pravi raj za odmor

Drvena vikendica obitelji Krznar u blizini Sv. Križa Začretje: Mjesto koje okuplja cijelu obitelj

 Neja Markičević/CROPIX
Kuća se sastoji od podruma, prizemlja u kojem se nalazi dnevna soba s kuhinjom i kupaonicom te tavanskog prostora sa spavaonicom

PROFIL

  • Lokacija: Sekirišće 49, Sv. Križ Začretje
  • Površina: kuća 88 m², okućnica 2600 m²
  • Vlasnici: Dragica i Nenad Krznar
  • Uređenje: vlasnici,
  • Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vlasnici Dragica i Nenad Krznar kupili su parcelu prije deset godina kako bi se bavili pčelarstvom i imali malu vikendicu, a s godinama se transformirala u pravi raj za odmor

U malom mjestu Sekirišće, u blizini Sv. Križa Začretje, pronašli smo rustikalnu kuću za odmor koja osvaja svojim šarmom. Riječ je o kući pod nazivom Pčelica, a zašto se baš tako zove i kako je tekao nimalo lak proces od prvog dana do finalnog izgleda kuće ispričali su nam njeni vlasnici, Dragica i Nenad Krznar.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Budući da smo se počeli baviti pčelarstvom, prije desetak godina počeli smo tražiti adekvatnu parcelu na koju bismo mogli smjestiti pčele, a da nikoga ne uznemiravaju te da nitko ne uznemirava njih. S obzirom na to da smo obiteljski vezani uz Sv. Križ Začretje, odlučili smo svoj kutak potražiti u neposrednoj blizini. Kada smo vidjeli našu današnju lokaciju, znali smo da smo na pravom mjestu jer se nalazi na kraju sela, a oko nas su samo livade i šuma. Na parceli se nalazila stara drvena kuća koja, nažalost, nije bila za boravak i stanovanje, pa smo je morali srušiti - prisjećaju se i dodaju kako su, srećom, uspjeli pronaći drvenu kuću u Kašini.

- Tu kuću preselili smo ovamo u Sekirišće te je prilagodili našim idejama i potrebama. Od one postojeće drvene kuće uspjeli smo sačuvati crijep, koji se i sada nalazi na našoj Pčelici. To se odvijalo 2010. i naša želja prvenstveno je bila imati ugodan kutak za sebe, djecu i prijatelje, a posebno za one koji su nam pomogli sagraditi našu kuću iz snova u zelenom Zagorju, tek nedavno smo odlučili ponekad je dati u najam. Ovom prilikom moramo se prisjetiti i naših roditelja koji su u svemu tome pružili veliku pomoć i podršku - kažu Dragica i Nenad koji su se prije kupnje konzultirali i sa svojom djecom, Lucijom i Ivanom.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
NNeja Markičević/CROPIX
image
Na donjoj su terasi zidana pečenjara te dva prostrana stola, a na gornjoj se nalaze ugodna pletena garnitura i ljuljačka
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Htjeli smo znati sviđa li se naša ideja i njima jer se nismo htjeli dovesti u situaciju da sami odlazimo na izlete, a i na radove. Međutim, nije bilo bojazni jer su oni bili oduševljeni idejom o kupnji te i danas, već kao obiteljski ljudi, rado dolaze u goste, ali i na radne akcije nakon kojih je, naravno, obavezna peka, roštilj ili kotlovina - smije se ovaj složni bračni par.

Kuća se sastoji od podruma, prizemlja u kojem se nalazi dnevna soba s kuhinjom i kupaonicom te tavanskog prostora u kojem je spavaonica. Površina svake etaže iznosi četrdesetak kvadrata.

- S obzirom na to da nismo samo pčelari, nego i vinogradari, bilo je nužno da nova kuća ima i podrum koji smo uredili s puno ljubavi i detalja na drvenim gredama na stropu i starinskim prozorima. Iznad podruma nalazi se soba za dnevni boravak iz koje se može spustiti u podrum preko drvenih stepenica, koje su posebno korisne u zimske dane kada treba otići u podrum po domaći špek, krumpir za pole ili domaće vino. U produžetku dnevnog boravka nalazi se kuhinja, tako da nam je sve nadohvat ruke dok poslužujemo svoje društvo. U zimskim danima poseban ugođaj pruža peć na drva - pokušavaju nam dočarati vlasnici, a kao najdramatičniju fazu ističu iskop podruma.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

- Iskop je bio napravljen, sve se činilo u redu, ali drugi dan kada smo došli na betoniranje temelja, prizor nije bio ugodan jer se dobar dio zemlje urušio. Nažalost, morali smo opet ispočetka - prisjećaju se, a na naše pitanje koja je osnovna ideja kuće, kažu kako su od početka željeli autohtonu drvenu kuću kojoj je vraćen duh prošlih vremena.

- Željeli smo nešto trajno i toplo, a ujedno smo željeli nešto spasiti od propadanja i zaborava te pokazati mladim generacijama koje dolaze način građenja i života u prošlim vremenima. Budući da naša djeca i njihovi prijatelji vrlo rado dolaze i druže se u Pčelici, sretni smo što smo uspjeli ostvariti naše želje i snove - kažu Krznari.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Kod dizajniranja i opremanja interijera vodila ih je funkcionalnost prostora, i korištenje drva kao glavnog materijala.

- Dio namještaja kupljen je s kućom te smo ga uspjeli restaurirati i staviti u funkciju, nešto smo kupili, a nešto su nam poklonili prijatelji. U kući smo našli interesantan stolac, štokrlin, koji ispod dijela za sjedenje ima pretinac u koji su se nekada spremale četke i pasta za cipele. Našli smo i staru klupu čiji se naslon može prebacivati, tako da po danu imate klupu za sjedenje, a na večer prebacite naslon i dobijete krevetić za dijete. Svi ti detalji pokazuju kako su ljudi nekad bili domišljati te su na svaki način nastojali nadoknaditi nedostatak prostora u kući - opisuje bračni par.

image
U tavanskom prostoru uređena je ugodna i prostrana spavaonica, a površina ovog dijela je 40-ak četvornih metara
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Kuhinju su ručno izradili od hrastovine iz obližnje šume, od drva koje je bilo sušeno 20 godina. Kuća ima dvije terase, svaku od 35 m2. Na donjoj terasi nalazi se zidana pečenjara te dva prostrana stola, od čega je jedan izrađen od hrastovine koja je preostala prilikom gradnje kuće. Na gornjoj terasi nalaze se ugodna pletena garnitura i ljuljačka, s kojih se pruža prekrasan pogled prema Sljemenu i skijaškoj stazi.

- Svako godišnje doba u Pčelici ima svoje čari, ali teško je odlučiti između snježnih pahulja zimi, cvrkuta ptica u proljeće i ljeto ili šuštanja lišća u jesen. Zato je Pčelica bajka na dlanu koju je teško prepričati ako je ne doživite - zaključili su Dragica i Nenad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:45