SUBVENCIJE

Donosimo izračun: Kupiti stan/kuću subvencioniranim kreditom ili čekati pad cijena?

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Danas subvencije djeluju kao vjetar u leđa tržištu i smanjuju negativne posljedice koronakrize

Uz povijesno niske kamate, to je prilika koja se ne propušta. Naravno, ako se kupi nekretnina po tržišnoj cijeni, smatra B. Vujović, direktor agencije Opereta

U nadolazećem valu subvencioniranih kredita pojavila su se neka mišljenja da se možda ne isplati uzimati ih, ako se uzme da bi mogle padati cijene nekretnina. Međutim, u agenciji za nekretnine Opereta smatraju da subvencije ne treba propustiti ima li se u planu u skoro vrijeme kupiti prvi dom.

Štoviše, u Opereti drže da svi koji zadovoljavaju uvjete APN-a trebaju iskoristiti pogodnosti koje se nude.

- Država subvencionira od 30 do 51 posto rate kredita minimalno pet godina. Uz povijesno niske kamate, to je prilika koja se ne propušta. Naravno, uz uvjet da se kupi nekretnina po tržišnoj cijeni - smatra Borislav Vujović, direktor agencije Opereta.
Zato što ih je puno klijenata pitalo što se više isplati - kupiti sad ili čekati da cijene padnu, napravili su matematički izračun koji ide u korist subvencija.

- Ono što je prikazano u izračunima jasno pokazuje da bi se cijena trebala korigirati 16 posto, da bi se isplatilo čekati. No tko zna sa sigurnošću hoće li cijene pasti? Malo je vjerojatno da će se dogoditi tolika korekcija, pogotovo za sve vrste nekretnina. U slučaju da se subvencija koristi devet godina, pad bi trebao biti 24 posto - kaže Vujović te dodaje da je situacija znatno drugačija nego što je bila za vrijeme prošle krize kada su cijene bitno pale, dok su sada razlika i dosta niske kamatne stope na kredite, jako mala kamata na štednju, kvalitetna novogradnja na dobrim lokacijama i slično.

image
NATEE MEEPIAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

“Od lockdowna, kad se situacija na tržištu promijenila, kad je turizam na koljenima i kad BDP pada, subvencije djeluju kao vjetar u leđa tržištu i smanjuju negativne posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa”

PREDUGOVORI

Zanimalo nas je koja je trenutačno situacija oko novog vala subvencija, odnosno ima li manje ili više zainteresiranih te što se preko njihove agencije najviše traži?

- Novi val su kupci s nestrpljenjem čekali. Mnogi koji su propustili prošli zbog korone, ovaj su jedva dočekali. Potpisali smo dosta predugovora u lipnju, srpnju i kolovozu s klauzulom da kupci čekaju APN. Tako da postoji interes kupaca i za ovaj krug. Ipak, teško je usporediti, jer je prošli bio raspisan usred lockdowna pa nemamo dovoljno podataka. Najviše se traže stanovi, no ono što primjećujemo je povećan interes za kuće u odnosu na prošle cikluse - odgovara Borislav Vujović.

Općenito gledano subvencije su dobra ideja čija realizacija, smatra, nije donijela željene rezulate. Pogotovo, kaže, do 15. ožujka, kad je tržište raslo samo po sebi i kad su subvencije bile jedan od razloga rasta cijena. Danas kad se situacija na tržištu promijenila, kad je turizam na koljenima, BDP pada, subvencije djeluju kao vjetar u leđa tržištu i smanjuju negativne posljedice koronakrize, dodaje Vujović.

Pitali smo ga i koji je po njemu najveći plus subvencija, a koja najveća mana?

image
Shutterstock

ZADNJI KRUG

- Najveća mana je ograničeno trajanje, jer traju dok se ne potroši novac predviđen za njih. Kad bi mjera bila trajna, bila bi puno pozitivnija, jer ne bi stvarala veliku potražnju u periodu kad je raspisana. Pozitivno je što je veliki broj malih obitelji riješio stambeno pitanje i što mladi ljudi prvih nekoliko godina imaju olakšicu pri plaćanju rate i nisku kamatnu stopu - odgovara.
Vjeruje, kaže, da će Ministarstvo graditeljstva u sljedećim godinama kreirati još kvalitetnije mjere, nego što su bile ove. Podsjetimo, prema zakonu riječ je o zadnjem krugu subvencioniranih kredita, a natječaj kreće krajem mjeseca.

Izračun koliko treba pasti vrijednost nekretnine da kupac bude u jednakoj financijskoj poziciji po standardnom kreditu u odnosu na subvencionirani kredit.

image
Tablica s izračunom mogućnosti
  • Subvencija na 5 godina jednaka je padu vrijednosti nekretnine za 16%
  • Subvencija na 9 godina jednaka je padu vrijednosti nekretnine za 24%
  • (simulacija na 9 godina obuhvaća 2 djece rođenih za vrijeme trajanja subvencije. Dodatne pogodnosti vezane u subvencionirani stambeni kredit su dulji rok fiksnosti kamatne stope u odnosu na redovnu ponudu, bez troška procjene vrijednosti nekretnine, bez interkalarne kamate, popusti na obvezne police osiguranja, povoljniji LTV)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:46