Downtown stan

Stan površine 78 četvornih metara u Zagrebu
Profil
Lokacija:
Boškovićeva ulica, Zagreb
Info:
Stan površine 78 četvornih metara sastoji se od kuhinje, velike dnevne sobe, spavaće sobe, radnog kutka, blagavaonice, kupaonice, još jednog odvojenog WC-a, prostrije za pranje i sušenje rublja, ostave i balkona

Supružnike Kovačić upoznali smo prije nekoliko tjedana kada smo obrađivali temu turističkog smještaja u Zagrebu. Oni su prije sedam godina pokrenuli obiteljsku tvrtku inZagreb kako bi gostima ponudili zamjenski dom tijekom kraćeg ili duljeg boravka u glavnom gradu, i to iznajmljivanjem jednog od devet stanova, koliko ih imaju u ponudi.

Svaki od njih tematski je uređen i zadovoljava potrebe modernog čovjeka, a nazvani su prema uređenju ili lokaciji. Nas je najviše zaintersirao stan Downtown i jednostavno se nismo mogli suzdržati pa smo ga odlučili ponovno posjetiti.

Kao što mu i naziv kaže, nalazi se u samom centru grada, u Boškovićevoj ulici. Prvi dojam? Stan je vrlo prostran i svijetao s puno lijepih dizajnerskih detalja i otkačenih instalacija. Površine je 78 četvornih metara, a sastoji se od kuhinje, velike dnevne sobe, spavaće sobe s en-suite kupaonicom, radnog kutka, blagavaonice, kupaonice, još jednog odvojenog WC-a, prostrije za pranje i sušenje rublja, ostave i balkona.

Iako stan nije u vlasništvu Ivane i Ksandra Kovačić, nego je u podnajmu, supružnici su ga u potpunosti uredili, a vlasnik ga je prije toga renovirao. – Fantastična prostranost i prozračnost ovog stana inspirirala nas je tijekom uređenja pri kojem smo pomno pazili na najsitnije detalje, kombinacije boja i namještaja. Kod uređenja stanova nam je najvažnije da se osjeti pozitivna nota onog momenta kad čovjek uđe u stan. Odabir namještaja, dekoracija i boja uvijek ide za tim da se čovjek u takvom okruženju osjeća pozitivno i veselo – kažu nam.

Na zidovima dnevnog boravka i blagavaonice zaljepljene su tapete ljubičaste boje koju Ivana jako voli, njezin je subjektivan odabir zadao postavljanje elementa u sličnim nijansama, dok je ostatak stana bijeli. Od stola izrađenog od stare škrinje Ivanine bake koju su obojali u bijelo do nekoliko komada starinskog namještaja (mali ormarić s ornamentima pored TV-a, radni stolac, stup za cvijeće).

Dvosjed je također bijele boje, a riječ je zapravo o krevetu s još jednim ležajem na izvlačenje i dva gigantska te nekoliko manjih ukrasnih jastuka. Ostali je namještaj kupljen. No, ono što podiže cijelim dojam o stanu zasigurno su zanimljviji detalji. U dnevnoj sobi to je lažna slika na zidu. Ideju je Ivana dobila od prijateljice Tee Jurković koja inače vodi kreativne radionice i ima blog na kojem nesebično dijeli ideje sa svima koji žele raditi nešto kreativno.

Teinu sličnu instalaciju vidjela je i u Kredenci. – Nabavili smo jedan starinski okvir, Ksandro ga je obojao u bijelu boju i od njega smo napravili instalaciju sa šalicama, tanjurima i priborom za jelo – objašnjava Ivana.

Još zanimljivija je ideja s gumenim čizmama kao vazama za tulipane. Ivana je inspiraciju dobila iz jednog časopisa, u kojem je objavljena fotografija keramičkih čizama u vrtu obješenih o plot. Ivana je osmislila sličnu verziju, ali za interijer.

– Sjetila sam se običnih kišnih gumenih čizama kojih sad ima u svim bojama pa sam kupila dva različita para: jedan šareni, otkačeni, kojeg sam stavila u dnevnu sobu na malu stalažicu za cvijeće i u gornju čizmu utaknula teglicu sa sobnog biljkom (iznutra sam ispunila kamenjem da se ne prevrne), a na zid u hodniku prema blagovaonici sam objesila drvenu vješalicu, obojanu u bijelo, i na nju stavila bijele čizme s buketima umjetnih tulipana.

To jako efektno izgleda. Čizmu smo probušili debelom iglom za vunu i kroz nju proveli špagu kako bi mogli objesiti na vješalicu. Odabrala sam kombinaciju ružičastih i ljubičastih tulipana budući da su to boje koje se provlače kroz stan – kaže. Ideja za ovaj stan, dodaje, bila je da dvije velike prostorije mogu funkcionirati kao dvije zasebne cjeline tako da obje sobe imaju mogućnost spavanja, dnevni dio te radni kutak i zabavni sadržaj.

U drugoj sobi, gdje je bračni krevet, umjesto stolca za radni stol postavili su pilates loptu tako da je gosti mogu koristiti i za vježbanje. Svaki gost, usput rečeno, dobiva jedan info set s mjesečnim vodičem za Zagreb, vremensku prognozu za tjedan dana, vodič Turističke zajednice grada Zagreba, letke s muzejima, restoranima i klubovima. A budući da gosti najviše dosta vremena provode u blagovaonici, Ivana i Ksandro na zidu su napravili i info wall, odnosno info ploču s kulturnim, gastronomskim i sportskim sadržajima u gradu, a ostavljen je i prostor za dobrodošlicu, koju napišu za svakog pojedinog gosta.

– U početku nam je uređenje stanova predstavljalo nešto sasvim novo. To je za nas bilo još neotkriveno područje. Iako sam i ranije nastojala da prostor u kojem boravim osvježim i podignem nekim detaljima, do trenutka kada smo se počeli baviti ovim poslom prije sedam godina, nisam bila svjesna koliko čovjek može biti kreativan. Mislim da svatko od nas nosi crtu kreativnosti, samo treba doći u priliku da je ispolji.

Moram priznati da mi je sada uređenje stanova jedna od najljepših strana posla, osim upoznavanja ljudi iz raznih krajeva svijeta. U međuvremenu sam upisala i neke tečajeve i radionice u Hobby&art trgovinama. No, osim kreative jako je bitna i operativa, odnosno netko tko je spretan zašarafiti, izušiti, pribiti, složiti… Kod nas je to Ksandro, tako da tvorimo jako dobar tim – zaključuje Ivana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:23