‘Slatka’ muka

Energija, šarm i neočekivane kombinacije

Službenica u jednoj državnoj agenciji slobodno vrijeme provodi u radionici Osh Brosh gdje s guštom izrađuje broševe, jastučiće, privjeske...

Darija radi kao službenica u jednoj državnoj agenciji, a nekoliko puta tjedno nakon posla odlazi u kreativnu radionicu Osh Brosh gdje s dugogodišnjim prijateljicama izrađuje broševe, jastučiće, privjeske, magnete od tkanine, različitih oblika, motiva i namjene.

Iznad svega uživa u sitnicama, a najveći joj je gušt od nečega što je bilo za otpis napraviti nešto što će joj poslije poslužiti ili je barem uveseliti. Sve to vidljivo je i u njezinom stanu u zapadnom dijelu Zagreba u koji vas vodimo ovaj tjedan. – Sretnica sam koja nije trebala dizati kredit, nego je stan u potkrovlju obiteljsko nasljedstvo. Uselila sam se 2009. godine nakon višemjesečne adaptacije tijekom koje je promijenjeno gotovo sve: instalacije, keramika i raspored prostorija.

Nakon adaptacije, vlasnica je potpuno preuredila 54 kvadrata

Htjela sam u 54 kvadrata obavezno ugurati dvije spavaće sobe – priča Darija koju je nakon adaptacije i golih zidova dočekala prva ‘slatka’ muka: odabir pločica za kuhinju i kupaonicu. – Trebalo se snaći u šumi ponuda i prijedloga. Zatim je trebalo odrediti gdje postaviti zidove i vrata na sobama. No, sve su to bile lijepe brige. Ono što sam definitivno znala jest da želim žive boje u stanu. Neki komadi namještaja su kupljeni, ali više komada sam naslijedila i uglavnom su to bile komode i vitrine koje su dugi niz godina bile na tavanu u kući mojih roditelja.

Šteta bi bilo da propadne zdravo, puno drvo, pa sam sama uzela boju, četku i valjak te krenula s transformacijom dragog namještaja – objašnjava Darija čiji stan vrvi originalnim detaljima. – Ne znam što mi je draže od svih tih stvari. Je li to stara pisaća mašina marke Mercedes pa se mogu pohvaliti da posjedujem ‘mećku’, je li to maketa letećeg balona radi kojeg sam naučila baratati bušilicom ili strip-slika na platnu koja mi je jako draga uspomena? Stvarno ne znam.

Volim i šarene kukice na komodama radi kojih sam provodila sate na internetu u potrazi za onima koje bi najbolje legle, pa Coca-Colina drvena kašeta iz 60-ih, kupljena na garage saleu, koja je sa mnom putovala preko ‘bare’. Možda će mi najdraže postati stolice koje se tek trebaju renovirati. Ma, znate što je zapravo najvažnije? Da mi svi ti detalji stvaraju osjećaj ugode – kaže Darija koja otkriva da nije ciljano htjela postići vintage- retro stil koji dominira u stanu.

Ugodan kaos Stare komode i vitrine nametnule su takav stil, no njoj je drago što je baš tako ispalo jer tako dekoriran prostor sadrži elemente svega što voli: boje, energiju, šarm i neočekivane kombinacije. – Najdraži dio stana mi je dnevni boravak koji je spojen s blagovaonicom i kuhinjom. U tom dijelu provodim najviše vremena. Uvijek je tu i netko od dragih ljudi radi kojih bih mogla otvoriti palačinkarnicu. No, zapravo volim svaki kutak svoga doma. Oboćavam taj spoj naizgled nespojivih stvari i boja, kombinaciju različitih komada namještaja, gomilu detalja koji zajedno čine vrlo zanimljiv i oku ugodan kaos – zaključuje Darija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:45