PRIRODNO I MODERNO

Drvo, glina i trska u suvremenom stanu u neboderu: Stan od 84 m2 uređen drevnom tehnikom

 SERGIY KADULIN/
Kocka koja uokviruje prostor ukrašena je gipsom koji oponaša izgled drevnih koliba od gline

Mazanka je stan od 84 metra kvadratna u kijevskom neboderu s pogledom na rijeku Dnjepar, gdje su korištene drevne građevinske tehnologije. Na ukrajinskom jeziku mazanka znači malu seosku kuću izgrađenu od drveta, gline i trske. Ime dolazi od riječi mazati (mazaty) - prekriti nešto slojem gline. Apartman Mazanka dijalog je arhitekata iz Makhno studija (mahno.com.) s prošlošću. Njegov je rezultat korak prema izvornosti modernog ukrajinskog dizajna i ukrajinske kulture kakva jest.

image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/

Saznajemo kako je klijentica i vlasnica apartmana mlada žena koja dijeli jednake poglede kao i arhitekti na to što bi dom trebao biti, a to je mjesto koje zrači snagom. Klijentica je odabrala Makhno studio kako bi joj oni ispunili njezin davni san – eko dom sačinjen od prirodnih materijala i modernih tehnologija koje se skladno se kombiniraju, a dizajn sofisticirano naglašava jedinstvenost prostora. Arhitekti nam govore kako im je bilo iznimno važno ne samo stvoriti interijer koji će udovoljiti zahtjevima vlasnice, nego također kreirati prostor koji će postati blizak korisniku.

image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/

- Prvo smo osmislili otvoren, ali tematski zoniran prostor za vlasničinu omiljenu kućnu rutinu: jogu, ples, kuhanje. Stoga smo kombinirali kuhinju, dnevni boravak i balkon, ali ostavili smo prilično jasnu tematsku podjelu zbog različitih tekstura i materijala – naglašavaju iz studija Makhno.

image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/

Kuhinja se nalazi u središnjem dijelu apartmana kao mjesto gdje se provodi najviše vremena, a rebrasti ormari čine taj prostor ritmičnim. Granitni stolni otok stvara ravnotežu između visećih lampi koje privlače pažnju svojom zaigranom varijacijom oblika. Linije kuhinje su prozračne i mekane i ostavljaju dojam kao da sama kuhinja levitira u prostoru.

Prostor dnevnog boravka izgleda gotovo kao umjetnina. Kocka koja uokviruje prostor ukrašena je gipsom koji oponaša izgled drevnih koliba od gline. Zidovi su prekriveni posebnom otopinom gline kako bi se dobio željeni volumen. - Reljef je stvorio sam element uređenja: tijekom sušenja materijal je pukao i oblikovao jedinstvene uzorke – kažu projektanti.

image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/

Doznajemo kako je svu rasvjetu u stanu, osim tehničke, osmislio studio Serhii Makhno. Iznad blagovaonice nalazi se ručno izrađena svjetiljka od vinove loze. Ovaj je zanat također bio popularan u lokalnoj kulturi, ali arhitektima je za ovaj pothvat trebalo nekoliko mjeseci da pronađu majstora koji može stvoriti djelo takve složenosti. Iznad kuhinjskog otoka nalazi se set od četiri svjetiljke koje su posebno dizajnirane za ovaj stan, a u spavaćoj sobi nalazi se keramička svjetiljka Makivka iz kolekcije Inside. Prostor spavaće sobe je također otvoren i povezan s kupaonicom. Pregrađeni su samo prozirnim vratima. Boje i teksture dnevne sobe nastavljaju se u prostoru za spavanje, ali se očituju na drugačiji način.

image
SERGIY KADULIN/
image
SERGIY KADULIN/

- Presretna sam. Uspješno smo testirali stan! Moje goste posebno je fascinirala glinena "špilja" kao nešto neobično i impresivno. Što se mene tiče, ovdje se osjećam kao negdje usred divlje netaknute prirode. Vjerujem da će ukrajinski suvremeni stil osvojiti još više srca - kaže Anastasija, vlasnica stana. Što je definitivno najbolja potvrda uspješnosti ovog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2023 16:01