U GOSTIMA

Dvoje ekonomista, bez iskustva u građenju i turizmu, odlučilo je sagraditi kuću za odmor. Pogledajte što su napravili!

 Tomica Rašetina
Obitelj Varelija željela je modernu, ali jednostavnu kuću koja podsjeća na talijanske hacijende

Uslijed shvaćanja okruženja u kojem žive i nesigurnosti posla kojim se bave, supružnici Ana i Danijel Varelija u jednom su trenutku, iako ekonomisti po struci, odlučili krenuti u sasvim drugačiju priču. Bez iskustva u građenju i bez iskustva u turizmu uopće, odlučili su na otoku Krku, na obiteljskom zemljištu koje je Anina svekrva Karmela dobila na dar od svojeg oca, sagraditi kuću za odmor.

- Imali smo podršku cijele obitelji, puno volje i želje da napravimo nešto što ostaje iza nas. Tu su i dva sina, Adrian i Mateo, pa su i oni, naravno, bili razlog zbog kojeg nismo puno dvojili. Srećom nismo znali što nas sve čeka… - prepričava Ana Varelija, prisjećajući se kako je paralelno s dobivanjem građevinske dozvole krenuo i službeni lock down vezan uz pandemiju koronavirusa, odnosno ograničenje slobodnog kretanja i izdavanje dozvola za prelazak preko Krčkog mosta.

image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina

- Budući da smo oboje uvijek do sada bili orijentirani na ciljeve, nismo se više osvrtali, znali smo da ćemo to izgurati do kraja kad-tad - dodaje.

Njihova ideja bila je kuća za odmor najveće kategorizacije, a sukladno tome radio se i projekt. Iako je Ana, s obzirom na zadanost veličina pojedinih prostorija i potrebe sadržaja, u početku imala osjećaj da nemaju puno vremena i prostora za igru, preko preporuke su stupili u kontakt s arhitekticom Tajanom Jelača koja je odmah prepoznala njihove želje.

- Svakako smo željeli istaknuti pogled na more, dobiti velike prostrane natkrivene terase, ravne linije. Naša je vizija bila moderno, ali jednostavno. Svevremensko. Htjeli smo villu, kuću... koja podsjeća na talijanske hacijende, s razvedenim krovom, velikih terasa, s drvenim gredama... U prirodnim tonovima, zelenoj i plavoj, poput boja prirode koja nas okružuje. S puno mjesta za uživanje, za ispijanje čaše vina, za čitanje dobre knjige, za slušanje dobre glazbe... To nam je bila misao vodilja u uređenju - opisuje Ana Varelija.

Rezultat je Villa Seven 4, udaljena oko 600 metara od mora i uronjena u prirodu.

- Lokacija je izvrsna. Ispred kuće i s lijeve strane je šuma, a pogled preko mora seže sve do Cresa. Čuju se lastavice i zvuk motora broda na moru... Posebna je neka energija. I gosti to primjećuju - ističe Ana.

image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina

Vila je, dakle, namijenjena za najam te kategorizirana s 5 zvjezdica, a nalazi se na području Šotoventa, iznad uvale Sveta Fuska, u mjestu Pinezići, na parceli površine 1082 kvadrata.

Sama kuća površine je 278 kvadrata te se prostire na tri etaže. U podrumu se nalazi prostor s biljarskim stolom, tuš odmah uz infracrvenu saunu i mala teretana, u prizemlju su sanitarni čvor, skladišni prostor, dnevna zona, kuhinja i jedna spavaća soba, a na katu još tri sobe s visokim stropovima i drvenim gredama, a svaka ima i pripadajuću kupaonicu.

Ulazi se u prizemnu etažu, gdje je s desne strane kuhinja iz DanKuchen Studija Rijeka bez gornjih elemenata.

