MIRNO UTOČIŠTE

Dvije kuće blizanke uklopljene u okoliš malog istarskog mjesta Baderna

 DAVID_RUZIC/My Istria
Cijeli prostor je zamišljen kako bi postojala što veća povezanost između unutarnjeg i vanjskog prostor

Kako se bliže topliji dani i mjeseci sve više smo u potrazi za nekim mirnim utočištem gdje bi mogli uloviti malo predaha. Ovaj put smo naišli na idealno mjesto za to – malo naselja Baderna na zapadnom dijelu istarskog poluotoka u kojem obitava samo 240 stanovnika. Ova lokacija nudi autentičan doživljaj malog hrvatskog mjesta gdje se doista možete odmoriti od svega, a ujedno je blizu gradova poput Poreča i Pazina gdje možete potražiti malo gradske vreve ako poželite.

image
DAVID_RUZIC/My Istria
image
DAVID_RUZIC/My Istria
image
DAVID_RUZIC/My Istria

Iako okolno područje nudi niz sadržaja, mislimo da ćete ipak jednom kada dođete u Villu Velu htjeti samo tu i ostati. Uklopljena u tradiciju i okoliš, a opet suvremena i inovativna, kuća se rasprostire na 250 metara četvornih na parceli od čak 900. Kuća je projekt istarskog arhitektonskog ureda Alter Lego te je izgrađene prije nekoliko godina, a slijedi izgradnja još jedne izgledom slične kuće na istočnom dijelu lokacije koja će biti jednake kvadrature, a čiji projekt potpisuju isti projektanti.

- Pri projektiranju velika je pažnja posvećena uklapanju kuća u okoliš kao i odnosu s već postojećom tradicionalnom izgradnjom u selu, nastojeći da se suvremeni arhitektonski izričaj uklopi u okruženje. Na terenu su zatečena stabla koje su vlasnici htjeli zadržati te inkorporirati u oblikovanje, a element koji je definirao samu dispoziciju kuća je teren u padu – objašnjavaju arhitekti.

image
DAVID_RUZIC/My Istria
image
DAVID_RUZIC/My Istria
image
DAVID_RUZIC/My Istria
image
DAVID_RUZIC/My Istria

Obje kuće se rasprostiru na dvije etaže s izrazito visokim stropovima. Donji volumen obaju kuća djelomično je ukopan u teren i otvara se svojim staklenim stijenama prema jugozapadu i moru. Gornji volumen se naslanja na donji i jasno definiran arhetipski volumen kuće, koji svojim konzolnim istacima stvara igre sjene i sunca na pročelju prizemlja i ugodni natkriveni prostor koji postaje ekstenzija dnevnog boravka u ljetnim danima.

Kombinacija bijelo – sivog pročelja u jednom obliku se nastavlja i u uređenju interijera gdje različite boje i obrada podnih te zidnih površina razdvaja pojedine zone u kući. Veliki prostor u prizemlju spaja dnevni boravak i blagovaonicu te je u tom dijelu zahvaljujući velikim staklenim stijenama izbrisana granica između vanjskog i unutarnjeg dijela.

image
Cube Visual 1
image
Cube Visual 1

Gornja etaže je predviđena za spavaće sobe i kupaonice, te su se u samom vrhu smjestile i galerije s dodatnim krevetima. Svaka soba ima pogled na okolnu prirodu te je teško odrediti granicu između vanjskog i unutarnjeg dijela.

- Cijeli prostor je zamišljen kako bi postojala što veća povezanost između unutarnjeg i vanjskog prostor – objašnjavaju nam arhitekti.

image
Cube Visual 1
image
Cube Visual 1
image
Cube Visual 1

Pažljivo birani elementi namještaja i dekoracija kroz cijelu kuću stvaraju ugodan i estetski privlačan prostor, ali ono što je vizualno jako zanimljivo je spoj glatkih bijelih površina s ogoljenim građevinskim materijalima, poput betona i vidljivih instalacija koji donose jednu surovu privlačnost i čine da se Villa Vela istakne svojim izgledom od niza identičnih kuća za odmor.

Eksterijer predstavlja niz privatnih dijelova vrta za odmaranje na otvorenom, te žarišni prostor ljetnog života odnosno centralan prostor okupljanja - prostran bazena sa sunčalištem i ljetnom kuhinjom.

image
Cube Visual 1
image
Cube Visual 1

- Dvije kuće u Baderni svojim sadržajima i materijalima predstavljaju suvremene potrebe prostora i tehnologije, no ne zaboravljajući važnost lokacije kao i mikroambijenta u kojem nastaju, osiguravajući osobi koja boravi u kući svu potrebnu intimu kao i ugođaj vrijedan pamćenja – zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:58