TOP INTERIJER

Elagantno preuređenje stana unutar stare palače: Od zagušljivog ureda do prostora za odmor

 GIULIANO KOREN/
Saznajemo kako je nova vlasnica žena koja voli puno putovati i uživati u gradovima i prirodi

Ovaj fenomenalni projekt preuređenja stana u jednoj od starih tršćanskih zgrada okupirao je svu našu pozornost. Slovenski arhitekti iz arhitektonskog studija AKSL zaputili su se u Italiju kako bi ispunili želje svoje klijentice. U jednoj od onih prelijepih ulica u Trsu, tek petnaest minuta od obale već godinama stoji Palača Crispi. Prije nego što su stanovi u ovoj građevini bili prodani nekolicini različitih vlasnika, palača se dugi niz godina koristila kao poslovna zgrada osiguravajućeg društva.

image
GIULIANO KOREN/
image
GIULIANO KOREN/

Saznajemo kako je nova vlasnica žena koja voli puno putovati i uživati u gradovima i prirodi te živi između Beča i Trsa. Njezina najveća želje je bila da od tog starog i neuglednog prostora nastane njezina ljetna rezidencija u kojoj će moći uživati. U trenutku kada je vlasnica kupila svoj novi stan on je imao tamni drveni pod i ružičaste zidove, a mali kontinuirani uredski prostori su bili prenatrpani unutar tih 160 metara kvadratnih.

image
GIULIANO KOREN/
image
GIULIANO KOREN/
image
GIULIANO KOREN/

Arhitekti su započeli preuređenje tako da su tlocrt očistili od neželjenih zidova, ostavljajući smo one nužne kojima daju potpuno novi izgled. Tako da je jedan u potpunosti obložen staklom i zrcali dnevni boravak, a drugi je dobio polovičan otvor u koji je umetnuta staklena stijenka s crnim metalnim okvirima koja prostoru daje suvremen izgled, ali ujedno slijedi cijelu ideju otvorenosti i prozračnosti. Ostatak stana je otvoreni prostor, gdje je na jednoj strani prostrani dnevni boravak koji se smjestio u prostoriji koja se nalazi u uglu zgrade te je prostor obasjan predivnim prirodnim osvjetljenjem zahvaljujući velikom broju prozora. Dok se skoro ista scena nastavlja u drugom dijelu gdje je smještena kuhinja i blagovaonica.

image
GIULIANO KOREN/

Prostori su definirani samo namještajem i blagim i neutralnim bojama bez potrebe da se nešto posebno naglašava ili ističe jer ovdje najljepšu priču priča sama arhitektura. Ipak, namještaj u stanu pažljivo je odabran, sastoji se od novih suvremenih komada, poput blagovaonskog stola Ione Voutrin i središnjeg lustera Tooy Nabila u kombinaciji s nekim antiknim namještajem poput staklene vitrine iz secesijskog doba i pomoćnog stola od betona koji za vlasnicu ima sentimentalnu vrijednost. Također se vodila velika briga oko detalja pa su čak i kvake posebno izabrane i dizajn su Macela Wandera te sitne keramičke skulpture Alye Neuner u prostor su postavljene kako bi se stvorio dojam da ste ušetali u kutiju nakita koja ima veliku vrijednost i sentimentalnost.

image
GIULIANO KOREN/
image
GIULIANO KOREN/

Još jedan zanimljiv detalj je onaj za kojim obično svi čeznemo, a to je klupa uz prozor, koja u sebi uvijek nosi jednu dozu romantike, ali je također značajka jednog mediteranskog dizajna koja uporabu apartmana približava načinu života u mediteranskim gradovima, skrivanju unutar hladnih stanova i promatranju živahnog života na ulicama ispod.

Za sam kraj arhitekti zaključuju - Željeli smo postići laganu atmosferu s mediteranskim štihom, ali zadržati taj karakter palače koja u sebi nosi priču o Trsu i Beču u nekim prošlim vremenima – i čini nam se da su baš u tome i uspjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:23