U GOSTIMA

Domišljata adaptacija obiteljskog stana u Branimirovoj ulici

Dijagonala za funkcionalniji životni prostor. Željka Pavlinović iz arhitektonskog ureda ZETHO koji se bavi projektiranjem i dizajnom interijera predstavlja svoj projekt u kojemu je osnovni pristup bio pronalaženje najboljeg funkcionalnog rješenja stana, a ne dekora

ZETHO je ured koji se bavi projektiranjem i dizajnom interijera pod vodstvom arhitektice Željke Pavlinović. Pristup projektiranju interijera proizlazi iz pronalaženja najboljeg funkcionalnog rješenja stana, a ne dekora - objašnjava na samom početku arhitektica.

Odlučili smo se pobliže upoznati sa zanimljivim procesom projektiranja stana u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Vlasnici su mladi bračni par s djetetom, a trebali su što jednostavniju, funkcionalniju i ekonomski prihvatljivu adaptaciju životnog prostora. Zatečeno stanje bio je tipičan gradski stan s dvije sobe orijentirane prema cesti, a kuhinja je bila okrenuta prema stražnjem dvorištu. Glavni je zahtjev vlasnika bio da novo rješenje bude s dvjema spavaćim sobama, kuhinjom, dnevnim boravkom, kupaonicom i odvojenim toaletom.

Vlasnici su zaslužni za odabir namještaja kojim prate priču nenametljivosti, prozračnosti i funkcionalnosti

KONCEPT

Arhitekti ideju dijagonale kao koncepta stana postavljaju kako bi formirali što funkcionalniji prostor. Takvom tlocrtnom dispozicijom dijagonala postaje glavni fokus stana. Investitorica je imala želju da bude izvedena od opeke, što se na kraju pokazalo kao efektno rješenje i postalo je zasebna tema u stanu koja je ujedno dekor, a i nit poveznica.

Željka Pavlinović ističe da su u tom procesu stvaranja dijagonale imali olakotnu okolnost kad je riječ o nosivim zidovima. - Kako nismo morali pojačavati nosivu konstrukciju, srušili smo sve zidove i ogolili stan. Dijagonala je dodatno izdužila cijeli prostor, a izmaknuti kut novog zida uveo je dinamiku. S takvim rješenjem izgubio se prostor hodnika kao odvojena funkcija. Komunikacija struji, a sve postaje jedan fluidni cjeloviti prostor - ulaz, kuhinja, blagovanje, dnevni boravak - govori arhitektica.

RJEŠENJE

U samo središte stana, njegovo usko grlo, smještene su kuhinja i kupaonica, a spavaće prostorije pozicionirane su na suprotne krajeve (djeca dalje od roditeljske sobe). Arhitektica nam objašnjava i da se taj položaj kuhinje, u srcu stana, pokazao kao izvrsno funkcionalno rješenje, s ulaza, dva koraka do kuhinje. Izvedena je forma U kuhinje od koje je jedna strana otvoreni šank koji nosi dvije funkcije - prostor za pripremu hrane i prostor u kojem se skriva stol. Zbog veličine, preciznije uzurpacije prostora, blagovanje je uvučeno u kuhinju.

Arhitekti ideju dijagonale kao koncepta stana postavljaju kako bi formirali što funkcionalniji prostor, ali s time dijagonala postaje i glavni fokus stana

- Kad se okupi veći broj ljudi, stol se izvuče i okupira dio dnevnog boravka, a šank poprima pravu funkciju - kao primjer nam navodi arhitektica. Ostatak ugradbenog namještaja i kuhinje nije više bio važan kao dio koji bi se isticao pa su ti prostori ostali neutralni i minimalni u dizajnu. Ugradbeni namještaj skriva razna spremišta (za usisavač, cipele, hranu itd.).

RENOVACIJA

Osim spomenutih preinaka, projekt stana u Branimirovoj zapravo je bio njegova kompletna renovacija, koja je uključivala i zamjenu svih instalacija, podova i stropova, a sve se moralo odigrati u ograničenom financijskom okviru.

- Pod je izveden u kombinaciji drvenog parketa i cementnog poda. Stopovi i zidovi ostali su nenametljivi, bijeli. Sve je potpuno neutralno jer je cigleni zid preuzeo svu pozornost - ističe arhitektica. Cijeli je stan poprilično neutralan pa tako i rasvjeta prati isti dizajn. U stanu su postavljene funkcionalne plafonijere, a uz ciglenu dijagonalu je nevidljiva LED traka pod stropom.

Projekt stana u Branimirovoj zapravo je bio njegova kompletna renovacija, koja je uključivala i zamjenu svih instalacija, podova i stropova, a sve se moralo odigrati u ograničenom financijskom okviru

Vlasnici su, pak, zaslužni za odabir namještaja kojim prate priču nenametljivosti, prozračnosti i funkcionalnosti. U jednom obliku sve stoji nasuprot zida od opeke, kako jednostavne bijele linije kuhinje, tako i jednostavni ormari i namještaj u sobama. Doista zanimljivo rješenje gdje jedan jedini zid dekorira i nosi cijeli stan.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 21:50