U POSJETU

Dvoje male djece, treće na putu te brz tempo života uvjetovali su uređenje ovog stana u naselju Vrbani

 NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Površina mu je 105 kvadrata i nalazi se u netom sagrađenoj stambenoj zgradi. Projekt potpisuje arhitektica Lana Trobentar Šimunić

Stan u zagrebačkom kvartu Vrbani površine 105 četvornih metara, dom peteročlane obitelji, nalazi se unutar nedavno sagrađene stambene zgrade. Vlasnici stana tražili su prostor u kojem će stvarati uspomene za život dugi niz godina, a s obzirom na njihov tadašnji tempo života, znali su da si ne mogu priuštiti previše vremena za renoviranje pa su stoga odabrali prostor u novogradnji. Obratili su se arhitektici Lani Trobentar Šimunić iz arhitektonskog ureda Lunixar da im pomogne osmisliti njihov novi dom.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Mali kompromisi

­Vlasnici su mladi bračni par s troje djece. Djeca su različitih uzrasta, od školarca, preko vrtićke dobi, pa do bebe, te je trebalo uskladiti potrebe svih ukućana. Pri samoj kupnji stana obitelj je brojila četiri člana, ali kako je dodatno stigla još jedna beba, izmijenio se inicijalni raspored dječjih soba. - Investitori su željeli stan u kojem će boraviti dugi niz godina, a kako vole boraviti u lijepom i uređenom prostoru, bili su svjesni da odmah na početku moraju sve urediti jer im kasnije tempo života neće to dopuštati. Imali su smjer koji im se sviđa i, uz male kompromise, brzo smo došli do zajedničkih odluka i rješenja - na samom početku razgovora otkriva nam arhitektica.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Stan se sastoji od tri spavaće sobe, dvije kupaonice i dnevnog prostora koji objedinjuje dnevni boravak koji ima pristup prekrasnoj terasi, kuhinju, blagovaonicu i radni kutak.

Arhitektica je nastupila u trenutku kada je još uvijek bilo moguće napraviti preinake na tlocrtima i projektima (voda, struja i ostalo) te izabrati željene obloge, što je dalo mogućnost da se sve prilagodi potrebama obitelji i napravi onako kako su zamislili.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Radni dio

- Uklonili smo zid na samom ulazu u stan koji je dijelio hodnik na dva dijela te time dobili prostraniji ulazni prostor, također smo maknuli planirana sobna vrata s nadvojem prema dnevnom prostoru te predvidjeli i ugradili staklena vrata do stropa kako bi prirodna svjetlost dolazila sve do ulaznog hodnika i vizualno povećala prostor. Novi tlocrtni razmještaj zahtijevao je preinake u projektima struje i rasvjete, kao i vode. U dnevnom smo prostoru uspjeli dobiti i veliki kuhinjski šank, prostor koji je investitorima bio iznimno bitan radi svakodnevice s djecom, veliki stol za blagovanje i prostor za kutnu sofu, sve što u prvotnom projektu nije bilo zamišljeno. Radni smo prostor vizualno odvojili elementom koji u sebi skriva police prema radnom stolu - opisuje Lana.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U nastavku saznajemo da su u samom inicijalnom projektu za podne obloge bili predviđeni parket i keramika, što se i uklapalo i u ideju uređenja arhitektice i vlasnika. Odabran je klasični hrast parket širih i duljih letvica, u kupaonicama, prema želji vlasnika, postavljena je svijetla keramika u imitaciji mramora, a "mokri" zidovi naglašeni su keramikom manjeg formata. Kuhinja je nešto drukčija, a za nju su odabrane neutralne sive pločice koje su se uklopile u kolorit same kuhinje. Doza topline, nasuprot sivim površinama, dodana je kroz drvene površine koje se očituju kao detalji i ukrasne površine na zidovima. Kombinacijom matiranih ploha, umirujućih boja i obilnog dotoka prirodne svjetlosti stvara se prostor koji je ugodan oku s opuštajućom atmosferom koja postiže da se vrlo brzo udomaćite u ovom stanu.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX
image
LUNIXAR

Od ideje do realizacije

- Pri projektiranju i uređenju glavna nit vodilja bila mi je stvoriti funkcionalan i ugodan dom za jednu mladu obitelj. Smatram da takvi prostori mogu uvelike utjecati na svakodnevni život same obitelji i odrastanje djece i da je vrlo važno osigurati im kvalitetne zajedničke prostore, dijelove gdje mogu biti u svojoj intimi, a ne zaboraviti i na skladišne prostore kako bi samo održavanje doma bilo praktičnije i brže. Moram istaknuti da je uspješnosti projekta, od ideje do realizacije, najviše pridonijela dobra suradnja s vlasnicima, koji su bili spremni prihvatiti stručne arhitektonske savjete i ideje, ali su i pridonosili kvalitetnom razvoju projekta svojim konkretnim željama i odlučnošću - zaključuje osnivačica arhitektonskog ureda Lunixar. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 10:20