PRONAĐI RAZLIKE

Dva stana u Rovinju, dvije sestre i dva stila uređenja. Ne možemo se odlučiti koji je bolji!

 Saša Ćetković
Zbog svoje snažne povezanosti htjele su biti jedna blizu druge, ali zbog različitih karaktera svaka u svom prostoru. Projekt je povjeren dizajnerici Nikolini Jelić

Višečlana obitelj zaljubljena u Istru kupila je dva stana smještena jedan iznad drugoga u modernoj novogradnji pozicioniranoj pet minuta od plaže Mulini u sjeni dvaju poznatih hotela u Rovinju, Lone i Grand Park. Namijenjeni su kćerima Ro i Lu kao prostori za odmor i druženje s prijateljima. Sestre su zbog svoje snažne povezanosti htjele biti jedna blizu druge, ali zbog različitih karaktera svaka u svom prostoru, sa željom da stil uređenja interijera bude prilagođen svakoj od njih. Projekt je povjeren njihovoj dugogodišnjoj suradnici, dizajnerici Nikolini Jelić iz Dizajn studija Kubus.

- Zadatak koji sam dobila bio je da tlocrtno dva identična stana površine 90 metara kvadratnih, istog rasporeda i opreme, s terasama od dodatnih 30 kvadrata, pretvorim u dva stilski različita stana, različitih atmosfera i doživljaja - govori Nikolina.

image

Apartman Lu (lijevo) i apartman Ro (desno)

Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Osobnost i karakter su definirani odabirom materijala, tekstura i tonova. Njihovo kombiniranje i slaganje definiralo je stil i karakter vlasnika: Ro je elegantna i profinjena, a Lu razigrana, vesela i nježna

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Centralni dio oba stana čine dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom koja se otvaranjem klizne stijene proširuje na drugu zonu natkrivenu terasom, dok treću zonu čine dvije spavaće sobe s vlastitim kupaonicama

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Oba apartmana, simbolično nazvana Ro i Lu, podijeljena su u tri zone: centralni dio čine dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom koja se otvaranjem klizne stijene proširuje na eksterijer, odnosno na drugu zonu natkrivenu terasom, gdje su ljetna kuhinja, roštilj i prostor za relaksaciju i uživanje, dok treću zonu čine dvije spavaće sobe s vlastitim kupaonicama.

- Cilj je bio stvoriti prostor koji u potpunosti odražava osobnost vlasnika. Konceptualno i oblikovno prostornost stanova ostala je ista, dok su osobnost i karakter definirani odabirom materijala, tekstura i tonova. Njihovo kombiniranje i slaganje definiralo je stil i karakter vlasnika: Ro je elegantna i profinjena, a Lu razigrana, vesela i nježna - kaže Nikolina, opisujući nam jasne poveznice obaju apartmana.

Naglasak je, ističe, na otvorenom prostoru za kuhanje, druženje, objedovanje i odmaranje u interijeru i eksterijeru. Kuhinjski otok postao je glavna točka, mjesto za pripremu hrane, ali i "magnet" za okupljanje, druženje i razgovor.

- Kako bi akcentni namještaj najbolje došao do izražaja, kuhinju i ormare smo ‘stopili‘ sa zidom, neutralizirali voluminoznost tih elemenata i naglasili stil konkretnim komadima namještaja i rasvjetom. Malom reorganizacijom postojećih izvoda za rasvjetu postigli smo bolju atmosferu unutar prostora, budući da veliki utjecaj na ugodnost prostora ima rasvjeta ukomponirana u namještaj - pojašnjava.

image

Apartman Lu

Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

U apartmanu Lu ističe se kombinacija mint green fronti lakiranih u visokom sjaju, mat bijelom i tamnim orahom. Najveseliji element radna je ploča s diskretnim plavim, zelenim i narančastim kamenčićima

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

U spavaćoj sobi su tapeta u omiljenim tonovima vlasnice, iz studija Josipe Maras, i smirena tkanina u boji lavande i mint green nijanse na tapeciranom krevetu koji je izrađen po mjeri

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Spavaće sobe s kupaonicama su u zasebnoj zoni.

- Poveli smo se za željom da sobe budu iste, ali različite u detaljima. Želja je bila da ispunjavaju uvjete dobre hotelske sobe i da imaju dosta prostora za odlaganje odjeće. Ormar smo stoga izradili kao produžetak zida kako ne bismo narušili dojam prostornosti, a toaletne stoliće i noćne ormariće dizajnirali smo kao jedan element, prvenstveno zbog nedostatka prostora, s ciljem da sve čini jednostavnu, ali funkcionalnu cjelinu - kaže, dodajući kako se u spavaćim sobama željela ostvariti smirujuća i opuštena atmosfera.

