U GOSTIMA

Elegantna montažna kuća na Opatijskoj rivijeri uređena u američkom stilu

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Na samom početku razgovora o kući u Opatiji, saznajemo kako je ovo za Iris bio jedan od najdražih projekata

PROFIL

Info: montažna ladanjska kuća američkog stila

Lokacija: Opatijska rivijera

Uređenje: Iris Design Studio za uređenje interijera i eksterijera

Dok je ljeto pomalo već iza nas, mi vam nostalgično donosimo jednu drugačiju priču s opatijske rivijere gdje smo se još za onih vrelih dana odvezli malo poviše Opatije u simpatičnu montažnu kuću američkog stila koju je uredila dizajnerica interijera Iris Pinjuh.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Prvotno je sagrađena kao pokazna kuća belgijskog proizvođača montažnih kuća s ciljem pokretanja takve vrste gradnje u Hrvatskoj, no s vremenom je prodana novoj vlasnici, koja je za njezino uređenje angažirala dizajnericu interijera Iris Pinjuh

Dizajnerica nam otkriva kako je zbog ljubavi prema dizajnu odlučila profesionalnu karijeru modela zamijeniti onom dizajnerice interijera te je prije desetak godina završila školu za dizajn i otvorila vlastiti studio koji sada već nekoliko godina uspješno djeluje. - Radimo idejna i izvedbena rješenja, namještaj po mjeri i vrlo često dogovaramo s našim klijentima izvedbu, takozvanu opciju "ključ u ruke". U suradnji sam s jako stručnim timom izvođača te stvaramo projekte na najvišoj razini estetskog i funkcionalnog rješenja, vodeći brigu o najsitnijim detaljima kreativnog izražavanja. Najljepši je dio u svemu tome što nemam osjećaj da radim, jer radim posao koji obožavam – kaže Iris.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Glavna nit vodilja bila je da se na objektu stvore raznovrsne zone za ugađanje i odmor na svim raspoloživim lokacijama

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

INSPIRACIJA ZA UREĐENJE PRONAĐENA JE U ŠARENOM, KOLONIJALNOM STILU LADANJSKIH DRVENIH KUĆA

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Na samom početku razgovora o kući u Opatiji, saznajemo kako je ovo za Iris bio jedan od najdražih projekata, što zapravo i ne iznenađuje s obzirom na posebnost same kuće. Iako smo u Opatiji i samoj okolici obično navikli na vile iz austrougarskog doba te u novije vrijeme na skupocjene i suvremeno uređene luksuzne vile, ovo je jedan malo drugačiji primjer elegancije i luksuza.

Iris nam nadalje prepričava detalje o samoj gradnji kuće koja je prvenstveno sagrađena kao pokazna kuća belgijskog proizvođača montažnih kuća koji je to napravio s ciljem da pokrene takvu vrstu gradnje u Hrvatskoj. Kuća je nakon nekog vremena prodana te je nova vlasnica angažirala Iris Design Studio za uređenje interijera i eksterijera.

S obzirom na to da kuća ima dvojaku namjenu - služi kao privatna vikendica za vlasnike, a osim toga i za najam, dizajnerica je morala uskladiti ta dva aspekta da svi budu zadovoljni, što nikada nije lako.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

KLASIČAN RASPORED

U prizemlju je dnevna zona, gdje je kuhinja osmišljena kao ekstenzija dnevnog boravka s kaminom, a na katu su sobe s kupaonicama

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

OPUŠTAJUĆI LUKSUZ

Dizajnerica je kombinirala udoban namještaj neutralnih dekora i lanenih tekstura, antiknog stila, pa sve do kristalnih velikih lustera koji sugeriraju luksuzan stil života

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Ta je dva aspekta trebalo uskladiti i dati kući određenu toplinu i ugodnost. Interijer u kući trebalo je potpuno urediti i prilagoditi našem idejnom rješenju. Rađene su sve instalacije, zidne i podne obloge, tri kupaonice, četiri spavaće sobe. Kuhinju smo napravili kao ekstenziju dnevnog boravka s kaminom te smo je opremili kompletnim namještajem, rasvjetom i u konačnici dekoracijama. Također je trebalo urediti okućnicu u više sadržajnih zona za uživanje. Promijeniti keramiku u bazenu i na sunčalištu, urediti odjeljak s masažnom kadom, igralište za djecu, sjenicu za popodnevna uživanja i vanjsku terasu za objedovanje. Glavna ideja vodilja bila je da se na objektu stvore raznovrsne zone za ugađanje i odmora na svim raspoloživim lokacijama – opisuje dizajnerica.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

GORNJA JE ETAŽA RAZVEDENA NA DVA DIJELA TE POVEZANA GALERIJSKIM MOSTIĆEM

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Osnovni zadatak je bio stvoriti jednaku atmosferu i sinergiju između vanjskog i unutarnjeg dijela kuće. Interijer se prostire na 185 četvornih metara, a sastoji se od prizemlja kao dnevne zone i jedne etaže gdje su spavaće sobe s kupaonicama. Gornja etaža svakako plijeni pozornost svojom unikatnošću, razvedena je na dva dijela te povezana galerijskim mostićem koji kreira prozračnost i lakoću prostora te pruža pogled na cijeli dom iz jedne druge perspektive. Kuća tako ima izlaze na dvije visine okućnice tako da prizemlje s južne strane ima izlaz na veliko dvorište sa spektakularnim pogledom na Kvarner, a sa sjeverne strane kao ekstenzija kuhinje postoji izlaz na terasu gdje je veliki stol za blagovanje i druženje na otvorenom. Druga visina okućnice na kojoj je uređen bazen i zona s masažnom kadom povezana je drvenim mostićem u jednu od spavaćih soba na katu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

VANJSKE ZONE

Iz prizemlja s južne strane izlazi se na dvorište sa spektakularnim pogledom na Kvarner, a sa sjeverne strane na terasu gdje je veliki stol za blagovanje i druženje na otvorenom. Dio okućnice s bazenom povezan je mostićem s jednom od soba na katu

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Prema riječima dizajnerice, uređenje je trajalo oko pola godine. Relativno brzo obavljen posao je produkt dobre suradnje dizajnerice i vlasnice koja je bila izuzetno otvorena za sve ideje te brzo se došlo do koncepta kojim se krenulo u realizaciju. Jednako tako i velika olakotna okolnost je bilo angažiranje vrlo profesionalnih izvođača koji su pratili razvoj projekta tijekom realizacije do posljednjeg detalja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Kako je ova kuća specifična po svojoj gradnji prirodnim materijalima, ponajviše drvu, glavna ideja samog uređenje je bila da prislonimo interijer i eksterijer dizajnom kolonijalnom, ladanjskom stilu. Plan je bio kreirati kuću za odmor i opuštanje te je i moja namjera bila urediti kuću s daškom nenametljivog, ugodnog i opuštajućeg luksuza. Iz tog sam razloga kombinirala udoban namještaj neutralnih dekora i lanenih tekstura, antiknog stila pa sve do kristalnih velikih lustera koji sugeriraju luksuzan stil života - objašnjava nam dizajnerica na samom kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 10:11