TRANSFORMACIJA

Dotrajala obiteljska kuća iz 60-ih godina dobila je zelenu fasadu i svjetlarnik: ‘Jedino u vrt nismo zadirali, zasad‘

 Studio Flusser
Cilj je bio kreirati elegantno profinjeno životno okruženje, a arhitekti su posebnu pažnju usmjerili na prirodno svjetlo

Na rubu rezidencijalnog područja u selu Dvorce, na brežuljkasnoj praškoj četvrti Podolí, s pogledom na suprotnu obalu rijeke Vltave i Crkvu sv. Filipa i Jakova u Zlíchovu, stajala je dotrajala obiteljska kuća iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Želja njezinih vlasnika, čija obitelj već generacijama živi na tom području, bila je preurediti ju u stambenu vilu visokog standarda, a taj su zadatak povjerili arhitektima iz tvrtke Aoc architekti.

image
Studio Flusser
image
Studio Flusser

"Arhitektura kuće konceptualno se temelji na snažnom, osebujnom ugođaju, dotjeranom do detalja, na elementima interijera te na vizualnoj i funkcionalnoj povezanosti s okolnim vrtnim pejzažom", opisuju autori projekta Ondřej Císler i Filip Rašek, dodajući kako su zamislilli prepoznatljivu fasadu zelene boje od fine strugane žbuke koja zadovoljavajuće reagira na okolnu bogatu vegetaciju tijekom svih godišnjih doba, dodajući kući šarm i karakter.

image
Studio Flusser
image
Studio Flusser
image
Studio Flusser

Pažljivo su, ističu, radili s različitim oblicima svjetla, od intenzivnog svjetlarnika i difuzno blagog svjetla iza poluprozirne fasade do kontrastnog sumraka koji retrospektivno utječe na sofisticiranu kompoziciju fasadnih otvora, te koristili plemenite materijale u njihovom prirodnom stanju, stvarajući pritom elegantno profinjeno životno okruženje, uz osiguranu praktičnost i maksimalnu udobnost.

image
Studio Flusser
image
Studio Flusser
image
Studio Flusser

Na gornje dvije etaže smještena je glavna stambena jedinica. Iz hodnika u prizemlju ulazi se udobnim drvenim stubištem s hrastovom lamperijom koja dočarava domaću atmosferu. Stubište vodi do glavnog dnevnog boravka s niskim prostorom za sjedenje, kuhinjom i blagovaonicom s pristupom prostranoj terasi. Ovaj dio kuće veći dio dana okupan je ugodnim sumrakom, a u ljetnim ga je mjesecima moguće neprimjetno povezati s vrtom. Zanimljivo, i kupaonica je zelena.

image
Studio Flusser
image
Studio Flusser

Gornji kat služi kao radna soba i dnevni boravak s kaminom i velikim prozorom s pogledom na rijeku te skrivenom čajnom kuhinjom s hladnjakom.

"Glavni prostor definiran je drvenim stropom i monumentalnim prozorom studija, koji nudi različita svjetla za transformaciju atmosfere u različita doba dana", navode arhitekti, dodajući kako se iza studija nalazi zasebna privatna zona sa spavaćom sobom, garderobom i plavom kupaonicom.

image
Studio Flusser
image
Studio Flusser
image
Studio Flusser
image
Studio Flusser

Namještaj je uglavnom rađen po mjeri, a ističu se stolovi izrađeni od padouk drva na čeličnoj konstrukciji. Istodobno je u interijer diskretno integriran i stariji namještaj vlasnika. Na zidovima su pak slike vodećih suvremenih umjetnika i fotografije vlasnika kuće.

"Posebnu pozornost posvetili smo dizajnu unutarnjih rasvjetnih tijela", kažu arhitekti.

Na nižem katu kuće nalazi se mali studio apartman s vlastitom terasom.

Vrt je zasad ostavljen u bujnom prirodnom stanju, no postoji prijedlog koji uključuje, između ostalog, stabla s egzotičnim voćem, vodene objekte i vinograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 00:14