TRŽIŠTE NEKRETNINA

Domaći kupci najviše traže jednosobne i dvosobne stanove kojih nema mnogo u ponudi

Zagreb, Maksimir 750.000 €

Obiteljska kuća u Bužanovoj ulici u Zagrebu s dvorišnim vrtom, pogledom i kućom za goste, 232 m2, za 750.000 €. U ponudi Remax Centra nekretnina.

 Remax Centar Nekrenina
U razgovoru s nekoliko agencija doznajemo da su spremni izdvojiti i 200.000 eura, a najčešće kupuju radi rješavanja stambenog pitanja

Što domaći kupci najviše traže na tržištu nekretnina istražili smo za nekoliko gradova. Prema podacima agencija, pokazalo se da su to uglavnom jednosobni stanovi, često i manji dvosobni, kojih ima i najmanje u ponudi, za sume od 160.000 do 200.000 eura, ovisno o gradu i području Hrvatske.

U uredima Remax Centra nekretnina najviše upita iz razdob­lja prvog kvartala imali su, kažu, ako se gleda domaće kupce, od klijenata s područja Zagreba, zatim Istre i Primorsko-goranske županije. Na području cijelog Zagreba najviše se, ističu, traže nekretnine u novogradnji, i to manji stanovi do 160.000 eura. Njihova je cijena prihvatljivija ako nisu u širem središtu grada. U Sesvetskom Kraljevcu ili Klari može, primjerice, biti oko 2000 eura za kvadrat.

image

Sesvetski Kraljevec 144.000 €

Novogradnja, višestambena zgrada sadrži šest moderno opremljenih stanova od 72 do 95 m2 . Svi stanovi su četverosobni (DB + 3 spavaće sobe). Cijena stana od 72 m2 je 144.000 €, odnosno 2000 €/m2 . U ponudi Remax Centra nekretnina

Remax Centar nekretnina

- Najčešće radim s novogradnjama, a izrazito se traže stanovi koji imaju jednu odvojenu sobu, takvih nekretnina nikad dosta u ponudi. Osim jednosobnih stanova, traže se sve više i veći, nešto komforniji, s dvije spavaće sobe. Razlog kupovine je primarno rješavanje stambenog pitanja, odmah iza toga je investiranje u nekretnine - naglašava agentica Petra Tonžetić iz njihova zagrebačkog ureda.

U Zagrebu postoji interes za nekretninama u zoni tramvaja, a u Rijeci na istočnom dijelu grada i u centru

Potražnja za kućama

U agenciji Biliškov nekretnine kažu da se u Zagrebu, prema njihovu iskustvu, najviše traže manji dvosobni i trosobni stanovi od 45 do 75 kvadrata u zoni tramvaja.

- Takvih nekretnina je najmanje na tržištu, tako da se njihove cijene kreću od 2500 eura za kvadrat i više za stanove koje treba renovirati, a cijene novogradnje su često iznad 4000 eura za kvadrat u tramvajskoj zoni. Prije desetak dana na Jarunu smo, primjerice, prodali trosoban stan od 75 kvadrata za adaptaciju za 185.000 eura - kaže Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu.

image

Zagreb, Maksimir 750.000 €

Obiteljska kuća u Bužanovoj ulici u Zagrebu s dvorišnim vrtom, pogledom i kućom za goste, 232 m2, za 750.000 €. U ponudi Remax Centra nekretnina.

Remax Centar Nekrenina

A što je s kućama, traže li se uopće, s obzirom na to da su stanovi popularniji? Iz zagrebačkog ureda Remax Centra nekretnina ističu da najviše upita imaju za manje kuće do 150 kvadrata s manjim dvorištem, ali ovakvih nekretnina nedostaje na tržištu.

Lokacije koje su u Rijeci najzanimljivije za nekretnine koje se kupuju za stanovanje, kako kažu u agenciji Dogma nekretnine, svakako su one u istočnom dijelu grada - Vojak, Bulevard, Trsat, Pećine, Vežica, Kostrena, i na zapadnom dijelu - Kantrida, Marčeljeva draga, Donji Zamet.

- Traže se stanovi od 30 do 70 kvadrata, jednosobni i dvosobni s dnevnim boravkom, s akcentom na nekretnine novije gradnje. U zadnjih nekoliko godina pojačano je područje interesa za lokacije poput Belvedera, Brajde i centra grada u funkciji investicije, dugoročnog i dnevnog najma - kaže Branko Papeš, direktor Dogma nekretnina.

image

Rijeka, Donja Vežica, cijena na upit

Luksuzni stan veličine 56 m2, jedna soba i dnevni boravak. Novoadaptiran i namješten stan. Cijena na upit. U ponudi agencije Dogma nekretnine

Dogma nekretnine

Građevinska zemljišta

Domaći kupci kupuju nekretnine za investicije u turizmu u Istri i Kvarneru.

- Ovakve nekretnine, najčešće starije, adaptiraju se i stavljaju u turistički najam. Kada se u Umagu i okolici traže nekretnine za rješavanje stambenog pitanja, uglavnom su to obiteljski stanovi, najčešće u prizemlju s vrtom i eventualno kućice. Ali to je i ono što nam najviše nedostaje - stanovi u prizemlju s vrtom, ali u centru. Na ovom području domaći kupci spremni su izdvojiti i do 200.000 eura ako je riječ o komfornom stanu - ističe Davorka Ukota iz Remax Centra nekretnina Umag.

Na području Istre i Kvarnera kupuju se starije nekretnine koje se adaptiraju te stavljaju u turistički najam

Na području Poreča, pak, domaći kupci traže stanove do 150.000 eura.

- Najčešće kupuju na kredit i često traže minimalno dvije spavaće sobe, najčešće do najviše pet kilometara udaljenosti od Poreča. Također se traže građevinska zemljišta za izgradnju jedne ili više kuća, s infrastrukturom i lijepim pogledima od oko 70.000 do 80.000 eura - zaključuje Elena Mikolić iz njihova centra u Poreču.

image

Rijeka, Srdoči 175.000 €

Stan od 65 m2, namješten dvosoban plus dnevni boravak. Cijena je 175.000 €. U ponudi agencije Dogma nekretnine

Dogma nekretnine

Lokacije koje domaći kupci najviše traže u Istri, kažu u agenciji Dogma nekretnine, su one blizu mora: Rabac, Labin, Fažana, zatim Pula, Rovinj, Poreč, pa sve do Umaga.

- Isto tako, među atraktivnijim lokacijama je Svetvinčenat, i na tim lokacijama najtraženije su kuće za odmor. Na Kvarneru su, ako govorimo o turističkim nekretninama, svakako iznimni potražnja i interes kako domaćih, tako i stranih kupaca. Također su tražene lokacije koje gravitiraju prema moru, otok Krk, mjesta uz obalu - Crikvenička rivijera, a bilježimo i sve više interesa za zaleđe, posebice kad je riječ o kućama za odmor. Neizostavna je tu i Opatijska rivijera, pozicije bliže moru - kaže Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnina.

Najtraženije u Istri, Crikvenici i otocima su, zaključuje Papeš, kuće za odmor s bazenima. Cijene im se kreću od 450 tisuća eura naviše i uglavnom ih kupuju stranci, povremeno i domaći kupci.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 09:31