kakva razlika!

Dosta vam je bezlične kuhinje? Transformirat će je odvažan detalj kojeg tamo možda niste mogli ni zamisliti

 SHUTTERSTOCK
Vrijeme je da odbacite "ziheraške" izbore i pružite svojoj kuhinji ono što zaslužuje - dramatičan novi početak

Ako zavirite na popularne društvene mreže ili forume, primijetit ćete da od svih prostorija najviše uživamo u uređenju kuhinje. To nimalo ne čudi jer je kuhinja za mnoge od nas središte kuće, mjesto gdje se „puno toga događa“ – od objedovanja do druženja s prijateljima i obitelji.

Gornju činjenicu potvrđuju i istraživanja – kuhinja je na prvom mjestu kada govorimo o pregledavanju inspirativnih videa na internetu, a odmah iza nje je kupaonica koja također više nije samo prostorija za higijenu, nego svojevrsni wellness kutak.

Iako se trendovi u uređenju doma mijenjaju svake godine, ne moramo ih slijepo slijediti jer životni prostor uređujemo prvenstveno za sebe, a ne za goste. Naravno da je lijepo čuti da se bliskoj osobi sviđa kako ste uredili neku prostoriju, ali ipak ćete vi u njoj provoditi najviše vremena.

Ono što nam se sviđa kod nekog drugog ne mora nužno funkcionirati u našem prostoru. Bilo da ste u procesu potpune renovacije kuhinje ili biste je samo osvježili, donosimo nekoliko „ne-ziheraških“ prijedloga detalja koji će sasvim sigurno unijeti wow faktor u vašu kuhinju.

Zlatni detalji

U većini kuhinja tijekom prijašnjih desetljeća dominirale su slavine u boji srebra iz jednog jedinog razloga – bile su povoljne, a s time i uobičajen izbor. No, s mijenjanjem trendova, u fokus su došle slavine drugih boja poput crne koje se odlično uklapaju s ostalim crnim detaljima. Ipak, poseban dašak luksuza može se postići pomalo zanemarenim trendom koji je prije bio rezerviran samo za one „dubljeg džepa“.

image
SHUTTERSTOCK

Riječ je o slavinama, ali i sudoperima boje zlata i mesinga. Neodoljivo će naglasiti kuhinju s tamnoplavim i zelenim frontama, kao i radne plohe u boji drva i s efektom mramora. Ako volite klasičnu zlatnu, birajte slavine s visokim sjajem, a za nešto suptilniji dojam u mnogim trgovinama možete pronaći i takozvane brushed gold slavine s mat efektom. I ne brinite, zlatni inox sudoperi jednako su otporni kao i obični „srebrni“ jer su presvučeni slojem protiv ogrebotina i lako se čiste.

Kombinacija materijala

Radna ploča važan je dio kuhinje – na njoj režemo, sjeckamo, mijesimo i radimo mnogo popratnih poslova. Zato je važno da je prostrana koliko može biti i ne pretrpana stvarima koje mogu stajati u ormarićima. Što se tiče dizajna, ne morate se ograničavati na samo jedan materijal, teksturu ili izgled, već možete kombinirati njih nekoliko. Prvo, možete se „igrati“ s debljinama radne ploče kako biste postigli zanimljiv kontrast. To će posebno doći do izražaja na kuhinjskim otocima jer sa svih strana možete upijati njihovu ljepotu.

image
SHUTTERSTOCK

Nadalje, zašto bi materijal radne ploče bio isti u cijeloj kuhinji ako ne mora biti? Primjerice, na otoku može biti deblja ploča od kamena kvarca, dok u ostalom dijelu kuhinje tanja s efektom drveta. Tako kuhinjski prostor dobiva zanimljiv kontrast i osobnost. Kako ne bi djelovao kaotično, ograničite radnu ploču na samo dva materijala/dizajna. Sve više od toga može stvoriti nepotrebni disbalans.

Zamjena za pločice

Osim na stil, u uređenju kuhinje moramo razmišljati i o praktičnosti te i ne tako zabavnoj aktivnosti – čišćenju. Prevelika toplina, prolijevanje i špricanje masnoće česta su pojava u kuhinjama u kojima se svakodnevno pripremaju slasni obroci, a ulje i umaci nerijetko završe i po zidovima u većoj ili manjoj mjeri. Zbog toga je desetljećima bilo nezamislivo stavljati išta na kuhinjski zid osim pločica, sve do sad.

