šest u jedan

Elagantan i inovativan dom: Šest modula kao jedna kuća na seoskom imanju iz 1850. godine

atanz
 ALAN TANSEY
Smještena u središtu parcele, Six Square House postaje jezgra cijelog prostora, kao i primarno prebivalište vlasnika

Arhitektonski studio Young Projects dovršio je kuću pod nazivom Six Square House koja se rasprostire na nešto više od 1000 metara četvornih, a smještena je na zelenoj parceli od dva hektra u Bridgehamptonu u New Yorku.

image
Lifestyle Production Group

Nadasve zanimljiva i neobična kuća se sastoji od šest modula, raspoređenih tako da krovnom konstrukcijom stvaraju kontinuitet i da je jednako poravnavaju. Suprotno tome, pojedinačna krovna streha svakog modula varira, što rezultira raznim valovitim površinama i neočekivanim linijama te utječe na sam izgled eksterijera i unutrašnjost doma. Kuća je obložena u tamno sivo drvo Accoya, čije pruge pojačavaju dinamične rubove i lukove krova.

image
Lifestyle Production Group
image
Lifestyle Production Group

Kuća Six Square zapravo je dodatak seoskom imanju iz 1850. godine i pripadajućim zatečenim građevinama na posjedu koje se nalaze na pročelju imanja i još jednoj novoj kućica uz bazen na stražnjem dijelu imanja. Smještena u središtu parcele, Six Square House postaje jezgra cijelog prostora, kao i primarno prebivalište vlasnika dok je seoska kuća namijenjena gostima.

Young Projects osmislili su kuću Six Square kao suvremeni pandan seoskoj kući, koju je klijent prerastao. Studio je krenuo u stvaranje nove rezidencije koja suptilno podilazi povijesnoj arhitekturi Long Islanda, dok radikalno ponovo osmišlja tradicionalnu tipologija ambara kao elegantan, inovativan dom.

image
Lifestyle Production Group
image
Lifestyle Production Group

„Počevši od jednostavne vernakularne tipologije staja, hibridno krovište koje povezuje kuću teče kao nova dinamična figura, suvremeno u svom jeziku, ali bezvremenski u svom podrijetlu ", kaže Bryan Young, osnivač i su-ravnatelj Young Projects-a.

Približavajući se kući s početka imanja pruža se pogled na garažu i modul dnevnog boravka, koji su odvojeni poliranim betonskim putem koji vodi izravno u žarišnu točku doma: trokutasto dvorište. Upadljiva je tamno siva fasada te letvičasti krov koji se poravnava s vanjskim zidovima. Krovni i vanjski zidovi izrađeni su od istog materijala kao i krovište: drvo Accoya i crveni cedar, koji su prvenstveno odabrani zbog svoje kvalitete, poveznice s prošlošću i samog odvažnog izgleda.

image
ALAN TANSEY
image
ALAN TANSEY

“Smatrali smo da je crna u prvi mah vrlo upečatljiva i suvremena, ali materijal se na kraju pretvori u zaista lijepu platinasto sivu boju. " Što se tiče plana, šest modula koji čine šest kuća oko središnjeg trokutastog dvorišta imaju i svoje programske podjele u cijelom domu. Svakim modul je za različitu upotrebu: dnevni boravak, kuhinja, glavna spavaća soba, sekundarna spavaća soba, trijem i garaža, sve što okružuje trokutasto dvorište. Uz to, ovaj izgled iskorištava okolni krajolik, pri čemu svaki modul nudi drugačiji pogled na predivnu okolinu.

Spavaće sobe imaju uokvireni pogled na stabla koja ujedno štite njihovu privatnost. Dnevni prostori otvaraju se izravno na krajolik dizajniran za zabavu: središnje dvorište, livada i kućica uz bazen. Kuhinja, smještena u središtu kuće gleda kroz otvoreni trijem koji uokviruje pogled na krajolik, ona je ujedno povezana s dnevni boravkom.

"Prostori unutar ujedno poštivaju i zamagljuju razlike između modula “, kaže Marciniak. "I veze između modula generiraju zanimljive unutarnje prostore kao i zanimljivu geometriju krovne linije. "

image
ALAN TANSEY

U cijelom domu odabir materijala i odgovarajuća paleta boja slijede neutralni, organski spektar, kodificiran uporabom određenog prostora. Crni i platinasto sivi materijali definiraju vanjsku stranu kuće. Cedar crvenkaste nijanse presvlači hibridne unutarnje / vanjske zone kuće: trokutasto dvorište i trijem, kao i okvire za sva vrata i prozore. Napokon, interijerski zidovi i stropovi su gipsana žbuka, podovi od bijelog hrasta i jasena, a radne površine i odabrani regali su od svijetlog mramora

image
ALAN TANSEY
image
ALAN TANSEY
image
ALAN TANSEY

“Unutrašnja paleta odabrana je tako da ima opću lakoću i toplinu primjerenu za ljetnikovac: meka, lagana završna obrada od drva, toplo bijeli zidovi i kamene radne površine ”, kaže Marciniak.

Sveukupno, Six Square House postiže elegantnu, inovativnu ravnotežu kako u interijeru tako i u eksterijeru: "U jednu ruku, dizajnom kuće upravlja vlastita geometrijska logika," objašnjava Young. "S druge strane, dizajn se preoblikuje i povezuje natrag na cjelokupno mjesto."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 12:09