PAMETNO ULAGANJE

Dubai nikad privlačniji: Stan ili kuća u Emiratima sve atraktivnija investicija! Evo kako...

Stan u Dubaiju uz golf teren, cijena kvadrata oko 3800 €/ m
 PROAGENT
Najskuplja prodana nekretnina je hotel u Emirates Hillsu po cijeni 15,41 milijuna eura

Cilj nam je postati središnje mjesto za investitore iz Europe koji žele ulagati na području Dubaija, i s ponosom mogu reći da radimo s najvećim tvrtkama koje razvijaju nekretninske projekte u tom gradu - kaže Vlatko Mrvoš, direktor agencije za nekretnine Proagent (proagent.), koja na tržištu nudi široku ponudu nekretnina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovih se dana Mrvoš vratio iz Dubaija. - Pokrili smo cijelo područje nekretnina, počevši od stanova po cijeni od 100.000 eura do onih luksuznih s pogledom na Burj Kalifu, Burj Al Arab te vila i stanova na poznatoj 'palmi', plutajućih vila s cijenom od pet milijuna eura pa do vila od 20 milijuna i više. Tržište nekretnina u Dubaiju je vrlo aktivno, što pokazuju podaci Dubai Land Departmenta, koji u realnom vremenu objavljuje podatke o tipu nekretnine, površini, lokaciji i broju transakcija - objašnjava Mrvoš.

image
Stan u Dubaiju uz golf teren, cijena kvadrata oko 3800 €/ m
PROAGENT

Prihod od godišnjeg najma je oko 7 posto vrijednosti nekretnine, a u Dubaiju nema poreza na takav prihod. To je, uspoređujući kamate na štednju u banci, vrlo poticajno

Transparentnost

Tako se može doznati da je u 2020. godini, kad je pandemija bila na vrhuncu, zabilježeno 35.298 transakcija ukupne vrijednosti oko 16 milijardi eura. Najskuplja prodana nekretnina je hotel u Emirates Hillsu po cijeni 15,41 milijuna eura. Sve je transparentno i u gotovo u realnom vremenu, objašnjava V. Mrvoš, može se pratiti tržište nekretnina, što bi bilo dobro da se primijeni i kod nas.

- Dubai je otvorio tržište za sve koji žele investirati i po tome ne rade diskriminaciju po državljanstvu investitora. Tko kupi nekretninu dobro je došao, a ako je vrijednost nekretnine veća od 230.000 eura, tada vlasnik može aplicirati za dobivanje boravišne vize na rok od dvije godine, koja se nakon isteka produljuje. To je privuklo mnoge kupce iz cijelog svijeta pa i s našeg područja. Uspoređujući to s našom regulativom, jasno je zašto kod nas nema toliko stranih ulagača - smatra Mrvoš.

image
PROAGENT

Ako je vrijednost nekretnine veća od 230.000 eura, kupac može aplicirati za dobivanje boravišne vize na rok od dvije godine, koja se nakon isteka produljuj

Kad je netko vlasnik stana, možete se odlučiti hoćete li živjeti u njemu, povremeno boraviti ili ga dati u godišnji najam, što je čest slučaj. Prihod od godišnjeg najma je oko sedam posto vrijednosti nekretnine, a u Dubaiju nema poreza na tako ostvaren prihod. To je uspoređujući kamate na štednju u banci, vrlo poticajno. Osim toga, tržište gradnje novih stambenih jedinica je vrlo aktivno, nekretnine u odličnim projektima poput Dubai Hillsa drže svoju vrijednost, a često, objašnjava on, dobiju i veću vrijednost nekoliko godina nakon završetka gradnje.

Cijene korištenih stanova u dijelovima grada koji nisu turistički atraktivni su od 1400 eur/m2 naviše. U Dubai Hillsu, projektu u gradnji koji se proteže na 6,5 milijuna m2 i čini veliku urbanu cjelinu, cijena jednosobnog stana površine 47 kvadrata iznosi 177.000 eura, što je 3700 eura/m2, a vile na golf-terenu od 20 milijuna eura naviše.

image
Kuća u Dubaiju za 20 milijuna eura
PROAGENT

AKTIVNOSTI U 2020. Čak 35.298 transakcija, ukupne vrijednosti oko 16 milijardi eura, bilo je na vrhuncu pandemije

Grad kontrasta

Dubai je grad budućnosti poznat kao grad kontrasta u kojem je spojeno moderno, luksuzno i tradicionalno. Navodi Mrvoš i neke od razloga za kupnju nekretnine u Dubaiju, kao recimo investicije. To su: fleksibilni otplatni plan, transparentnost i jednostavnost poslovanja, nema poreza na prihode od iznajmljivanja nekretnina ni poreza na dobit...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 19:41