TOP PROJEKT

Drugi dom mladog para: Montažna kuća s potpisom hrvatskih arhitekata koja plijeni pažnju

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Kreirana je forma koja je naizgled kao okvir kuće, ali je zapravo umjetnička instalacija koja ima izravan utjecaj na čula i emocije

Pitoreskan srednjovjekovni grad Radovljica u Sloveniji smješten je nedaleko od granice s Austrijom, u regiji Gorenjskoj. Prekrasne male kuće u središtu izgledaju kao iz neke bajke. Prepun je inspirativnih uličica, pa nije ni čudo da je ovaj grad često kulisa mnogih svjetskih reklama.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
Mlada hrvatska arhitektica Iva Pauzar (1987.) osnivačica je ureda Studio Pi (www.studiopi.eu) iz Zagreba, a potpisuje projekt ovog lijepog objekta sa studiom ARHIV
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Geometrijski je kuća vrlo jednostavna. Radi se od dva pravokutna volumena koja su samo okomita jedan na drugi, a krov je dvostrešni

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U općini Radovljica, kojoj je središte grad Radovljica i koja se nalazi usred alpskog planinskog masiva, u malom mjestu Nova vas pri Lescah nedaleko od Kranjske gore pronašli smo suvremenu kuću/vikendicu građenu tradicionalnim materijalima, najnovije djelo hrvatske arhitektice Ive Pauzar i njenog Studio Pi (koja je nastala dijelom dok je još bila dio ekipe studija Arhiv). Parcela na kojoj je smještena je odmah do sportskog aerodroma s kojeg investitori ove vikendice vole letjeti s jedrilicom, također nedaleko od njihova mjesta rođenja i posla. Par čiji je lifestyle podređen sportu i adrenalinu odabrao je za gradnju kuće zemljište na kojem je izgrađen objekt po njihovom guštu jer gleda djelom na kranjsko gorje, a dijelom na Triglav. Ispred glavne fasade je samo livada, odnosno nesmetani pogled na krajolik.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Iz predvorja se ulazi u prostor kuhinje koji je nadsvođen stropom, odnosno podom kata. iz kuhinje se prolazi dalje u prekrasAn dvoetažni prostor dnevnog boravka s pogledom na vrt. kuhinja ima i izlaz na natkrivenu terasu

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Sav namještaj je utilitaran, osim određenih komada koje su vlasnici donosili s brojnih putovanja, točnije iz svih dijelova svijeta

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Kuća veličine 250 kvadrata ima samo jednu spavaću sobu. Takva je jer njeni vlasnici vole velike i prostrane prostore, s puno svjetla.

Početak priče koja je rezultirala ovom atraktivnom kućom u Sloveniji bio je idejni projekt koji je rađen isprva u arhitektonskom uredu Arhiv.

- Investitori su nam došli s idejom da žele kuću koja prati njihov lifestyle. Sve je ovdje podređeno sportu. Strastveni su snowboarderi, surferi, biciklisti, jedriličari, planinari, nema toga s čime se oni u tom smislu ne bave. Sport oni nazivaju svojom životnom ekstenzijom jer bez njega ne mogu. Htjeli su kuću koja diše s njima - kaže Iva Pauzar, koja nas je tu dočekala.

Nastavlja o stilu života vlasnika. Njihova dnevna rutina izgleda tako da kad dođu kući nakon posla ili sportskih aktivnosti, ovdje mogu jednostavno ostaviti opremu, baciti stvari u pranje, otuširati se i otići u saunu. Potom obući nešto udobno za po doma, skuhati večeru i "chillati" na terasi ili u velikom prostranom dnevnom boravku uz kamin. Nakon što se istegnu na galeriji s pogledom na dnevni boravak, odlaze na spavanje. Spavaća soba sadrži kadu za opuštanje... Redoslijedom načina korištenja je i koncipirana cijela kuća.

Pragmatici kakvi jesu, investitori su htjeli da izgradnja bude prefabrikacijom. Kuća se do zadnjeg detalja razradila kod proizvođača montažnih kuća te su se elementi samo donosili na parcelu i složili u gotovi dom. Cijeli sustav je napravljen u Sloveniji i sastavljen je na parceli. U našoj susjednoj zemlji to je u tradiciji jer imaju mnogo drvenih montažnih kuća.

Najduže je, kako kaže arhitektica Iva Pauzar, trajalo ishođenje dozvole, što je bio i najteži dio procesa.

- Najljepše i najlakše je početi s idejom i napraviti odličan koncept kojem slijedi prekrasna kuća koja se svima sviđa i svima paše. No ponekad, a u Sloveniji je, kako mi kažu, to često, mnogo se toga potom mijenja zbog legislative. Naime, kuća je svojim izgledom morala zadovoljavati prostorno-planske uvijete. Pozicija parkinga, orijentacija, izgled fasade, nagib krova, materijali fasade - sve je to već prostornim planom bilo predodređeno i tome se strogo moralo prilagoditi. To je potrajalo... - objašnjava Iva Pauzar.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Velike staklene stijene omogućavaju vlasnicima neprocjenjiv pogled na prirodu u svako doba dana

