STAN U ZAPADNOM DIJELU ZAGREBA

Elegantan i praktičan dom obitelji s troje male djece

 

Prostor je podijeljen na zajednički dio namijenjen druženju te privatnu zonu u kojoj su spavaće sobe i velika kupaonica kako bi se osigurao potrebni mir.

Od stana u niskom rohbau stanju koji je u sebi imao samo nosive zidove i pregrade od knaufa, preko potpunog mijenjanja tlocrta i opremanja, do stana iz snova.Tako bi se ukratko mogao opisati proces uređenja stana bračnog para, roditelja djevojčice i dva dječaka, u čemu im je velika pomoć bila dizajnerica interijera Iva Hirtz iz Studia Divinitus.

Stan u zapadnom dijelu Zagreba prostire se na 125 četvornih metara te ima dvije terase od kojih je veća površine 20 kvadrata. Podijeljen je na zajednički i privatni dio pa se tako u zajedničkom nalaze kuhinja s ostavom povezana s dnevnim boravkom i blagovaonicom, manja kupaonica te garderoba i vešeraj s kotlovnicom dok su u privatnom dijelu velika kupaonica, te roditeljska i dvije dječje spavaće sobe.

– Vlasnici su znali što im se sviđa i što od interijera otprilike žele dobiti, ali nisu znali kako da to sami ostvare pa su me angažirali. Neka osnovna misao vodilja je bila elegancija s dozom topline i, naravno, materijali koje je lako održavati s obzirom na to da u stanu živi troje male djece – kazala je dizajnerica.

Iako često ostane van fokusa dizajnerica nikako nije željela zanemariti ulazni prostor, pa je trud oko uređenja vidljiv već na prvom koraku u stan. Ovdje je zid cijelom dužinom prekriven bijelim panelom izrađenim od pulpe bambusa zbog čega se radi o ekološkom proizvodu. Njegov najveći adut je zanimljiva tekstura koja je dodatno naglašena led lampama ugrađenim u strop.

– Ova vrsta panela lako se lijepi na zid i šprica bojom koju želite – pojasnila je Iva Hirtz. Kako bi ulazni prostor ostao prozračan, desno od ulaza uređena je walk-in garderoba s prostranim ugradbenim ormarima za kapute, jakne i torbe te policama za cipele koje osiguravaju red. Osim centralne, ugrađena je i unutarnja rasvjeta u ormare koja se pali otvaranjem vrata, a isto se nalazi i u svim ostalim ormarima u stanu osim u onima u dječjim sobama.

Skrivene instalacije

Do garderobe je prostorija koja služi kao vešeraj i kotlovnica i u nju su smještene perilica i sušilica rublja te centralni bojler kako se ti glomazni aparati ne bi morali nalaziti u kupaonicama. Točno preko puta vešeraja je manja kupaonica pri čijem je uređenju dizajnerica inspiraciju tražila u spa centrima kako bi prenijela ugodnu i opuštajuću atmosferu.

– Birali smo umirujuće i tople boje pa su pod i zidovi obloženi bež pločicama. Walk-in tuš smješten je u kut, a grijanje je podno. Iznad umivaonika je ogledalo uokvireno kao slika u jednom iličkom atelijeru, a rasvjeta je organizirana u više zona – opisala je dizajnerica.

Hodnik je ovdje pregrađen vratima kojima se, ranije spomenuta, javna zona odvaja od privatne, a ostatak prostora za druženje smješten je lijevo od ulaza. Veliki otvoreni prostor tako dijele kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica s izlazom na veću terasu.

– Blagovaonicom dominira Caboche Foscarini luster jer je velika želja vlasnice bilo upečatljivo rasvjetno tijelo. Stoga smo ga odabrali da bude u skladu s namještajem koji je u neutralnijim bojama.

Stol, stolci te kutna garnitura boravka i visoki stolci uz kuhinjski šank su Calligaris, a dodatnu toplinu i eleganciju u prostor smo pokušali unijeti tapetom u zagasitim tonovima – priča Iva i dodaje kako je zbog ugradnje dodatne rasvjete i skrivanja cijevi instalacija strop ovdje i u hodniku minimalno spušten iako se vlasnicima iznimno svidjela njegova originalna visina od 275 centimetara.

Osmišljavanje kuhinje bio je najveći izazov a njezino uređenje uključivalo je opsežne građevinske radove i izmjene. Njezin konačni izgled je U oblik s bijelim plohama od akrila i mediapana te korpusima od iverala izrađenim po mjeri kod domaćih proizvođača.

Hrastov parket

– Najveća želja vlasnika bio je veliki dvokrilni hladnjak po uzoru na američke pa smo pronašli poziciju na koju ga možemo smjestiti – smije se dizajnerica. Svi podovi, osim kuhinjskih i kupaonskih, prekriveni su parketom širokih ploča od izbijeljenog hrasta, a zidovi su premazani prozirnim mat perivim slojem. U cijelom stanu rasvjeta je pomno osmišljena i čini važan dio interijera.

Tako je, primjerice, u velikoj kupaonici moguće individualno paliti svjetla smještena iznad ogledala, na spuštenom centralnom dijelu stropa ili uz sam zid čime se osvjetljava tekstura pločica.

Ona je opremljena velikom kadom uz koju su u zidu dvije niše za odlaganje te s dva odvojena umivaonika ispod kojih je bijeli viseći element s ladicama i policama izrađen po mjeri.

Dječjim sobama dominiraju velike naljepnice šarenih motiva koje prekrivaju cijele zidove i prostorijama daju veselu atmosferu te stvaraju poticajni ambijent, a namještaj je prilagođen uzrastu djece koja u njima borave.

Tako, primjerice, krevet djevojčice ima ugrađenu ladicu koja se po potrebi može pretvoriti u dodatan ležaj, a posebna pažnja posvećena je dobroj rasvjeti iznad njezinog radnog stola. U roditeljskoj sobi pak prevladavaju umjerene, prirodne nijanse i opremljena je velikim bračnim krevetom te ugradbenim ormarom.

Ogledala kao saće

– Ovdje prirodna svjetlost dopire samo iz jednog kuta gdje je izlaz na manju terasu pa smo dodatnu dozu svjetlosti unijeli kombiniranim bakrenim i sivim hexagon ogledalima poslaganim kao saće na zidu te zrcalnim površinama na ladicama noćnih ormarića. Led rasvjeta ugrađena je u strop sa svake strane kreveta, a iznad noćnih ormarića su antracit sive visilice – zaključila je dizajnerica Iva Hirtz.

Foto: Biljana Gaurina/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2024 17:19