COOL MJESTO

Eliscaffe Elysium u Zagrebu

Novi hram kave u šarmantnom dvorištu

Prema ideji vlasnika Nika Orosija, uređenje je jednostavno kako bi se naglasak stavio na ponudu

Zagrebački Eliscaffe, otvoren 2005. kao prvi kava bar u Hrvatskoj koji u svojoj jednostavnoj ponudi ima isključivo taj, za neke, čaroban napitak, nedavno je otvoren na još jednoj lokaciji. Točnije, proširio se i u dvorište Ilice 63 gdje će pod nazivom Eliscaffe Elysium uz kavu posjetiteljima nuditi odabrane torte Petre Jelenić, par piva, nekoliko vrsta rumova i ginova te vino.

– Elysium je termin koji označava stanje i/ili mjesto velike sreće! Kako prije u Eliscaffeu 1 nismo imali terasu, sada nam ovo malo čudo u dvorištu, koje nam nudi razne nove prilike, predstavlja upravo mjesto velike sreće pa smo tako i nazvali naš Eliscaffe 2 – pojasnio je Nik Orosi, vlasnik kafića i višestruki prvak države u pripremanju kave.

Prostor je uređen unutar novosagrađene zgrade koja je niknula na mjestu nekadašnje ruševine u šarmantnom dvorištu. Interijer je dizajniran prema ideji samog vlasnika, a cilj je bio postići jednostavno uređen prostor kako bi se naglasak što više stavio na ponudu te u njemu prevladavaju drvo, neobrađeno željezo, beton te crna i siva boja zidova.

– Kava nam je, kao i u prvom kafiću, i ovdje na prvom mjestu, što se najbolje vidi kroz primjer rasvjete. Montirana je tako da osvjetljava šalice gostiju dok ispijaju kavu. Dakle, nismo osvjetljavali zidove ni po njima vješali reklame ili bespotrebne fotografije, nigdje ne možete vidjeti naguranu robu ili hladnjake, već je sav naglasak na stolovima gdje se vrši servis, kao i na važnim detaljima u prostoru kao što su šalice s naše izložbe koja se održala u Laubi prošle godine – rekao je vlasnik te dodao kako su svi stolovi, gotovo sve lampe i rasvjetna tijela, vrata, prozori, šank, pa čak i espresso aparat ručni rad njegovih poznanika. Napomenuo je kako je samo espresso aparat koštao kao gotovo svi stolovi i stolice zajedno, što dodatno potvrđuje da je na ovom mjestu kava i dalje prva i najveći motiv.

Velika zanimljivost prostora koji se proteže na ukupno 200 četvornih metara zaseban je dio u kojem bi se trebale događati tematske večere gostujućih kuhara.

U Eliscaffe Elysium komotno se može smjestiti 42 gostiju, dok na terasi od 60 kvadrata može boraviti još 30 gostiju. Uređenju terase također je posvećena pažnja i na njoj su stolovi i stolci u sivoj, baby blue nijansi te boji pistacije, a hladovinu i poseban ugođaj osiguravaju stabla smokve i japanske trešnje.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:11