Drvena montažna kućica s mnogo aduta

Kuća dizajnirana za sve generacije

Ako ste u potrazi za drvenom montažnom kućicom koja ne zahtijeva mnogo vremena i truda da se sagradi, a može zadovoljiti potrebe više generacija, na dobrom ste mjestu. Američka tvrtka FabCab ima rješenje, a zove se TimberCab 550. Sjedi na brdu s pogledom na jezero Pend Oreille u Idahou i montirana je u vrlo kratkom vremenu. Inače, TimberCab 550 najmanja je montažna drvena kuća koju proizvodi tvrtka FabCab, a zbog svojeg jednostavnog i suvremenog dizajna, i najpopularnija. Kada se jednom za nju odlučite, kuća u dijelovima spremnima za montiranje dolazi na vaša “vrata”, odnosno teren koji ste za nju odabrali, i spremna je za sastavljanje. Komplet se sastoji od izoliranih zidnih panela i drvenih okvira koji su precizno izrezani u tvornici pa prilikom spajanja na licu mjesta gotovo da i nema neželjenog viška ni otpada materijala.

Otvoreni tlocrt kuće ovaj interijer od 51 četvornog metra čini većim nego što zaista jest zbog kutnih prozora u svakoj sobi koji naglašavaju dijagonalnu dimenziju prostora te tako daju veću percepciju soba. Još jedan zanimljivi trik koji je korišten prilikom projektiranja, a daje veći osjećaj prostoru su prekinuti zidovi u spavaćoj sobi i ulaznom hodniku u dijelovima sa spuštenim stropom.

No, glavni atribut TimberCab 550 kuće je činjenica da je dizajnirana kako bi se u njoj moglo živjeti i u trećoj životnoj dobi, što znači da ima sve potrebno za ugodan boravak, ali i život. Ovu pametno dizajniranu kuću, kad je jednom kupite, bez puno preinaka možete od kuće za odmor pretvoriti u kuću za ugodan život. Ima dovoljno prostora za manevar u invalidskim kolicima pa su tako vrata klizna, široka i bez pragova, što olakšava kretanje, ali i štedi prostor. Tu su i lijepo uređene kupaonica i kuhinja koje također mogu biti prilagođene životu u trećoj životnoj dobi. Nama se jako svidio ovaj koncept montažne drvene kuće u kojoj je sve osmišljeno i prilagođeno životu svihsvidio ovaj generacija.

Foto: Marie-Dominique Verdier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:48