- Malo neobično, ali s obzirom na to da se radi o kući za odmor u kojoj gosti sigurno ne provode puno vremena, htjeli smo da bude oslobođena viška elemenata. Blagavaonica i dnevni boravak spojeni su u jednu prostoriju. Kutna garnitura boje masline je iz Mebla, a veliki blagavaonski hrastov stol i stolice iz Intermoda - opisuje, dodajući kako kutni kamin na drva Hitze nije samo estetki faktor prostora, a pazilo se i na druge detalje: unutarnje jedinice klima su zlatne boje; kupaonice, kuhinja i dnevni boravak imaju podno grijanje...

image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina

Hodnik i dnevni bravak odvojeni su sa sedam stupova kako bi se, pojašnjava Ana, razbila dužina hodnika, ali i kako bi dopirala svjetlost.

- Obožavam te stupove. Još kad smo naknadno shvatili da ih je sedam... zbog statike - kaže, otkrivajući nam priču koja stoji iza naziva vile. Naime, obitelj Varelija cijeli je život povezana s brojevima 4 i 7.

- Stan u kojem trenutno živimo, ja sam rodom iz grada na četiri rijeke s poštanskim brojem 47 000, adresa kuće koju smo dobili je broj 47, sedam je loto sretan broj, Krk je sudbinski vezan uz broj sedam budući da Camino Krk ima sedam postaja i prelazi se prema planu u sedam dana, nas je četvero… Tako da je vila morala dobiti naziv koji će imati veze s ta dva broja. Zajednička odluka supruga i djece pala je na Villa Seven 4 - pojašnjava.

Prizemlje je povezano i s vanjskim prostorom, gdje je bazen dugačak 10,5 x 4,5 metara, s velikim stepenicama po čitavoj širini. Uz njega je sunčalište te natkrivena terasa s vanjskim blagovaonskim stolom i mobilnim roštiljem. Na terasu se pristupa i iz spavaće sobe u prizemlju, koja se ističe kutnom staklenom stijenom s pogledom na bazen.

Unutarnje kamene stepenice od štokanog kanfanara vode u podrum i na gornju etažu. Sve spavaće sobe su slične, ali ipak različite. Soba s kupaonicom u prizemlju je u sivo-roza tonovima, a prva soba na katu ima plavi krevet, dok je njezina kupaonica u baznoj bež boji s plavim kupaonskim ormarićem. Srednja soba na katu ima tirkizni krevet, a kupaonica terazzo pločice, dok treća soba ima zeleni krevet, a njezina kupaonica bež i bakrene pločice s detaljima koji se vežu na tu bokrenu notu.

image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina
image
Tomica Rašetina

- Kreveti su u svim sobama spring box iz Mebla, jer ih smatramo daleko najudobnijima za spavanje, što nam je za kuću za odmor bio prioritet. Nismo nikako mogli napraviti svih pet soba i kupaonica istih, morali smo se malo poigrati - kaže Ana, dodajući kako su pazili na svaki detalj, a tu je i do izražaja došla i njezina kreativnost. Čak je i kante za otpad, smije se, birala po nijasama pločice.

Rasvjeta je, pak, bila posebno zahtjevan dio cijelog procesa.

- U hodniku je LED traka cijelom dužinom od gornjeg kata do podruma. U kupaonicama su ukrasne LED trake, dok su uz ogledala vislice s lijeve i desne strane. Tako da je ukupan broj rasvjetnih tijela u kući i okućnici dosegao preko 100 komada. Trebali bismo ih prebrojati - kaže sa smiješkom.

Završni "touch" cijeloj kući, kaže, dale su slike i instalacije njezina oca Branka koji se preko 20 godina bavi slikanjem, a koji je imao i galeriju u Cavtatu i Dubrovniku. U hodniku se može vidjeti njegova umjetnička instalacija s ukupno 12 slika postavljenih u tri niza i četiri reda, u zlatnoj boji, dok su drveni detalji i instalacije s brodićima i ribama ni više ni manje nego u kupaonicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:57