Top interijeri

Europski stil u adaptiranom stanu od 100 četvornih metara u zgradi staroj 120 godina

 Privatni album
Viziju cjelokupnog dizajna je odmah bila jasna i s obzirom na to da je klijentima jedini uvjet bio da bude europski stil

Ivana Bukvić, koja u Njemačkoj ima studio Ivy's Design, svako malo iznenadi nas novim projektom uređenja interijera, ovaj put u Berlinu u suradnji s dizajnericom Ilonom Pintar. Adaptiran je stan od 100 četvornih metara u zgradi staroj 120 godina, koji se sastoji od dvije spavaće sobe, dvije kupaonice s tušem, dnevno-blagovaonskog dijela te balkona, u kojem ima i proizvoda iz Hrvatske.

- Kada smo primile mail za 'pomoć pri uređenju stana', srce nam je zatitralo, jer najviše volimo projekte privatnih stanova. Vlasnici su dobili preporuku od naših stalnih klijenata, no javili su nam se kad su već prošli nekoliko peripetija oko uređenja - kaže Ivana Bukvić.

image
Privatni album

Projekt adaptacije drugog doma američke obitelji potpisuje Ivana Bukvić iz studija Ivy's Design u suradnji s dizajnericom Ilonom Pintar

image
Privatni album

EUROPSKI STIL

Zatekao ih je stan vrlo neobičnog rasporeda, s predimenzioniranom gostinjskom sobom, glavnom spavaćom sobom u kojoj je zamišljen walk-in ormar bez zida na koji se oslanja te kuhinjom u hodniku, za koju su već bile provučene instalacije i naručen dio opreme. U dijelovima stana u kojima je još bilo moguće provesti poboljšanja, izvukle su maksimum te dizajnerskim elementima dodavale dubinu i smislenost prostoru da cjelina bude povezana. Pomoću boja i lukova oko vrata postigle su zaigranost, kaže Ivana, te se kuhinja u hodniku više nije činila kao pogreška i nedostatak cijelog projekta, nego funkcionalan odabir.

image
Privatni album

Dizajnerski koncept stana osmišljen je kao neutralan i topao, tako da ga vlasnici mogu upotpuniti umjetninama i suvenirima. Crno-bijele fotografije su snimke obitelji, doma i domovine njihovih predaka

- Viziju cjelokupnog dizajna imale smo odmah i s obzirom na to da je klijentima jedini uvjet bio da bude europski stil. Riječ je o bračnom paru iz Amerike koji ima odraslu djecu, ovo im je drugi dom, geni ih vuku u Berlin, gdje je njihova obitelj živjela, ali je u Drugom svjetskom ratu bila protjerana iz njega - objašnjava Ivana Bukvić.

Pandemija je bila glavna prepreka tijekom realizacije ovog projekta jer je mnogo toga usporila. Neprestani manjak ljudi i fluktuacija raznih zamjenskih građevinara za vrijeme realizacije bili su im veliki problem, no najveći izazov bili su dobavljači i, još gore, dostavljači građevinskog materijala i namještaja. Tako se dogodilo da su same nosile namještaj na četvrti kat. Lift nije radio jer se upravo tada obnavljala i zgrada. Cijeli design koncept stana osmišljen je kao neutralan i topao, tako da ga vlasnici mogu upotpuniti umjetninama i suvenirima s putovanja koja planiraju. Crno-bijele fotografije su snimke njihove obitelj, doma i domovine njihovih predaka.

WALK IN ORMAR

- Supružnici u stanu mogu obavljati svoje poslove na zajedničkom radnom stolu, s pogledom na užurbani grad, uživajući u toplini svoga doma, ili boraviti na balkonu. Tko im bude dolazio u posjet, imat će svoju gostinjsku sobu s radnim kutkom i puno mjesta za odlaganje stvari, ali s otvorenim ormarom da se ne zaljube previše u privremeni dom, da se ne opuste te ne zadrže predugo - smije se Ivana.

U svaki svoj projekt nastoje ugraditi nešto proizvedeno u Hrvatskoj. Jako ih je obradovalo što su klijenti oduševljeni dizajnom tapeta slikarice Josipe Maras.

- U spavaćoj sobi je njezina tapeta, čiji se motiv savršeno stapa s ostalim sobama. Cilj nam je bio da glavna spavaća soba odiše luksuzom nešto više od ostatka stana te da klijenti imaju mir u svojoj sobi, jer će vrlo vjerojatno ovdje često primati posjetitelje - objašnjava Ivana Bukvić.

image
Privatni album

Predviđena pozicija za kuhinju bila je u hodniku, na što dizajnerice nisu mogle utjecati. Bojama i lukovima iznad vrata postigle su smislenu cjelinu, ali i dozu zaigranosti

image

Ivana Bukvić iz studija Ivy's Design

Privatni album

Kako su morale staviti walk in ormar u glavnu spavaću sobu, na poziciji i u obliku koje su klijenti zamislili, novi gipsani zid privremeno, ali sigurno pričvršćen na pod stvorio je prijelaz između spavaćeg dijela i skladišnog dijela. Dugačku kupaonicu i premalen prostor za tuš vizualno su proširile pa ubacile tu i perilicu za rublje i ugradbeni element koji je omogućio da se dobije potrebni skladišni prostor.

image

Dizajnerica Ilona Pintar

Privatni album

Stanom dominira prozračnost, svjetlina i svježina. Velika udobna sofa poziva na odmor, osjeća se kvaliteta skandinavskog, danskog i nizozemskog namještaja uz pokoji francuski i talijanski chick detalj. Nabavile su namještaj proizvođača Bolia, Kare design, HK Living, NVGallery i 11Rooms..., a osnovni je namještaj rađen po mjeri.

image
Privatni album

Tapeta slikarice Josipe Maras, čijim su se dizajnom vlasnici oduševili, postavljena je u spavaću sobu

image
Privatni album

MINIJATURNA VRATA

- Priču smo, kao i uvijek, zaokružile zavjesama i dekorima. Posebno smo pazile koje materijale uzimamo kako ne bi unijeli težinu, nego podržali osjećaj relaksiranosti - kaže Ilona te dodaje da su oko rendera surađivale s arhitekticom Iskrom Krznarić.

Na samom ulazu je hodnik, te usred njega kuhinja. Gostinjska soba i dnevni dio se nalaze s lijeve zapadne strane, a glavna spavaća soba s jugoistocne. Sjeverno je vanjski zid zgrade i na njega se oslanjaju TV i police za dekoracije. Na ulazu s desne strane originalna su stara minijaturna vrata koja vode u malu gostinjsku kupaonicu. Stanovi su u toj zgradi nekada bili puno veći, a u današnje se vrijeme od jednog stvaraju i prodaju dva do tri. Ovaj je ljepši dio jednoga koji je imao 200 četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:59