Okusna čarolija

Ekskluzivno na Fuliranju: TAIKA By Sherpa - gastro senzacija koja vodi u magični arktički krug

 Salty Business
TAIKA By Sherpa predstavlja posebnu mirisnu i okusnu čaroliju koju čini splet tradicionalnih nordijskih jela i street fooda

Avanturistički duh, želja za pomicanjem vlastitih granica i upoznavanjem novih kultura i stilova života odvela je tri prijatelja na posebnu dvotjednu ekspediciju duboko u arktički krug. Ledena temperatura i zimska idila koja grije duh, potaknula je nastanak priče koja se pretvorila u pravu gastro senzaciju ovogodišnje adventske ponude. Taika na finskom znači čarolija, a TAIKA By Sherpa predstavlja posebnu mirisnu i okusnu čaroliju koju čini splet tradicionalnih nordijskih jela i street fooda. Ova polarna kućica jedino je mjesto na kojem se spravljaju samo riblji specijaliteti, a zašto se toliko priča o njoj posjetitelji mogu svakodnevno provjeriti te sami doživjeti, u sklopu Fuliranja, najpopularnijeg adventskog događanja u Zagrebu.

image
Salty Business
image
Salty Business

Alek El-Kazal, Bernardo Dedić i Damir Botić, zaputili su se u daleku Finsku, zemlju koja im je zarobila srce ne samo svojom prirodom i ljudima, nego i bogatom i raznovrsnom gastronomijom. „Predivno je iskustvo hodati kilometrima očaravajućom prirodom arktičkog kruga, ledenom idilom čije se temperature spuštaju i do ispod -27 stupnjeva te doživjeti čari „ice fishinga“ ispod magične polarne svjetlosti, a onda na kraju dana sjesti se u tradicionalne šatore i na otvorenoj vatri okrijepiti se prefinim lososom i ostalim jelima koji dodatno upotpunjuju arktičku ledenu bajku. Svakako nam je cilj predstaviti nešto novo i drugačije u sklopu cjelokupne gastro ponude Adventa u Zagrebu, obogatiti istu i barem dijelom prenijeti posjetiteljima iskustvo arktičkog kruga koje se od sada može doživjeti i u Zagrebu, ispred zagrebačke Esplanade“, – izjavio je Alek El-Kazal, vlasnik.

image
Salty Business
image
Salty Business
image
Salty Business
image
Salty Business

Riba je jedna od najomiljenijih finskih namirnica, što i nije tako neobično s obzirom na njihov geografski položaj. Najpopularniji je svakako losos koji je neizostavni dio njihovog jelovnika i čiju su pripremu doveli do savršenstva. Skandinavski losos se smatra najboljim jer zadržava svoju ružičastu boju zahvaljujući hladnim fjordovima, a kada se na to doda i posebni način pripreme na otvorenoj vatri, gdje se riba termički obrađuje dimom, jelo poprima novu dimenziju punoće okusa.

image
Salty Business
image
Salty Business
image
Salty Business
image
Salty Business

Dečki su sve ono što su naučili o pripremi lososa pretočili u dva jedinstvena jela koja se mogu pronaći na njihovom adventskom meniju, a gastro zvijezde su i kozice te Jakobove kapice. Taika Salmon je tradicionalni premium losos file pripremljen na otvorenoj vatri, serviran uz crème fraiche s dodatkom kopra, integralnim kruhom i coleslaw salatom. Shrimp sandwich još je jedna poslastica spremljena u prefinom brioche pecivu punjenom s kozicama i u umaku od vrhnja s koprom i celerom. Salmon roll sandwich se sastoji od grillanog premium lososa poslužen u mekanom brioche pecivu s umakom na bazi vrhnja, uz dodatak mrkve, celera i kiselih krastavaca. Za ljubitelje školjki Taika predstavlja vrhunske Jakobove kapice koje su pripremljene na vatri i kuhane u maslacu s peršinom te uz dašak naribanog sira.

image
Salty Business

Više informacija može se pronaći na Instagram stranici @taika_by_sherpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2024 04:33