Dragi detalji koji život znače

Ljupki dvoetažni stan od 60-ak kvadrata u naselju Stenjevec bračnog para Golubić

Suprug Denis i ja smo prvo htjeli kupiti kuću, ali kako su nam ti planovi propali, krenuli smo u potragu za stanom. Na internetu sam vidjela oglasnik za nekretnine s fotografijama stana koji je izgledao vrlo zanimljivo. Čim smo ga vidjeli, znali smo da je to ono što tražimo. Svidio nam se na prvi pogled jer je bio “totalno drugačiji od drugih”. Tako da smo se 2009. godine uselili u naš prvi zajednički životni prostor koji smo, naravno, kupili na kredit, kao i većina građana naše zemlje – priča nam Renata Golubić dok pijemo kavu u njezinu stanu u zagrebačkom naselju Stenjevac.

Umjesto očekivane spavaće sobe, na galeriji se nalazi dnevni boravak

Stan je dvoetažni, što je, kaže Renata, bilo presudno u odluci o kupnji, a iako ima “samo” 60-ak kvadrata te se nalazi u potkrovlju, djeluje vizualno veći. U donjoj etaži stana nalazi se otvorena kuhinja s blagovaonicom, spavaća soba, hodnik i kupaonica, a na galeriji je dnevna soba. – Imali smo sreću da nismo morali raditi preveliku adaptaciju, osim postavljanja novih zidnih keramičkih pločica u kuhinji koje su se najbolje uklapale u našu zamisao uređenja stana.

Od početka sam imala prilično jasnu ideju u glavi kako ga “zrihtati”. Odlično je bilo to što smo imali dosta namještaja prije kupovine stana, koji smo naposljetku uspjeli super uklopiti u prostor. Iako sam ja bila glavni dizajner, suprug mi je bio velika podrška u savjetima i idejama jer dijelimo ljubav prema interijerima te se međusobno nadopunjujemo – otkriva Renata.

Osim naslijeđenih komada, većinu namještaja ovaj je bračni par kupio u IKEA-i, a u Hrvatsku su ih, kažu, dovozili u Renaultu Twingu. – Uspjeli smo čak cijelu kuhinju dovesti u Renaultu. Naravno da je nismo svu odjednom mogli ubaciti u prtljažnik automobila, nego smo je dovozili u dijelovima, odnosno kutijama u nekoliko navrata. Iako je taj pothvat trajao, uspjeli smo ga uspješno privesti kraju – priča vlasnica te dodaje kako su kao kontrast interijeru kuhinje za blagovaonicu kupili starinski stol od orahova drveta koji su “pronašli” jedne nedjelje na Britancu.

Na sajmu antikviteta su, pak, kupili veliko ogledalo koje se također jako dobro uklopilo u prostor. – Šogor Marijo bio nam je od velike pomoći kada smo se useljavali jer nam je postavio keramičke pločice i složio kuhinju, tako da smo se doslovno za mjesec dana mogli useliti te smo bili u potpuno namještenom stanu.

Kako ne bi vizualno narušavao dojam, TV je smješten u ormar

Inače, u stanu imamo jako mnogo detalja, slike s raznim motivima, ukrasne metalne pločice, ogledala, svijećnjake, knjige, magnetiće itd., tako da znamo reći gostima, ako su vam domaćini dosadni, uvijek se možete “zabaviti” promatranjem detalja – smije se Renata. Dnevni boravak koji je na galeriji kvadraturom nije veliki, ali su ga vlasnici ipak pametno podijelili na tri djela i tako maksimalno iskoristili prostor; radni dio gdje je stol s kompjutorom, dio za odmor gdje je trosjed i TV te treći dio s policama s knjigama.

U dnevnom boravku vlasnici su se poslužili i jednim odličnim vizualnim trikom pa su tako televiziju smjestili u ormar, tako da kada je ne gledaju samo zatvore vratašca i TV je skriven. Što se tiče kuhinje, ona je otvorenog tipa i u pravom smislu riječi je – srce ovog doma. – Dugo sam željela bijelu kuhinju, a naša izgleda kao bijela s patinom, jer su fronte i police boje slonove kosti. Budući da je kuhinja svijetle boje, uopće ne izgleda masivno i vizualno još povećava prostor, a drvena radna ploča joj daje topli ugođaj. U kuhinju se svakako morao uklopiti retro hladnjak iz Gorenja.

Iako je hladnjak nasuprot kuhinje, uopće ne bode u oči te stvara zanimljivu cjelinu – objašnjava Renata koja posebno voli svoju spavaću sobu koja je, kaže, njezina oaza mira, mjesto gdje se odmara od stresa i napornog radnog tempa. – U spavaćoj sobi dio zida smo obojali zelenom bojom koja djeluje antistresno, a na kosi plafon stavili smo sliku platno (Gustava Klimta) kupljenu u IKEA-i koja se sjajno uklopila s narančasto-brončanom bojom metalnog kreveta – kaže i dodaje kako joj se u njezinu stanu najviše sviđa to što je svijetao, odnosno ima dosta dnevne svjetlosti. – Posebno nam je drag pogled s balkona na Medvednicu koji je najljepši u proljeće kada se sve zazeleni – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:37