GRADSKI RAJ U PODSLJEMENSKOJ ZONI

Dvoetažna terasa, bazen, wellness, japanski vrt i dizajnerski interijer

U zagrebačkoj podsljemenskoj zoni, u jednoj urbanoj vili, nalazi se sjajan stan koji oduševljava  prostranošću. Ima čak 187 četvornih metara unutrašnjeg prostora i gotovo nevjerojatnih 240 četvornih metara terase. Vlasnici su nam ispričali kako je nastao ovaj urbani, potpuno hedonistički stambeni prostor.

PROFIL

INFO: stan od 187 kvadrata i 240 kvadrata dvoetažne terase

LOKACIJA: Zagreb

PROJEKT: arhitektonski atelje Krznarić

VLASNICI: četveročlana obitelj

Kako zamišljate svoj idealan stan? Vjerujemo da bi većina vas odgovorila - da je lijep, funkcionalan, prostran, da odgovara mom karakteru i da me potiče na hedonizam. Ukratko, da uživam u svakom njegovu centimetru. A upravo takav dom ima četveročlana obitelj, točnije supružnici s dvoje djece koji su u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni osmislili svoj stan iz snova. - Unutrašnjost je velika oko 187 četvornih metara, a stan ima dvoetažnu terasu od gotovo nevjerojatnih 240 četvornih metara. U sklopu stana nalazi se i wellness velik 21 kvadrat. Stan je projektirao arhitektonski atelje Krznarić - ponosno kažu vlasnici i dodaju kako je njihov dom maksimalno orijentiran na terase i čaroban pogled na prekrasnu prirodu kroz velike staklene stijene u svakoj sobi.

Stan je organiziran vrlo funkcionalno, što je velika prednost. Odmah kod ulaza nalazi se ugradbeni ormar za dnevnu obuću, kišobrane i ostale sitnice. Stubište se spušta na podest razine stana gdje se desno nalazi također garderoba, i to ulazna s dijelom za obuću, jakne i kapute, a lijevo se ulazi u prostrani dnevni boravak. U nastavku podesta nalazi se gospodarstvo s opremom za pranje, sušenje i glačanje rublja te sustav etažnoga plinskog grijanja s velikim spremnikom stalno pripremljene tople vode koja cirkulira. Izdvojili bismo stubište koje je posebno dizajnirano i izgleda skulpturalno, a sastoji se od čelične ploče pigane u komadu s gazištima od afričkog crnog granita i staklene ograde, CNC tehnologijom prilagođene svakom gazištu.

Dnevni prostor, pak, sastoji se od dijela s niskim sjedenjem, dijela s visokim sjedenjem i integrirane kuhinje s dominantnim otokom u obliku kamenog bloka od tamnog afričkog kamena - opisuju vlasnici i ističu da je to vrlo aktivan dio doma u kojemu provode najviše slobodnog vremena. Zbog toga im je, kažu, bilo veoma važno da bude atraktivan i praktičan. - Većini naših prijatelja i gostiju prvo upadne u oči golema staklena stijena od čak osam metara kroz koju se pruža divan pogled na eksterijer, točnije dvije terase obložene teakom i zelene obronke Medvednice. Pri dizajnu dnevnog boravka glavna ideja bila je integracija prirode iz eksterijera u interijer, što je postignuto odličnim izborom podne obloge od afromozije tretirane specijalnim uljnim lakom tako da izgleda posve prirodno te odabirom specifičnoga dizajnerskog namještaja.

Volimo dobru kvalitetu namještaja i provjerenu estetiku. Tako je dio ugradbenog namještaja točno po mjeri za ovaj stan nacrtao poznati hrvatski dizajner Filip Gordon Frank, a izradila ga je jedna vrhunska stolarska radionica. Ostatak namještaja smo odabrali i kupili u showroomu poput Vitre jer je svojim komadima uspjela omogućiti spomenutu integraciju. Za nisko sjedenje odabrali smo njihove zelene Polder sofe s potpisom dizajnerice Helle Jongerius koja je pri izradi ovog komada bila inspirirana nizozemskim poljima. Za visoko sjedenje su, pak, odabrani stol od coriana u jednom komadu proizvođača B&B Italia te Vitrini Eames stolci s drvenim nogama - nabrajaju vlasnici dok nastavljamo šetati kroz ovaj zaista famozan stan.

U nastavku dnevnog boravka je hodnik u kojem je toalet za goste obložen crnim mozaikom, grigio ogledalom i drvenom oblogom od afromozije. Iz hodnika se ulazi u dvije spavaće sobe koje također imaju jako velike staklene stijene za izlazak na terasu i jedinstven pogled na obližnju prirodu i japanske vrtove na terasi. Druga soba je ujedno i glavna spavaća soba koja je integrirana s kupaonicom i garderobom od nevjerojatnih 40 četvornih metara. Treća spavaća soba ima karakter zasebnog apartmana s kupaonicom, ali je odvojena od druge dvije spavaće sobe. Ima prozor na vrt te se u nju ulazi iz hodnika s ulaznom garderobom. - Prilikom uređenja stana htjeli smo postići minimalistički ugođaj s dozom topline i funkcionalnosti. Koristili smo drvo, kamen i staklo, a od boja bijelu, crnu i boju prirodnog drveta (teak). Jako smo zadovoljni finalnim izgledom svog doma jer ima hrpu pluseva koji nas svaki dan iznova oduševljavaju.

Vlasnici su željeli da u stanu prevladava minimalistički, uglavno neutralni ugođaj, da nijedna soba ne bude nepotrebno prenatrpana te da prostor što više "diše".

Prije svega, to je odličan funkcionalan dizajn elemenata u prostoru te sretna kombinacija dizajnerskog ugradbenog i industrijskog namještaja. Zatim su tu odlične staklene stijene koje povezuju unutrašnjost i vanjski prostor te pružaju sjajan pogled u svako doba dana i noći. Izdvojili bismo i specifičnu LED rasvjetu brenda Flos koja daje prekrasne efekte svjetla u interijeru i eksterijeru, mali wellness koji sadrži integriranu saunu za četvero, tuš sa slapom, sprave za fitness i stol za masaže, vrt od 1000 kvadrata koji je zapravo zajednički za cijelu urbanu vilu u kojoj se naš stan nalazi, a koji ima dječje igralište, mali nogomet, dva roštilja sa stolovima za jelo i voćnjak te naposljetku dvije predobre terase koje su sinonim za čisti hedonizam i na kojima provodimo sve sunčane dane u godini - pričaju vlasnici koji nam priznaju da su osobito sretni zbog toga kako im je ispala kuhinja, inače prostorija u domu u kojoj često spravljaju ukusne delicije za svoje prijatelje.

Wellness dio sadrži sve za relaksaciju duše i tijela, redom integriranu saunu za četiri osobe, sjajni tuš sa slapom, sprave za fitness i stol za masažu.

Kuhinja je rađena po mjeri, prema posebnom projektu dizajnera interijera Filipa Gordona Franka u suradnji s nama te prema tehnologiji Bulthaup kuhinja. Materijali koji su korišteni su lakirani MDF, iveral, inox, najbolji okovi gras inox i kamen. Kuhinja sadrži ugradbenu opremu marke Siemenes, i to indukcijsku ploču, dvostruki hladnjak, dvostruku škrinju, pećnicu, cafe aparat, grijaću ladicu, roštilj... - nabrajaju.

Čisti gradski raj, slažete se?

Foto: Eurovilla, Luka Kedžo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:21