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za posjetitelje je namijenjen poseban dio kuće. Glavni ulaz vodi direktno u ulazni hol koji s desne strane ima gostinjski toalet, s lijeve ormar, nišu za sjedenje i obuvanje te vrata za privatni dio, gdje se nalaze garderoba, vešeraj, tuš i sauna s pogledom na livadu. Iz predvorja se ulazi u prostor kuhinje koji je nadsvođen stropom, odnosno podom kata. Iz kuhinje se prolazi dalje u prekrasan dvoetažni prostor dnevnog boravka s podgledom na vrt. Kuhinja ima izlaz na natkrivenu terasu. S lijeve strane nakon malog WC-a nalaze se stepenice prema gornjoj etaži, na kojoj su se smjestile galerija s ležaljkama, velika kupaonica i spavaća soba. Iz kupaonice i spavaće sobe se može izaći na još jednu vanjsku, krovnu terasu s koje se vidi Triglav.

- Geometrijski je kuća vrlo jednostavna. Radi se o dva pravokutna volumena koja su samo okomita jedan na drugi, dok je krov dvostrešni - kaže arhitektica.

Na svu ugradbenu opremu u kući se jako pazilo, pogotovo na unutarnju obradu zidova, koji su svi od drva jela, te na velike otvore koji su troslojni i sa skrivenim okvirima. Sva stakla su pigmentirana i blago reflektivna radi sprječavanja ulaska topline te ih je uistinu mnogo.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Tonovi u interijeru su osnovni crni i sivi, a materijali su prirodni. Zapravo, prevladava "natural minimalizam"

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- U daljnjoj razradi kuće prema željama je reduciran namještaj, ima ono najosnovnije kako bi prostor ostao čist i prostran. Sav namještaj je zapravo utilitaran, osim određenih komada koje su investitori donosili sa svojih putovanja sa svih krajeva svijeta. Ostatak namještaja prati takav putni narativ. Posebno Afriku, jer tamo često provode slobodno vrijeme. Trudila sam se da u pravom minimalističkom duhu ostanem vjerna njihovim željama. Tako je i sav namještaj pomičan. Oni znaju kako od lijepe kuće napraviti dom - navodi Iva Pauzar.

Tonovi u interijeru su osnovni crni i sivi, a materijali su prirodni - kamen i drvo.

Pročelje je bilo definirano odredbama ureda za prostorno uređenje, kojima je propisano da gornji volumen mora biti antracit limeni, a donji volumen u bijelim tonovima u žbuci. Najmanje vremena je provedeno na uređenju okućnice, osim na parkingu i prilazu kući koji je od šljunka. Okoliš je tako ostao autohton.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Na gornjoj etaži kuće postoji dio namijenjen uživanju i u njemu dominiraju udobne viseće mreže za izležavanje

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Kuća je trebala biti second home, odnosno vikendica, jer vlasnici imaju još jedan dom blizu posla odvojeniji od prirode, ali na kraju sve vrijeme provode ovdje, što mi je posebno drago. Prekrasan je osjećaj kada se korisnici osjećaju odlično u kući koju za njih stvorite - kaže arhitektica.

Zanimalo nas je i čime se bavi u svom poslu u zadnje vrijeme.

- Imam dosta upita vezanih uz vikendice koje će više služiti kao ekstenzivni domovi nego kao klasične vikendice. Ljudima je bitno da se, kad se maknu od stresa i obaveza, u tom second homeu i dalje osjećaju kao da su doma, ali da u njemu nemaju nikakve zadrške, nego se skroz oslobode. Tome pridonosi i priroda, a ova pojava je sve češća otkad je počela pandemija koronavirusa. Često ima slučajeva da se ljudi i trajno presele u 'vikendicu' - odgovara Iva Pauzar.

Dosta u zadnje vrijeme u svome uredu Studiopi radi i kuće za najam, koje također imaju uvjete da zadovolje potrebe investitora koji bi povremeno ondje boravili ili bi se možda čak u njih u konačnici i preselili... U ovo doba očigledno se puno toga mijenja prema novom stilu života, tzv. novom normalnom.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Inače, Iva Pauzar, Osječanka sa zagrebačkom adresom, jedna je od naših najuspješnijih mladih arhitektica, čiji suvremeni i progresivni projekti uvijek plijene pažnju.

- Uspjeh je za mene kada svojim radom mogu nekome život učiniti ljepšim i kvalitetnijim te time prenijeti svoju filozofiju rada i implementirati neke nove trendove. Najbitnije je da je krajnji korisnik sretan. Put do krajnjeg cilja nije to uvijek lagan. Nema neke formule, samo pokušaji i pogreške, i puno razgovora i razumijevanja - objašnjava.

Čini ju, dodaje, sretnom kad netko prepozna njenu estetiku koja bi po nečijim standardima mogla biti hladna i sirova, ali je u biti reducirana i esencijalna te povezana s istočnjačkim i nordijskim tradicijama te prirodom.

- Puno mi u životu znače suradnje s ljudima iz drugih struka, s dizajnerima, umjetnicima, fotografima, izvođačima, inženjerima... Nevjerojatan je to izvor znanja i osobne satisfakcije, ali i neprocjenjive konekcije i prijateljstva. To me pokreće - rekla nam je Iva Pauzar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:29