DRVO I GRANIT

Duet toplih materijala suprotstavljenih hladnim stvara ovo utočište mira i ugode

 ASSAF PINCHUK/
Ovaj životni prostor naglašava ideju odvajanja šarenog i nemirnog svijeta od prirodne atmosfere unutarnjeg okruženja

U srcu Tel Aviva, grada koji nikad ne spava, pronašli smo azil mirne prirode, priliku za usporavanje i opuštanje. Henkin Shavit Studio stvorili su, prema jasnim zahtjevima svojih klijenata, sanjivo mjesto koje simulira oazu. Ovaj životni prostor naglašava ideju odvajanja užurbanog vanjskog, kulturno gustog, šarenog i nemirnog svijeta od prirodne atmosfere unutarnjeg okruženja.

image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/

Obnova stana od 100 metara četvornih donijela je rješenje da postojeći stan poput kutije svojim vanjskim zidovima obavija unutarnju kutiju koja, opet, stvara osjećaj odvojenosti, nježno koristeći element drvenih pregrada. Ova odluka dešifrira optimalne funkcije dizajna stana. Duet toplih materijala (hrast, breza) suprotstavljenih hladnim sivim materijalima (sivi granit, čelik) stvara ovaj hram mira, odvojen od stalnog kretanja vanjskog svijeta.

image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/

Komplicirani stolarski radovi sastojali se od razdvajanja materijala, čime se stvara novi vertikalni ritam, jedinstven i smirujući. Okomito užlijebljeno hrastovo drvo koristi se kao jedinstvena slagalica, njegovi dijelovi se zasebno nadopunjuju u cjelinu. Ovaj element se vidi kao obloga kuhinjskog zida i rekreira se kao dvostruka pregrada između spavaće sobe i dnevnog boravka. Ta ista pregrada uključuje vrata tajnog prolaza, čarobni ulaz u najtiši kutak stana - glavnu spavaću sobu. Motiv odvajanja pojavljuje se u stražnjem dijelu kreveta koji je od zida odvojen drvenim pločama odrezanim pod kutom od 45 stupnjeva, spojenim zajedno kako bi stvorile jednu cijelu površinu.

image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/

U izvornom stanu postojala je samo jedna kupaonica. Još jedan izazov s kojim su se suočili dizajneri, Henkin Shavit, bio je stvoriti dodatni privatni prostor kupaonice za vlasnike. Novi prostor povezan je s glavnom spavaćom sobom. Vrata su od pjeskarenog stakla dok su zidovi i podna površina obloženi sivim kamenim pločicama koje stvaraju sklad. Klasični ormarić za umivaonik talijanske marke ‘Falper‘ upotpunjuje mirni ugođaj.

image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/

Na ulazu u apartman nalazi se okrugli blagovaonski stol postavljen na tepihu od prirodnog užeta. Iznad njega primjećujemo minimalističku lampu dizajnera Asafa Weinbrooma koja se odražava na staklenoj ploči okruglog stola postavljenoj na drvene noge. Hans Wagner stolci iz 50-ih i obnovljena školska klupa iz 60-ih elegantno nadopunjuju prostor objedovanja. Blagovaonicu okružuje kuhinja koja s jedne strane ima radnu plohu obloženu granitnim kamenom. S druge strane su visoki ormari s inox hladnjakom i pećnicom.

Odmah do ulaza je uzak hodnik koji vodi u gostinjsku sobu i gostinjsku kupaonicu, namijenjen svim rado viđenim gostima. U kupaonici se nalazi ormar od breze u kojem se nalaze umivaonik, ogledalo i skriveni prostor za perilicu i sušilicu rublja.

image
ASSAF PINCHUK/
image
ASSAF PINCHUK/

Pod u cijelom stanu je raspoređen prirodni hrast. Dnevni boravak omeđen je ručno rađenim tepihom ‘Piazza‘ njemačkog brenda ‘Pulig Rugs‘ koji nadopunjuje tok svijetlih i prirodnih nijansi parketa. Opuštajuća atmosfera u boravku stvorena je i zahvaljujući laganoj sofi koja je obložena trskom, a dozu otmjenosti donose Le Corbusierove fotelja iz 30-ih. Stol za dnevni boravak od drveta i kamena stvara poveznicu s ostatkom stana.

Umjetnost Orit Goldman nježno ukrašava bijele zidove. U kutu dnevnog boravka nalazi se drvena komoda od tikovine iz 60-ih godina uz lampu iz 70-ih talijanskog dizajnera Carla Nasona. Staklene vaze kao posveta secesijskoj umjetnici Émile Gallé postavljene su u kuhinji i u dnevnom boravku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:47