U posjetu

Elegancija i luksuz u samom srcu Korčule: pogled, lokacija, bazen... i sjajno uređen interijer

 Nikša Raguž
Vodimo vas u vilu koja omogućuje divne stvari: blizinu mora, bazen, biljar, saunu, teretanu, konobu...i sjajno uređen interijer

Info

  • Naziv: Villa Emotha
  • Lokacija: Korčula
  • Površina: kuća 255 m2/okućnica 550 m2
  • Projekt: Tim bolje d.o.o., arhitekt Marko Padovan
  • Kontakt: www.villa-emotha.com

Moderna vila u koju vas danas vodimo nalazi se u srcu grada Korčule na istoimenom otoku. Vila Emotha je kuća za najam koja gostima pruža sve što mogu poželjeti: divan pogled na divnoj lokaciji, blizinu mora, bazen, biljar, saunu, teretanu, ljetnu kuhinju... I, naravno, sjajno uređen interijer. No prije interijera bilo je potrebno osmisliti arhitekturu same kuće.

image
Nikša Raguž

Uvid u projekt pruža nam arhitekt Marko Padovan.

- Iako na gradskoj periferiji, kuća se nalazi u mješovitom okruženju hotela, stambenih zgrada i gradskih kamenih kuća s početka prošlog stoljeća. Oblikovno je zamišljena kao dvoetažni blok u maniri modernističke hotelske arhitekture postavljen na prizemnu bazu s kamenim pročeljem - objašnjava i dodaje kako je Vila Emotha građena na mjestu gdje su nekad stajale stare kamene prizemnice.

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

LAGANO STUBIŠTE I RAMPA

- Može se reći da je na neki način ovo obiteljska kuća za odmor oblikovana kao hotel na čvrstoj bazi prethodnika poput nadogradnje koja to zapravo nije. Te dvije gornje etaže sadržavaju ono što je minimalno potrebno za jednu kuću: dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju na prvom katu te spavaće sobe na drugom katu. Sve ono što je dodatno sadržajno obogaćuje smješteno je u i na kamenoj suterenskoj bazi: garaža, soba za biljar, ljetna kuhinja s intimnim vanjskim blagovanjem u tradiciji "dvora", teretana, gostinski apartman, bazen, strojarnica i praonica - objašnjava arhitekt i kaže kako su prostori povezani unutarnjim klasičnim i vanjskim laganim stubištem i rampom koji tako "lagani" povezuju sadržaje tog "teškog" kamenog podnožja.

image
Nikša Raguž

Oblikovno je objekt zamišljen kao dvoetažni blok u maniri modernističke hotelske arhitekture postavljen na prizemnu bazu s kamenim pročeljem

image
Nikša Raguž

- Bazen je postavljen na vrhu te kamene baze kako bi se izborio za pogled iznad okoline te je preljevnom stranom orijentiran prema obližnjoj uvali. Koncentriranjem sadržaja, gradnjom u visinu i integriranjem vanjskih stambenih prostora u prostore između izgrađenih dijelova kuće oslobodio se prostor ispred kuće za prostrano parkiralište, što je u gusto izgrađenoj gradskoj strukturi poseban luksuz - pojašnjava Padovan i dodaje kako je glavni ulaz u kuću natkriven dvoetažnim blokom.

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

- Na njega se nastavlja hodnik koji kao ulica, ili "kaleta" po korčulanski, u laganom spuštanju prolazi uz garažu, sobu za biljar, ljetnu kuhinju, prolazi kroz "dvor", nastavlja do teretane i gostinskog apartmana i vanjskim laganim, gotovo brodskim stubištem se penje na gornju "palubu" sa sunčalištem i bazenom koji se laganom rampom konačno povezuje s dodatno malo odignutim dnevnim boravkom i kuhinjom - vodi nas Marko Padovan

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

Pored garaže u prizemlju je zabavni prostor s biljarom i mini barom, koji izlazi na vanjsku terasu. Ta terasa je, pak, opremlejna dizajnerskim namještajem

image
Nikša Raguž

ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Materijali na pročeljima svedeni su na elementarne i primijenjeni na cjelovite i međusobno jasno odvojene plohe: kamen, bijela žbuka, drvo, tamno staklo. Malo mediteranskog mekšeg naglaska daje grublje zidani dimnjak u izrazito plavoj boji.

Nakon što smo doznali sve bitno o vanjskom oblikovanju vile, kroz dizajn interijera provodi nas arhitektica Sanja Radičić iz studija In futuro.

- Osnovna ideja bila je da interijer bude luksuzan i moderno dizajniran, izrađen od visokokvalitetnih materijala kako bi pružio potpuni komfor. Cilj je bio postići sklad estetike i funkcionalnosti - kaže arhitektica.

