U posjetu

Dvoetažni stan u Međimurju: Blagdani u znaku crvenih, zelenih i "uradi sam" dekoracija

 DARKO TOMAŠ/CROPIX
Obitelj Lacković Ferenc uselila se u stan od 160 kvadrata prije devet godina i uredila ga u modernom stilu s dozom rustikalnog

Emina Lacković Ferenc iz Međimurja veliki je ljubitelj interijera i svega što ima veze s uređenjem, stanovanjem, kreativnim radom i, naravno, prigodnim dekoriranjem. U dvoetažni stan u potkrovlju površine 160 četvornih metara uselila se sa suprugom i sinom prije devet godina, a kompletno uređenje u modernom stilu s dozom rustikalnog osmislila je sama.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Vlasnica Emina većinu je dekoracija sama izradila te ih postavila u etažu potkrovlja, koja objedinjuje boravak, kuhinju i mali balkon. Spavaće sobe i velika kupaonica su na nižem katu

- Kad smo počeli uređivati potkrovlje, bilo je u niskom rohbau stanju. Bez podova, greda, željenih prozora, pregrada, radijatora... Bez svega. Također, nije bilo nikakvog rasporeda te smo se upustili u preuređenje, nadogradnju i namještanje - prisjeća se i dodaje kako je još kao mala roditeljima na papir crtala svoju sobu i bila uporna toliko dugo dok je nisu dali izraditi doslovno prema njezinu crtežu. Slično je bilo i prilikom osmišljavanja ovog prostora.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Zeleni hladnjak

- Prvo smo krenuli od greda, koje su kupljene od čovjeka koji je porušio svoj stari štagalj, a zatim smo ih obnovili i postavili. Nastavili smo s prozorima, zidovima i podovima. Boja za koju sam znala da će prevladavati bila je bijela s drvenim elementima. No, kad sam pronašla zeleni hladnjak, pala je odluka da će to biti boja koja će razbiti bjelinu u stanu. Ima je na hladnjaku, kutnoj granituri, jastucima, tapetama - nabraja.

Kuhinja je, pak, zadala najviše problema, što zbog kosine zidova, što zbog njezinih ideja. Naime, htjela je da otok bude na povišenim velikim okruglim stolovima, no svaki je majstor govorio da je to nemoguće. Ipak, nije htjela odustati od svoje ideje sve dok nije pronašla stolara koji je njezinu zamisao uspješno pretvorio u stvarnost.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

U blagdansko doba Eminu se najčešće može pronaći u šumi gdje traži materijal za realizaciju svojih ideja. Tako je adventski vijenac nastao oblačenjem kuglica od stiropora mahovinom, koje je zatim posložila u oblik bora te postavila visoke crvene svijeće

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

- Dandanas surađujem s njim, na svaku moju ideju pokrije lice rukama, ali kad vidimo ishod zamišljenog i izrađenog, zadovoljni smo i on i ja - smije se i dodaje da su po mjeri rađeni i ostali kuhinjski elementi te TV komoda. Sve ostalo kupljeno je na raznim mjestima, ovisno o tome gdje je pronašla ono što je zamislila.

Eminin obiteljski dom svake godine uoči blagdana i praznika poprimi svečano ruho, a priznaje da joj je božićno doba najdraže. Upravo je najveći dio dekoracija u potkrovlju koje objedinjuje dnevni boravak, kuhinju i mali balkon, dok su spavaće sobe i velika kupaonica na nižem katu.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Tradicija i obitelj

- Odrasla sam u obitelji gdje su tradicija i obitelj na prvom mjestu, pa mi je važno da se ljubav i toplina šire mojim domom - kaže Emina, koja godinama sama izrađuje dekoracije, trudeći se da svaki put bude nešto drugačije i posebnije. Ove godine izradila je adventski vijenac u obliku bora.

- Nastao je 'oblačenjem' kuglica od stiropora mahovinom. Posložila sam ih u oblik bora, dodala visoke crvene svijeće, mašnu i nekoliko malih crvenih kuglica - opisuje te napominje da su njezini advntski ukrasi izrađeni od prirodnih materijala poput češera, mahovine, bora, drveta, grančica...

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX
image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

- Kad nastupe blagdani, često me možete sresti u šumi kako tražim potrebno za realizaciju svojih ideja. Sama bušim, pilim, bojam, šarafim... no još nisam svladala motornu pilu, koja mi često treba kad nešto izrađujem od drva. Za to imam pomoć tate i supruga - kaže. Ove godine u njezinu domu prevladava najčešća božićna boja, crvena. Uvijek, ističe, kiti živi bor jer njegov miris dodaje posebnu notu božićnom ugođaju, a ove je godine jedan takav u tegli smjestila u pletenu košaru za drva, ukrašen "uradi sam" te kupljenim ukrasima. Mogu se uočiti i zvijezde, baršunaste trakice, girlande od borovih grana, vjenčići, žaruljice, prigodne jastučnice, pa čak i figurica orašara na ljuljački...

- Ovo je moj topao dom koji po svakom detalju odgovara mojoj osobnosti - zaključuje Emina, koju možete pratiti na IG profilu @emina_2807.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 20:29