image
ELGRAD
image
ELGRAD

Iako su pločice dugotrajne, estetski privlačne i lako se peru, polako ih zamjenjuje novi materijal, idealan za kuhinjski backsplash - visokokvalitetni zidni paneli izrađeni od izdržljivih materijala otpornima na ogrebotine, toplinu, udubljenja, masnoću i vlagu, zbog čega su sve češći izbor u opremanju kuhinja. Velik izbor zidnih panela može se pronaći u Elgradu, a još neke od njihovih prednosti su:

- nemaju fuge pa je postavljanje lakše

- imaju zaštitu od prskanja i antibakterijsko svojstvo površine

- lako se čiste

- idealni su za prekrivanje postojeće zaštite od keramičkih pločica

- mogu se uskladiti s dekorom radne ploče ili kuhinjskih fronti

- dostupni su u istom dekoru i strukturi kao i Egger radne ploče

- možete ih pronaći u pet kontrastnih dekora koji ne postoje kao radna ploča.

image
ELGRAD
image
ELGRAD

Elgrad zidni paneli napravljeni su od iverice oplemenjene laminatom s obje strane te ne zahtijevaju posebne uvjete prilikom korištenja ploče za kuhanje na bazi struje. Međutim, kod ploča za kuhanje na bazi plina, gdje se toplina raspršuje, ne preporučuje se upotreba zidnog panela niti zidnih letvi, nego kaljeno staklo ili keramika.

U Elgradu je dostupan velik broj različitih dekora zidnih panela – od onih s efektom kamena, betona i raznih vrsta drveta.

Statement rasvjeta

Kuhinja već odavno nije samo prostorija u kojoj pripremamo hranu, već prostor za druženje s dragim osobama. Zbog toga smo se odmaknuli od jednog izvora svjetla na sredini prostoriji jer je ne može osvijetliti sve važne kutove kuhinje. Naravno, centralno svjetlo praktično je u trenucima kada, primjerice, čistimo pod ili kada trebamo pronaći nešto što nam je ispalo, no ne bismo se trebali osloniti samo na njega. Ako imate kuhinjski otok, nekoliko visećih lampi ili veliki statement luster odvažnog dizajna naglasit će ljepotu otoka kao fokalne točke kuhinje.

image
SHUTTERSTOCK

Naravno, nije svaki luster ili lampa za svaku kuhinju pa treba paziti da se veličina izvora svjetla uklapa u veličinu prostorije. Tu vrijedi jednostavno pravilo – mali luster u maloj kuhinji, veliki luster u velikoj. Da bi kuhinja bila dobro osvijetljena, važna je i ambijentalna rasvjeta koja se pozicionira obično ispod gornjih i/ili donjih elemenata, na zidovima pa čak i na radnoj ploči u obliku stolnih lampi. Mogućnosti su nebrojene, na vama je samo da eksperimentirate s nekoliko vrsta rasvjetnih tijela. I zapamtite, što odvažnije, to bolje!

Slavina iznad štednjaka

Koliko puta vam se dogodilo da ste do vrha napunili lonac vodom u sudoperu i jedva ga odnijeli na štednjak? Da se poštedite takvih situacija, postoji nešto što se zove pot filler ili u slobodnom prijevodu „punilo za lonce“. Riječ je o slavini koja se montira iznad štednjaka, a od one kraj sudopera razlikuje se po tome što je potpuno pokretna – možete je zakretati u svim smjerovima i dovoljno je dugačka da doseže do svakog lonca na štednjaku.

image
SHUTTERSTOCK

Iako je ovakva slavina bila dio starinskih kuhinja, sve je prisutnija i u modernim jer olakšava punjenje lonaca vodom direktno na štednjaku. Kako ima dva zgloba, ova slavina lako se prislanja na zid kad vam više ne treba. Ako ste trenutno u makeoveru kuhinje, napomenite majstoru da vam montira pot filler, preporodit ćete se!

Ukrasi na zidovima

S obzirom na veliki rizik od špricanja i prolijevanja, ideja da zidove kuhinje ukrasite nečime osim pločica ne zvuči kao nešto praktično. Ipak, ovaj potez može transformirati kuhinju u još ugodniji prostor za kuhanje, ispijanje kave i objedovanje. Umjetničko djelo u stilu koji preferirate, uokviren poster s inspirativnim porukama ili pak metalne ploče s vintage natpisima i fotografijama idealan su detalj za podizanje šarma prostorije.

image
SHUTTERSTOCK

Svakako trebate pripaziti da se veličina slike uklapa u veličinu prostorije kako ne bi njome dominirala, ali i da odgovara stilu uređenja. Ipak, tko je rekao da ne smijete kombinirati stilove? Samo naprijed, ljepota i jest u kontrastima i naizgled nespojivim detaljima!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Elgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:35