U POSJETU

Domišljati vlasnici stan u Zadru uredili "second hand", rabljenim i "uradi sam" namještajem

Vodimo vas u prostor od 50 kvadrata koji zagrebačkoj obitelji služi kao "morsko" utočište u kojem beskrajno uživaju

Dinamična zagrebačka četveročlana obitelj uvijek je rado posjećivala Zadar i željela imati "nešto" u tom gradu. Obiteljsko nasljedstvo i jedan slučajni oglas na platformi za prodaju nekretnina bili su odlična odskočna daska koja je pomogla u bržoj realizaciji želje.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Danas vas vodimo u stan u jednom zadarskom novom naselju, u blizini prelijepih plaža, što je, priznaju vlasnici, bila dodatna motivacija za kupnju. Stan je površine 50 četvornih metara, s dva balkona koji gledaju na dvije strane svijeta što u svako doba dana omogućava da vlasnici imaju sunce ili hlad, ovisno o tome što žele. Pogled je i prema moru, što je dodatni plus za cijelu investiciju.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Kako su vlasnici poslom vezani uz Zagreb, ne mogu ovaj zadarski stan koristiti stalno, cijele godine. Zbog toga su odlučili da će stan većinom biti u turističkom najmu.

Nakon velikog broja iščitanih odličnih recenzija i preporuka angažirali su arhitekticu Mirelu Blažanović. Kažu, sretni su što su je našli i što je pristala odraditi posao. Oni bi se, govore, izgubili u masi uzoraka, majstora, pločica, dimenzija namještaja, prilagođavanja tlocrta, tako da ih je vodila čvrstom rukom kroz nemirno more zvano projektiranje i uređenje interijera.

- Zato je bilo važno da oprema bude funkcionalna, oku dopadljiva, da zadovoljava uvjete kategorizacije turističkih objekata, ali i da se mi ugodno osjećamo kad budemo dolazili. Nakon velikog broja iščitanih odličnih recenzija i preporuka angažirali smo arhitekticu Mirelu Blažanović. Sretni smo što smo je našli i što je pristala odraditi posao. Mi bismo se izgubili u masi uzoraka, majstora, pločica, dimenzija namještaja, prilagođavanja tlocrta, tako da nas je vodila čvrstom rukom kroz nemirno more zvano projektiranje i uređenje interijera. Zahvalna sam joj na svakom brzom odgovoru izvan radnog vremena i bodrenju da ćemo zajedno uspjeti napraviti super sladak apartman koji nije isti kao mnogi koje ovih dana viđamo - priča vlasnica i dodaje kako je u trenutku kupnje stana postojao samo projekt, što im je dalo mogućnost intervencije u samom rasporedu.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

Budući da su gradnju pratili od temelja, mogli su sudjelovati u nekim izmjenama, odabrati keramiku i sanitarije koji su bili u cjenovnom rangu koji je investitor ponudio, intervenirali su u pozicijama rasvjetnih tijela, prekidača i utičnica, a tlocrtnu dispoziciju kuhinje i kupaonice te instalacije prilagodili su svojim zahtjevima. Uglavnom, stan je dosta promijenjen u odnosu na zamišljeni tlocrt.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

- Izmjenom tlocrta smo u ulaznom dijelu dobili veliki spremišni prostor koji je jako važan i pri najmu, ali i za našu obitelj. Od ulaza prema dnevnom boravku vodi dugačak hodnik koji smo zamislili i kao galeriju plakata izložbi koje se održavaju u Zadru. Imali smo sreću pa su djelatnice zadarskih muzeja bile toliko susretljive te nam poklonile plakate koji su jako lijepo oplemenili prostor, a i pružaju priliku turistima da vide što ovaj grad sve nudi. Vješalica i ogledalo, i to je to. Nema potrebe hodnik zatrpavati dodatnim namještajem. Iz hodnika se ulazi u prostor koji objedinjuje dvije funkcije: boravak i blagovaonicu. Bilo je izazovno pozicionirati sve potrebne elemente jer stan ima dvije velike staklene stijene prema terasi pa je bilo potrebno omogućiti nesmetan izlaz s obje strane - objašnjava vlasnica i ističe da je kuhinja malo sakrivenija, ali joj prozor daje prozračnost i veliku količinu svjetlosti.

Tlocrt nije bio zamišljen da bi udovoljio zahtjevima današnjih kuhinja, pa su napravili prodor u boravak i u niši dobili prostor za hladnjak i perilicu posuđa koja u zatečenom projektu nije bila planirana.

U hodniku koji vodi prema gospodarskom dijelu nalaze se dvoja vrata, jedna koja pripadaju spavaonici i druga su kupaonska. Može se reći kako je taj intimni dio ipak izoliran od bučnijeg dijela stana tako da ta razdvojenost osigurava veći mir i tišinu. Tlocrtna dispozicija kupaonice je dosta izmijenjena u odnosu na zamišljeni projekt. Ovakav raspored sanitarija i namještaja omogućio je veću protočnost i ljepši izgled, a punim pogotkom se pokazalo skrivanje bojlera koji nekako uvijek loše utječe na konačni vizual kupaonica. Na kraju, spavaonica je prozračna i svijetla, nije opterećena detaljima koji bi ometali nesmetan odmor. Stavljena je dosta neobična kombinacija boja: drvo uz plave, ružičaste i žute detalje.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

- Stan je zanimljiv jer je većinom opremljen second hand namještajem s različitih platformi za prodaju rabljenih stvari. Neke komade mogli smo koristiti u obliku u kojem su i kupljeni, ali nešto smo bojali i prilagođavali ideji koja je zamišljena. Projektantica je dala minimalne i maksimalne dimenzije svakog komada, a mi smo vrlo uspješno pronalazili sve što je bilo potrebno. Zajednički smo donosile odluke i slagale mape kako bismo vidjele koliko jedan komad pristaje uz drugi. Ideja je bila držati se morskih boja što je tražilo ličenje, pa je namještaj vožen u Rijeku kod gospođe koja se bavi uređenjem starog namještaja. Boje smo odabirale u morskoj paleti: pijesak, more, nebo - kaže vlasnica i dodaje da je na pod odlučila staviti keramičke pločice jer su lakše za održavanje, dugotrajnije, a budući da se stan nalazi u Dalmaciji, nije bilo straha od hladnoće koja je ipak prisutnija kod keramike nego kod drvenih podova.

Spavaonica je prozračna i svijetla, nije opterećena detaljima koji bi ometali nesmetan odmor. Stavljena je dosta neobična kombinacija boja: drvo uz plave, ružičaste i žute detalje.

Zbog veličine stana, ali i uštede, odabrane su iste pločice u cijelom stanu. Nije imalo smisla "šarati" uzorcima i time vizualno cjepkati i smanjivati prostor. Osim toga, troškovi su manji jer se ostavljaju rezerve samo jedne vrste keramike koja je u tom slučaju i iskoristivija. Ubačen je i danas moderni terrazzo uzorak koji je upotrijebljen i u kuhinji i u kupaonici kako bi se vidjelo da svaki prostor pripada istom stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:06