Vrhunski projekt

Elegantan dom mlade žene: Dvosobni stan velik 49 četvornih metara uređen s puno lijepih komada

 Egor Pjaskovski
Minimalistički interijer sa svijetlim naglascima privlači pozornost svojom originalnošću i funkcionalnim rješenjima

Uređenje doma treba biti zabavan proces, pri čemu ne treba slijediti trendove već prostor treba oblikovati onakvim u kakvom će se korisnici dobro osjećati. Ako još dodamo dobru komunikaciju između naručitelja i arhitekta, dobar rezultat zasigurno neće izostati. Dobar primjer ovaj je dvosobni stan mlade žene površine 54 četvorna metra (s lođom).

Vlasnica stana obratila se dizajnerima Tanji i Denisu s gotovom vizijom svog interijera, a prema riječima autora projekta, između njih i vlasnice stana odmah se desio klik i pojavilo povjerenje - što je ključ plodnog rada i uspješne provedbe. I tako se dogodilo.

Zadatak je bio smjestiti u mali dvosobni stan s lođom funkcionalnu kuhinju, spavaću sobu, puno skladišnih mjesta, uključujući i praonicu rublja, kao i urediti dnevni boravak za prijem gostiju. Panel konstrukcija stana nije podrazumijevala rušenje zidova i radikalne promjene. No, prema autorima projekta, to nije bilo potrebno.

image
Egor Pjaskovski

Cijelom dužinom hodnika ugrađen je ormar - zapravo, jedini veliki sustav za pohranu u stanu, ne računajući kuhinjski set. Sustav za pohranu u hodniku dizajniran je ne samo za vanjsku odjeću, već i za postavljanje uređaja za pranje i sušenje rublja, kao i za skladištenje potrepština za kućanstvo.

image
Egor Pjaskovski

Pod u dnevnim sobama je uređen parketnom pločom prekrivenom uljem. U hodniku, kuhinji i kupaonicama postavljene su porculanske pločice.

image
Egor Pjaskovski

Prilikom planiranja i postavljanja sustava za pohranu, dizajneri su nastojali vizualno ne zatrpati mali prostor. U dnevnom boravku i hodniku pročelja ormara uređene su u istoj boji kao i zidovi, što je omogućilo izostanak prevelikog namještaja. Radi vizualne prozračnosti dio konstrukcija napravljen je viseći.

image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski

U dnevnoj sobi svjetlosni su scenariji podijeljeni na opću, meku i naglasnu rasvjetu. Skrivena rasvjeta postavljena je ispod stropa. Iznad komode, na drugoj razini stropa - spotovi.

image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski

Za dnevni boravak odabrali su najudaljeniju prostoriju, najveću po površini, veću od 17 četvornih metara. Ova odluka je donesena jer je vlasnica željela udobno primiti goste.

- To je dovelo do nestandardnog smještaja kuhinje i dnevnog boravka na različitim krajevima stana, ali je omogućilo poigravanje sa sustavom za pohranu na vrlo zanimljiv način. Ormar smo iznijeli iz spavaće sobe da ne zatrpavamo sobu i smjestili ga točno nasuprot ulaza - u hodnik koji vodi u dnevnu sobu. Tako smo dobili prostrani ormar od zida do zida i prostranu, udobnu spavaću sobu”, kažu Tanja i Denis.

U dnevnom boravku glatka tekstura zidova, mekane baršunaste zavjese i porculanski kamen odabrani su u jednoj tamnoj paleti. Jednobojni interijer u isto vrijeme ne izgleda dosadno zbog različitih tekstura. Nježni akcenti od kamena, metala i furnirana viseća polica upotpunjuju dekor.

- Jedan materijal za sve sobe savršeno je rješenje za male prostore. Dakle, ne dijelimo vizualno prostore, komentiraju autori projekta. Zidovi i strop su oslikani. U dnevnom boravku TV zona je istaknuta porculanskom keramikom nalik kamenu, isti materijal položen je i na kuhinjsku pozadinu.

image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski

- Stan ima malu kuhinju od svega 6,6 četvornih metara, ali to nije utjecalo na funkcionalnost: dizajnirali smo visoke ormariće, ugradili aparate i odabrali kompaktna rješenja, poput ploče za kuhanje s dva plamenika i uske perilice posuđa, govore autori.

U kuhinji je, osim općeg svjetla, iznad stola za blagovanje postavljena moderna svjetiljka. Lijepo se ističe na pozadini ležernih zavjesa.

image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski

Spavaća soba je najsvjetlija soba u stanu. Ovdje su odabrane svjetlosive nijanse, ali su zadržali princip kombiniranja tekstura i materijala u bliskim tonovima.

Nasuprot krevetu u spavaćoj sobi nalazi se viseća konzola koja također funkcionira kao toaletni stolić. Neke od ladica su klizne, dok su druge skrivene ispod poklopca koji se podiže. Tako su dizajneri omogućili prikladan pristup kozmetici i drugim stvarima domaćice.

- Različiti scenariji osvjetljenja neizostavan su element udobnosti, kažu Tanja i Denis. Spavaća soba ima dizajnerski stropni luster neobičnog oblika, noćnu lampu, kao i rasvjetu iza ploča od gipsa.

image
Egor Pjaskovski
image
Egor Pjaskovski

Kupaonica i WC su odvojeni, ali uređeni konceptualno ujednačeno kako bi vizualno ujedinili prostore: svijetle pločice velikog formata na zidovima, pločice s betonskom teksturom na podu. Zid u kupaonici iza visećeg WC-a ukrašen je pločama za namještaj.

image
Egor Pjaskovski

Paleta boja interijera je uglavnom tamna, što je prilično hrabra odluka za mali prostor. Duboki tonovi ublaženi su prirodnim drvom, mekim tkaninama i svijetlim akcentima namještaja i ukrasa. Naglasci u boji namjerno su dizajnirani da budu "pokretni" - po želji, mogu se zamijeniti dodavanjem i uklanjanjem boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 01:39