Sve veće razlike u cijenama

Dubravko Ranilović o razlikama u cijenama nekretnina: Novosagrađene nekretnine na dobrim lokacijama još uvijek tražene

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
I stroži uvjeti kreditiranja sad usporavaju potražnju

Za tržište u narednim mjesecima bilo bi iznimno važno da kamate na stambene kredite ostanu na razinama od prije početka pandemije, smatra predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

S obzirom na to da se neizvjesna situacija na tržištu nekretnina nastavlja, razgovarali smo o tome s Dubravkom Ranilovićem, predsjednikom Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. Nakon popuštanja mjera povećala se dinamika tržišta nekretnina, no kupoprodaja je bitno manje.

image
Dubravko Ranilović

- Promet nekretninama je u svibnju i lipnju, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uprosječeno pao gotovo za 50 posto, ovisno o vrsti i lokaciji nekretnine. Ne očekuje se povećani broj transakcija niti u ljetnim mjesecima - kaže Ranilović te dodaje da se tržište poprilično segmentira i ne može se jednoznačno komentirati.

Pokazalo se da novosagrađene nekretnine boljeg standarda koje se nalaze na dobrim lokacijama zasad zadržavaju cijene, a to se posebno odnosi na Zagreb.

MNOGO FAKTORA

Generaliziranje je sada, smatra on, pogrešno. Naime, pojavljuju se sve veće razlike u cijenama između pojedinih nekretnina, a sve ovisno o kvaliteti i lokaciji nekretnine. To je posebno vidljivo i u odnosu novosagrađenih nekretnina i starogradnje.

- Transakcije koje su se dogodile u svibnju i lipnju kretale su se gotovo u vrijednostima od početka godine s neznatnim padom cijena u realizaciji. Pokazuje se da novosagrađene nekretnine boljeg standarda koje se nalaze na dobrim lokacijama za sada zadržavaju cijene, a to se posebno odnosi na Zagreb - rekao je Ranilović, koji je i direktor Kastel nekretnina.
Cijene se trenutno korigiraju onim nekretninama za koje su ranije bili postavljeni nerealni zahtjevi. I prije pandemije su, kako kaže, uočili da realizirane cijene ne prate više one tražene i da se tržište usporava, tako da je stanje nakon pandemije samo potvrdilo taj započeti trend.

- Što će se događati u narednom periodu na tržištu, ovisit će o mnogo faktora. Prije svega dubini i duljini globalne krize uzrokovane pandemijom. Vrlo je bitna reakcija banaka, jer se već sada uočavaju stroži uvjeti kreditiranja, što dodatno usporava potražnju. Za tržište u narednim mjesecima bi bilo od iznimne važnosti da kamate na stambene kredite ostanu na razinama od prije početka pandemije - smatra Ranilović. Ova kriza se, objašnjava on dalje, bitno razlikuje od krize započete 2008. godine. Prije svega zbog različitog uzroka nastanka, pa financijski potencijal nije toliko smanjen.

REALIZACIJA

- Problem je međutim što će uslijed usporavanja gospodarstva novac biti teže dostupan onima koje je kriza više pogodila, pa se smanjuje broj potencijalnih ulagača i kupaca. Zbog svega, ipak očekujem usporavanje tržišta do kraja godine i smanjen broj transakcija, što će za veći dio nekretnina značiti i nižu cijenu u realizaciji. Mnogi će vlasnici nekretnina morati prihvatiti realnost - ističe Ranilović.

Međutim, jedan dio nekretnina, i to one kvalitetnije i one s investicijskim potencijalom, zadržat će vrijednost ili vrlo malo korigirati cijenu, zaključuje on, jer se pokazalo da u nestabilnim vremenima poput ovog kupnja nekretnine još se uvijek čini kao jedan od najsigurnijih oblika ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 19:08