Komadni namještaj je renomiranih talijanskih proizvođača, a elemente kuhinje i plakare izradili su domaći majstori i tvrtke po mjeri.

image
Nikša Raguž

Materijali na pročeljima su: kamen, bijela žbuka, drvo i tamno staklo, a hit detalj je dimnjak u izrazito plavoj boji

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

U interijeru prevladavaju nijanse plave, bijela i neutralna siva. Sve je upotpunjeno drvenim elementima u boji oraha na katovima i u boji hrasta u prizemlju. Podovi su obloženi prvoklasnom talijanskom keramikom, a zidovi u kupaonicama i u sobi za goste kerlitom velikih dimenzija 100x300. U master sobi dominira furnirana zidna obloga od prirodnog furnira u boji oraha, u bilijar sali ista takva u boji hrasta, dok u fitness sali toplinu prostoru daje spušteni strop izrađen od drvenih gredica u boji hrasta. Što se tiče rasvjete, osim osnovne stropne rasvjete, visilica, dizajnerskih lustera i lampi na sajli, postoji i indirektna led-rasvjeta, te podne i stolne lampe za ambijentalnu rasvjetu.

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

- U dnevnom boravku se željela postići toplina moderne elegancije. Dominira kutna garnitura u platnu s foteljom u plavom plišu, a takvi su i ukrasni jastučići. Mramorni kvadratni klub-stolić daje dozu luksuza ovom prostoru, a pozornost privlači dizajnerska vertikalna polica za knjige. Dozu mramora smo provukli i kroz blagovaonski prostor gdje se ističe stol za objedovanje od tog materijala sa osam polufotelja u platnu. Osim prekrasnog pogleda, prostor je oplemenjen konzolnom mramornom policom i slikom. Dio ovog prostora je i konzolni drveni barski pult s metalnim policama za vino i tri barske stolice plave boje u plišu upotpunjen dizajnerskom lampom na sajli od poda do stropa - priča Sanja Radičić.

image
Nikša Raguž

Kuhinja je moderna, organizirana u "L" s izlazom na terasu s bazenom. Vertikalni elementi sadrže hladnjake i prostor za namirnice. U nastavku su donji elementi s ugradbenim sudoperom i perilicom s frontama od furnira oraha. Iznad su viseći elementi u tamnom staklu. Topla kuhinja s ugradbenom pećnicom i pločom za kuhanje je okomita na ovaj niz. Zidovi su obloženi kerlitom u imitaciji mramora bijele boje. Kuhinja je prostrana i funkcionalna, opremljena svim potrebnim uređajima.

- Master soba dizajnirana je kao luksuzan mini apartman. U spavaćem dijelu je dominantan krevet s pogledom na more i šumu Hober, zasebna garderoba otvorenog tipa s velikim ogledalom i kupaonica s dva umivaonika i hidromasažnom kadom. Krevet je tapeciran u sivo platno, tabure u plavi pliš, a u istoj plavoj nijansi su i noćni stolići - priča nam arhitektica i dizajnerica i dodaje kako su u istim bojama i materijalima dizajnirane i preostale tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama. Svaka soba ima TV i klima-uređaj te pogled na park i more.

VANJSKA KUHINJA

Kupaonice su dizajnirane u kombinaciji keramike koja imitira drvo na podu i koja se vertikalno podiže u tuš-kabinama i iza hidromasažne kade.

- Iza polica za umivaonike je obloga od kerlita u imitaciji mramora, a ostali su zidovi kerlit u imitaciji betona - kaže Sanja Radičić.

image
Nikša Raguž
image
Nikša Raguž

Pored garaže u prizemlju je zabavni prostor s bilijarom i mini barom, koji izlazi na vanjsku terasu.

- Terasa je opremljena dizajnerskim namještajem, dugačkim stolom sa osam metalnih stolica u plavoj boji. Vanjska kuhinja sadrži mini kuhinju s vinskim hladnjakom i aparatom za kavu, a neposredno uz nju je i vanjski kamin. U dijelu kuće ispod bazena nalaze se prostori za rekreaciju te dodatni apartman s mini kuhinjom, boravkom i kupaonicom. Teretana je opremljena modernim spravama za vježbanje i TV-om. Na zidu je fototapeta koja vizualno povećava prostor i potiče na trening. U ovoj zoni je i sauna plus WC s tuš-kabinom - kaže Sanja.

Balkoni su obloženi keramikom u imitaciji drva sa staklenom ogradom, i predstavljaju nastavak soba na otvorenom. U drugom dijelu kuće je terasa-sunčalište s tendom pored bazena. Ovaj prostor je upotpunjen udobnim ležaljkama s pomoćnim stolićima. Dvorište je obogaćeno lokalnim biljem kako bi gosti koji posjećuju vilu uživali u pravom mediteranskom ambijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 00:29