COOL MJESTO

Dvoetažni prostor u centru Splita koji je podizanjem galerije dobio još 41 kvadrat

 Ana Nasutović
Prevladavaju uglavnom prirodni materijali visoke zvučne apsorpcije kao što su vuneni flic i tepisi

PROFIL

  • Naziv: uredi tvrtke San Merkur
  • Lokcija: Split
  • Površina: 64 četvornih metara plus 41 četvorni metar na gornjoj etaži
  • Projekt: Katarina Kavain iz studija za uređenje interijera KK Design
  • Kontakt: www.kkdesign.hr

Radne prostorije tj. uredi su svijetli i prozračni kako bi se demistificirala stigma da informatičari vole tamne i mračne prostore, a zajedničke prostorije su više prigušenog kolorita. Unutar ureda stvorene su različite atmosfere

Katarina Kavain iz studija za uređenje interijera KK Design ovaj nas je mjesec pozvala da razgledamo jedan od njezinih posljednjih projekata - ured u centru Splita od 64 četvornih metra, koji je podizanjem galerije dobio još 41 kvadrat na gornjoj etaži. Ured je u vlasništvu tvrtke San Merkur kojoj je jedna od djelatnosti i savjetovanje vezano za pripremu i provođenje projekata EU.

image
Ana Nasutović

Interijer je uređen u kombinaciji dvaju stilova po želji investitora. Moderan “muški” ured u kombinaciji s raskošnom recepcijom te “ženski” ured koji je, s kuhinjom, malo topliji

image
Ana Nasutović
image
Ana Nasutović

Što su htjeli investitori dobiti u konačnici od svog poslovnog prostora, pitali smo dizajnericu Katarinu Kavain.

- Prilikom projektiranja investitori su se vodili idejom ureda koji će, osim poslovne, zadovoljiti i privatnu funkciju. Kako se objekt nalazi u centru grada, zamišljeno je da se prilikom nekog događaja, proslave ili koncerta može ostati ovdje prespavati, ali i ugostiti prijatelje i partnere. Za to je osmišljen lounge opremljen kaučom na rasklapanje, televizorom, barom, relax foteljom te komodom za odjeću. Iz istog razloga predvidjeli smo i kupaonicu te kompletno opremljenu kuhinju. Zbog svega toga vlasnici od milja ovaj ured zovu i “home office” ili kako ga oni od milja nazivaju “hoffice”, aludirajući kako ima toplinu doma - smije se dizajnerica i prisjeća se kako je, kada je prvi put ušla, zatekla prazan prostor u koji je bila dovedena struja, voda i kanalizacija.

- Glavni je cilj projekta bio napraviti dvije etaže kako bi se zadovoljila funkcionalnost prostora. Trebalo je iskoristiti svaki centimetar visine kako bi obje etaže bile funkcionalne - ističe.

image
Ana Nasutović
image
Ana Nasutović
image
Ana Nasutović

Poslovni prostor sastoji se od recepcije na ulazu, ureda u prizemlju, koji uključuje i dio za sastanke, WC-a za osoblje i goste, kuhinje s blagovaonskim stolom i šankom te kupaonice.

- Na gornjoj etaži napravili smo još jedan ured koji također ima stol predviđen za sastanke te već spomenuti lounge prostor. Taj lounge je otvoreni prostor na galeriji u kojem smo koristili staklenu ogradu s podiznim mehanizmom kako bi ga prema potrebi zatvaranjem staklene stijenke odvojili od ostatka prostora - objašnjava dizajnerica i dodaje kako je ovaj poslovni prostor drugačiji od mase sličnih po nekoliko aspekata.

- Ured je specifičan po rasporedu i sadržaju prostorija. U malo prostora postigli smo kombinaciju radne zone i prostora za odmor. U većini ureda kuhinja je tek manja zona koja pruža osnovne uvjete za obrok na poslu. U našem slučaju kuhinja sadrži kompletnu opremu i površinom je jednaka kuhinjama koje radimo u stanovima, što nudi mogućnost pripremanja dnevnih obroka. Uz standardnu opremu dodali smo i police za vino, a prostor ispod stubišta iskoristili za veliki ormar koji je u ulozi skladišnog prostora, kako za sredstva za održavanje i čišćenje tako i za dokumente i uredski pribor - govori i dodaje kako je jedan od uvjeta investitora bio i smještanje četiri radna mjesta.

image
Ana Nasutović

Glavna specifičnost je lounge prostor na katu, opremljen sofom na rasklapanje, TV-om, barom, foteljom za opuštanje, kuhinjom i kupaonicom

image
Ana Nasutović
image
Ana Nasutović

- Direktorov ured odvojili smo kao posebnu zonu kliznim staklenim mehanizmom, dok smo radni prostor za dvoje djelatnika smjestili na recepciju koja, osim što je glavni akcent na ulazu, nudi i kompletan sadržaj potreban za dva radna mjesta. Četvrto radno mjesto smjestili smo u zasebnom uredu na katu jer se odnosi na posebnu odvojenu djelatnost - otkriva.

image
Ana Nasutović

A čime su se vodili u odabiru stila uređenja, zanimalo nas je.

- Što se tiče uređenja interijera, obuhvaćena su dva stila po želji investitora. “Muški ured”, u nešto modernijem hladnijem stilu koji je povezan sa raskošnom recepcijom, te “ženski ured”, koji je zajedno s kuhinjom obrađen u nešto “mekšem” stilu te svojom kombinacijom boja i materijala ima ugodnu kućnu atmosferu. Željeni stil bio je moderno uređenje s naglaskom na toplinu prostora koju smo postigli postavljanjem parketa i na taj način ublažili ozbiljnost tipičnog uredskog prostora čiji je naglasak definitivno recepcija s velikom mramornom oblogom na zidu. U gornjem uredu smo uz moderni stil provukli i neke klasične elemente po želji investitorice - objašnjava i dodaje kako je cijeli niz tvrtki i stručnjaka sudjelovao u uređenju.Tako je Stoling sudjelovao u izradi namještaja, čelične konstrukcije za galerije odradio je Metal projekt, knauf i laminat DD Mont, klimu i uređaje Deltron, struju i videonadzor Strom&Alarm, a zidne tapete Massilia tisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:03