio generalno čišćenje. Zapravo se to svelo na bacanje stvari iz kuće, koje su se godinama gomilale, a nitko ih nije koristio.

- Osim što pratim kad se prikazuje koja online predstava, trenutno su mi kao najgorem penzioneru vrhunci tjedna kad se koji dan i u koje vrijeme odvozi koja vrsta otpada, kako bih nanovo napunio kontejnere. Nevjerojatno je koliko se stvari nakupilo i niti jedan prostor u kući ili izvan nje nije bio pošteđen - priča Lovro.

Knjige

Posebnu pozornost posvetio je obiteljskoj knjižnici. Nju treba ponovno organizirati i dovesti u red, a to znači i da knjige treba otprašiti. Nema kraćeg puta, pojašnjava, nego da knjigu po knjigu iznese van i otrese na svježem zraku.

- Osim toga, organizirao sam policu za arhivu svih kazališnih projekata i tekstova na kojima sam dosad radio, sve lijepo pregledno po godištima, kako bih u trenutku mogao pronaći potrebno, ali da imam i model pospremanja onih koji tek dolaze. Uz to otkrivam blagodati velikog dvorišta koje prije nikad nisam koristio, a sad mu s velikim užitkom svaki dan posvetim neko vrijeme. Obrezao sam i povezao lozu, uređujem živicu, već je došla na red i prva košnja trave, a u njemu mi je sustanar i mali jež kojem svaku večer ostavim komadić jabuke - priča Lovro.

Stan književnice Silvije Šesto jako je nastradao u potresu, pa ona ističe kako se u posljednje vrijeme najviše bavi usisavanjem šute. Postavila je u kuhinju jastučić i svako jutro zbroji čestice šute, pa usisa i tako svaki dan izolacije

Književnica Silvija Šesto, čiji je stan jako nastradao u potresu, priznaje nam kako se u posljednje vrijeme najviše bavi pisanjem i usisavanjem šute.

- Nakon 22. dogovdilo se više od tisuću malih potresa, pa sam u život uvela igru ‘koliko sutra“‘. Postavila sam u kuhinju jastučić i svako jutro zbrojim čestice šute, pa usisam i tako svaki dan izolacije 1576, 1720, 1660… Usisavanje, kao što rekoh. Inače, volim sve kućanske poslove jer barem tako znam da još imam dom. Ako se pranje ruku može podvesti pod kućanske poslove, i to je nešto što često radim, pa čak dva u jedan, jer nemam perilice posuđa pa perem ruke perući posuđe - priča Silvija.

U izolaciji je iscrtala zidove koji su napukli, pa sad te pukotine izgledaju manje strašno, a uz to je i malo gurala namještaj. Ne zato što želi, nego kako pri nekom jačem potresu ne bi propao u stan ispod. Osim toga, počela je i snimati.

- Da, radim videomaterijale i to me jako veseli. Mislim da ću i nastaviti kad sve ovo prođe - kaže Silvija.

Uglavnom se motam po kući, kuham i to mi je fenomenalno, a usput promatram posuđe kao još jednu stvar po kojoj mogu bubnjati, govori Borna

Vježbanje

Bubnjar Borna Šercar nije mogao vježbati s članovima svog benda Jazziana Croatica, niti je odlazio na posao u kazalište Komedija. Najviše vremena provodi sa svojim mališanima, a osim toga bavi se skladanjem, kuhanjem i svira bubnjeve. Premda ih inače ne drži doma, sada ih je montirao u stanu kako bi mogao svakodnevno vježbati.

- Uglavnom se motam po kući kao muha bez glave. Sve nešto pomalo radim, ali nisam baš pretjerano koncentriran. Kuham, to mi je fenomenalno, a usput promatram posuđe kao još jednu stvar po kojoj mogu bubnjati, pa sam neke dijelove skladbi smislio lupkajući po tavama dok sam kuhao - kaže Borna kroz smijeh.

Posljednjih mjesec dana promatrao je svijet oko sebe i zaključio da mu se ne sviđa što mnogi počinju misliti da nam ne treba umjetnost. Osim što sklada, nedavno je sudjelovao u projektu Ante Gele “Zagrebačkim ulicama”, nastalom nakon potresa, a piše i puno više poezije nego prije.

- Mislim da nas jedino umjetnost razlikuje od životinja. Treba nam. S druge strane, smeta me kad umjetnici plaču nad svojom umjetnošću, kao da se više ne mogu baviti njome. Mogu. Ako si umjetnik, moraš stvarati u svim uvjetima, tako da svatko od nas i dalje radi - zaključuje Borna.

privatni album

privatni album

privatni album

neja markičević/hanza media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:50