Projekt tjedna

Dvije prijateljice, zaljubljenice u interijere, osmislile su minimalističku oazu za mladu obitelj na jugu Zagreba

 Arhitektonski studio EL BE
Želja je bila stvoriti prozračnost i dubinu prostora, gdje dnevni boravak nesmetano komunicira s kuhinjom. Skladištenja su skrivena, a minimalan broj stvari je izložen

Kada arhitektura i dizajn rezultiraju projektima koji svojom elegancijom i jednostavnošću redefiniraju pojam doma, onda je to prava stvar. Jedan od takvih primjera je obiteljska kuća na jugu Zagreba, koja spaja prirodu i suvremene trendove s autentičnom osobnošću vlasnika. Arhitektica Lucija Puljić i Biserka Silić Matošević, ispred brenda Dizajn pod, stvorile su priču koja slavi kombinaciju minimalizma i funkcionalnosti.

Projekt obiteljske kuće u Lučkom osmišljen je za mladu tročlanu obitelj koja cijeni minimalizam i jednostavne linije. Naglasak je na prirodnom skladu eksterijera i interijera, neutralnim tonovima i toplim drvenim elementima. Prirodna svjetlost kroz velike staklene stijene omogućuje direktnu interakciju s prirodom, čineći hortikulturu unutar okvira prozora svojevrsnom umjetničkom instalacijom. Vanjska fasada najavljuje isti tretman u interijeru stvarajući fluidne prostore koji odišu prozračnošću.

image

Arhitektica Lucija Puljić, suvlasnica arhitektonskog studija EL BE i Biserka Silić Matošević iz tvrtke Dizajn pod

Ivana Grgic/Cropix

Arhitektica Lucija Puljić, suvlasnica arhitektonskog studija EL BE, kaže da kroz svoj rad teži stvaranju prostora koji živi dušu vlasnika. Njezina filozofija dizajna temelji se na minimalizmu i čistoći linija, uz uvijek prisutnu misao da estetika mora pratiti funkciju. Lucija projektira industrijske projekte, stambene zgrade i obiteljske kuće, a posebno uživa u projektima u kojima može sudjelovati od prvih građevinskih radova do završnog uređenja interijera.

- Kao arhitekti, ne samo da stvaramo vizualno atraktivne projekte nego i osiguravamo funkcionalnost prostora. Stvaramo smisleni prostor koji služi čovjeku i izaziva pozitivne emocije. Upravo se to dogodilo s domom ove mlade obitelji. Željeli smo stvoriti prozračnost i dubinu prostora, gdje dnevni boravak nesmetano komunicira s kuhinjom. Skladištenja su skrivena, a minimalan broj stvari je izložen. Neutralna pozadina s elementima koji daju toplinu prostoru bila je inicijalna ideja koja se provlači kroz cjelokupan interijer - od dekorativne smole na podovima do svijetlog kamena i drvenih naglasaka - objasnila je Lucija Puljić.

image
Arhitektonski studio EL BE

Ova mlada arhitektica, ujedno i dizajnerica interijera, posebno je ponosna na konzolno stubište koje unosi dinamičnost i ritam u prostor, kao i na ideju skrivenih skladišnih prostora koja doprinosi čistom i organiziranom izgledu doma. Vlasnici su vrlo brzo prihvatili dizajnersku viziju i pronašli se u njoj, što je rezultiralo nadasve inspirativnim interijerom.

Biserka Silić Matošević već 15 godina zajedno sa suprugom predvodi tvrtku Dizajn pod, postavljajući visoke standarde u podnoj industriji. Ova obiteljska tvrtka specijalizirana je za profesionalna podna rješenja i umjetničke panele, opremajući poslovne objekte i stambene prostore širom regije. Fokus stavljaju na inovativna rješenja, funkcionalnost i izdržljivost materijala, s naglaskom na estetsku vrijednost.

image
Arhitektonski studio EL BE

- Partnerstva s renomiranim svjetskim proizvođačima materijala koji zagovaraju održivost i zelenu proizvodnju svakodnevno nam omogućuju da živimo svoje vrijednosti u poslovanju. Naš cilj je pružiti arhitektima i dizajnerima slobodu da ožive prirodu u interijerima. U ovom projektu kombinirali smo pod od dekorativne smole s gotovim parketima velikog formata, što je omogućilo postizanje toplog efekta u zoni sjedenja i lakše održavanje u kuhinjskoj zoni. Parketi su izrađeni od hrasta, lakirani posebnim lakom koji zadržava prirodni izgled sirovog drveta, što je dodatno naglasilo izvornost prirode i estetiku interijera - izdvojila je Biserka Silić Matošević.

image
Arhitektonski studio EL BE
image
Arhitektonski studio EL BE

Suradnja ovih dviju zaljubljenica u dizajn interijera počela je prije gotovo deset godina, kada je Lucija još bila na fakultetu. Kroz godine, uzajamno povjerenje i zajedničke životne vrijednosti postale su temelj njihova partnerstva, što se danas osjeća i odražava u svakom aspektu njihova zajedničkog rada. Lucija rado ističe bezuvjetnu podršku Dizajn pod tima te njihovu stručnost u uspješnom odgovaranju na najzahtjevnije zahtjeve klijenata. S druge pak strane, Biserka prepoznaje dodanu vrijednost vlastitog poslovanja u poticanju i podršci mladih talenata.

image
Arhitektonski studio EL BE
image
Arhitektonski studio EL BE

- Iznimno nas veseli podržavati mlade ljude. To je ono što daje dodanu vrijednost našem poslu i istinski nas ispunja. Lucijin talent primijetili smo još tijekom njezina studiranja, volimo reći - dok je još bila nebrušeni dijamant. Ona dijeli naše vrijednosti i hrabro se upušta u nove projekte, uvijek tražeći najbolja rješenja za svoje klijente. Upravo ona je među prvima prepoznala potencijal naše dekorativne smole i time nam potvrdila svoju otvorenost prema inovativnosti i spremnost na pomicanje granica u industriji interijera - naglasila je Biserka Silić Matošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 07:39