Stoga su kreveti tapecirani s udobnim madracima, uz mekane tepihe i indirektnu rasvjetu u zoni poda te "zagušene" zavjese. Kupaonice su identične u oba apartmana. Ondje veliki tuš i siva keramika u imitaciji kamena s crnim sanitarijama daju osjećaj spa zone, uz poželjnu dozu mističnosti i opuštenosti.

image

Apartman Ro

Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

U apartmanu Ro prevladava neutralan i smiren kolorit iz palete pješčanih i lagano sivih, toplih tonova koji se uočavaju na namještaju u kombinaciji mat fronti s laganim strukturama goda

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Protutežu neutralnosti i jednostavnosti u dnevnoj zoni daju zaobljene stolice i fotelja u koži boje konjaka, blagovaonski stol u natur hrastu i komoda linearno strukturiranih fronti

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Detaljima, koji su u ovom slučaju odgovorni za personalizaciju stila, naglašeni su željeni karakteri i atmosfera u svakom stanu. Nakon konzultacija s vlasnicima, koje su sudjelovale u svakoj fazi uređenja, odlučeno je da u apartmanu Ro prevladava neutralan i smiren kolorit iz palete pješčanih i lagano sivih, toplih tonova koji se uočavaju na namještaju u kombinaciji mat fronti s laganim strukturama goda. Zidovi ostaju neutralni budući da se prostor oblikovao namještajem.

Kuhinjski elementi, opisuje Nikolina, "izlaze" iz zida kako bi se naglasili elegantnost forme i volumena. Otok je dominantan u prostoru, s frontama od Piombo površina tvrtke Cleaf u kombinaciji mat bijele s crnim detaljima. Na radnoj ploči je pješčani uzorak Getacora iz Elgrada, a sve je skladno u tonalitetu, s elegantnom crnom u linijskim detaljima i linijskoj rasvjeti kupljenoj u tvrtki Prggin.

- Protutežu neutralnosti i jednostavnosti u dnevnoj zoni daju zaobljene stolice i fotelja u koži boje konjaka, blagovaonski stol u natur hrastu i komoda linearno strukturiranih fronti - opisuje.

U sobi dominira krevet izrađen od strukturirane tkanine u boji pijeska, a eleganciji doprinosi custom made namještaj u šljunčano sivoj sa strukturom drveta i ogledalo iznad stolića.

image
Saša Ćetković

Kupaonice i terase jedine su identične prostorije u oba stana. Veliki tuš i siva keramika u imitaciji kamena s crnim sanitarijama u kupaonicama daju osjećaj spa zone

image
Saša Ćetković

Dok je u apartmanu Ro sve u sličnom tonalitetu i intenzitetu, u apartmanu Lu zadani je ton kuhinje bio mint green, koji je dodatno razigran sa sofom prljavo roza boje.

- Koncept je isti ako i kod Ro, dok je osobnost postignuta kombinacijom mint green fronti lakiranih u visokom sjaju, mat bijelom i tamnim orahom - kaže Nikolina, dodajući kako je najveseliji element radna ploča od Meganita iz tvrtke Sigma plus, s diskretnim plavim, zelenim i narančastim kamenčićima.

- Akcentni namještaj također je u mint green tkanini, sa zlatnim detaljima koji s neobičnim zlatnim lusterom daju malu notu kiča u prostoru. Roza, zeleni i ljubičasti tonovi su smireni i točno definirani kako bi prostor bio nježan i prozračan - kaže.

image
Saša Ćetković

Na terasama su mat crni kuhinjski elementi koji su stopljeni s fasadnim zidom

image
Saša Ćetković

U spavaćoj sobi ističu se tapeta u omiljenim tonovima vlasnice, iz studija Josipe Maras i smirena tkanina u boji lavande i mint green nijanse na tapeciranom krevetu koji je izrađen, kao i kod Ro, u tapetariji Margalić. Ostali namještaj je bijeli kako, ističe dizajnerica, ne bi dominirao i zagušio prostor. Custom made namještaj izradio je studio Kubus, a komadni namještaj je iz Gnijezda.

I terase su identične u oba stana, s mat crnim kuhinjskim elementima koji su stopljeni s fasadnim zidom. Namještaj je iz Međimurjepleta, a riječ je o seriji NOFI crne konstrukcije koja se pojavljuje kao dekorativni element na fasadnom zidu zgrade, s mekanim pješčanim jastucima kako bi se povezala s interijerom u skladnu harmoniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:15