Adaptacije derutnog stana

Elegantan spoj starog i novog u klasičnom zagrebačkom građanskom stanu

Arhitektica Kristina Radelić prihvatila je zadatak adaptacije derutnog stana u širem centru Zagreba. Evo rezultata

PROFIL
  • LOKACIJA: širi centar Zagreba
  • VLASNICI: mlađi par
  • POVRŠINA: 90 m2
  • ARHITEKT/DIZAJNER: Kristina Radelić, dipl. ing. arh.

Građanski stan koji odiše modernom elegancijom. Tako bi se ukratko mogao opisati interijer u širem centru Zagreba u koji vas danas vodimo. Projekt adaptacije i uređenja potpisuje arhitektica Kristina Radelić, koja nam uvodno opisuje kakvo je bilo zatečeno stanje.

- Stan je bio u jako lošem stanju, derutan, bez adekvatnih instalacija, bila mu je nužno potrebna adaptacija. Postojeća dispozicija prostora nije zadovoljavala zahtjeve investitora, raspored je bio klasičan, građanski stan s nedovoljnim brojem soba, te je zadaća bila prilagoditi dispoziciju u moderan građanski stan. Adaptacija je obuhvaćala rušenje svih pregradnih zidova te svih zidnih i podnih obloga - prisjeća se arhitektica i dodaje kako je stan sad neprepoznatljiv u odnosu na zatečeno stanje.

Preinake u tlocrtu omogućile su da prostor dnevnog boravka postane prostrana open space zona

- Tada je imao dugačak hodnik i tri prostorije, sobe, u koje se ulazilo iz hodnika. Od hodnika i kupaonice su nastale soba i kupaonica, od dvije sobe veliki dnevni boravak s kuhinjom te od kuhinje i blagovaonice spavaća soba s vlastitom kupaonicom i garderobom - objašnjava i ističe da je sve bilo gotovo za samo tri mjeseca.

- Bio je jako kratak rok, no bila je jako dobra organizacija s izvođačima. Osim toga, adaptacija se odvijala prije više mjeseci, kad još nije bilo ovako teško pronaći dobre izvođače i dogovoriti termine za posao - ističe.

Ovaj lijepi prostor od gotovo 90 četvornih metara u dnevnom dijelu orijentiran je na glavnu ulicu, dok spavaći dio s malim balkonom gleda prema dvorištu zgrade. Paleta boja je neutralna i elegantna. Tonovi sive, crne, bijele, i nježnih kremastih tonova čine suptilnu bazu podignutu raznim upečatljivim detaljima.

Pitamo arhitekticu koja je osnovna ideja ovog stana.

- Maksimalno otvoriti stan, ukinuti dugačke hodnike i formirati moderan open space. Starinski duh vremena iz kojeg potječe stan zadržao se u visokim stropovima, postojećim profiliranim vratima u nosivim zidovima, s gipsanim dekoracijama po zidovima i stropovima te parketima postavljanim u francuski vez na podovima. Nasuprot tome, zadatak je bio opremiti stan modernim namještajem i ostalom opremom interijera s najnovijim tehnologijama. Najvažnije je bilo postići duh modernog građanskog stana, svojevrsni spoj starog i novog - ističe Kristina Radelić.

Nježna paleta boja

Tonovi sive, crne, bijele i nježni kremasti tonovi čine suptilnu bazu podignutu raznim upečatljivim detaljima

Što se tiče dnevnog boravka, većina namještaja je izrađena po mjeri prema projektu arhitektice, s najnovijim materijalima koji su tada bili na tržištu. Ističe se dizajnerska fotelja tvrtke Desiree te restaurirani pianino vlasnice stana koji ima od djetinjstva. Kad smo već kod elemenata koji se ističu, pobjedu ipak odnosi slika Borisa Bućana, naziva “Jugozapadna strana Velebita”, koja cijelom prostoru daje karaktervlasnicima je posebno draga jer tamo provode odmor. Tu su i drugi zanimljivi detalji kao, primjerice, vlasnikovi trofeji od rogova ili suptilna grafika vlasničine prijateljice. Blagovaonske i barske stolice te luster koji dominira kuhinjom su tvrtke Marnic. Zanimljiv je i kamin na bioetanol koji je vlasnicima jako drag jer nije skup i kompliciran za montažu, a pruža divnu atmosferu u zimskim mjesecima.

U prostoru se ističu dizajnerska fotelja tvrtke Desiree te restaurirani pianino vlasnice stana koji ima od djetinjstva te slika Borisa Bućana “Jugozapadna strana Velebita”

Tepisi su doneseni iz Izmira, iz Turske s putovanja.

Posebna priča je kuhinja. Ona se sastoji od dva volumena. Prvi ugradbeni volumen do stropa je skriven u ormarima, s frontama u imitaciji betona. U njemu se nalaze hladnjak, pećnica, skrivena radna ploha i osvijetljena vitrina za vina. Drugi volumen je kuhinjski otok, na kojem se nalaze sudoper, skrivena perilica suđa, ploča za kuhanje te skrivena izvlačna napa. Velika kuhinjska radna ploha od kamena je ujedno i šank.

Atmosfera u spavaćoj sobi je topla i relaksirajuća. Upravo je opuštanje bila misao vodilja pri odabiru boja i materijala za ovu prostoriju. Tapeta u imitaciji tkanine iznad kreveta, tapecirani krevet, veliki ormar skriven iza bronca ogledala... Sve su to elementi koji daju ovoj prostoriji gotovo luksuznu notu, ali ipak najposebniji su starinski obiteljski gobleni na zidovima, koje je vlasnica spasila od zaborava.

Spavaćom sobom dominiraju tapeta s teksturom tkanine, tapecirani krevet i ormar skriven iza ogledala

Tako možemo zaključiti da se i na ovom primjeru idealnim receptom za adaptaciju starih građanskih stanova pokazao dobar omjer između starog i novog. Zadržati pokoji element starog stana, koji daje šarm prostoru, opremiti ga modernim materijalima i dodati vlastiti pečat stvarima koje imaju priču i karakter.

Dva volumena

Kuhinja se sastoji od ugradbenog volumena koji seže do stropa, fronte su imitacija betona i sadrži hladnjak, pećnicu, skrivenu radnu plohu i vitrinu za vina . Drugi volumen je otok

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 21:50