TOTALNI MAKEOVER

Evo kako izgleda mali dvosobni stan od 44 kvadrata u Zagrebu, koji je preuređen za 35 tisuća eura

 Darko Mihalić
U budget su bili uključeni adaptacija i opremanje prostora - zidne i dio novih podnih obloga, nova kupaonica i kuhinja te namještaj

U želji za promjenama u našem životnom prostoru postoji nekoliko stvari koje nas uglavnom sve ograničavaju i čine da odlažemo svoje planove za neka bolja vremena. Pored nedostatka vremena i nespremnosti da uložimo trud i vrijeme (jer namještanje novog doma ili adaptacija spadaju u najstresnije stvari u životu), na vrhu ljestvice razloga su svakako i nedostatan budžet te vrijeme s kojim raspolažemo.

image
Darko Mihalić
image

Ovako je stan izgledao prije adaptacije

Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Nepisana su pravila svakog uređenja interijera da se opremanje kao i građevinski radovi uvijek oduže a planirani budžet probije. To je ono s čime moramo računati, savjetuju majstori i dizajneri, kada se kreće u ovaj pothvat. Kako bi vas ohrabrili i pokazali vam kako se ovakav trud koji često poprima karakter avanture ipak isplati jer napokon imate prostor u kojem ćete uživati, nudimo vam novi projekt studija Mirjane Mikulec. Ovdje vam donosimo 3D vizualizaciju prostora, a finalni izgled možete vidjeti u InDizajnovom TV specijalu koji će biti prikazan u nedjelju, 16. lipnja.

Mlada vlasnica htjela je iskoristiti vrijeme dok nije u Hrvatskoj te je pred dizajneričin tim predvođen arhitektom Matkom Šimićem i dizajnerom Matom Jelavićem postavila dva glavna zahtjeva: da svi radovi, uključujući i namještanje, traju maksimalno dva mjeseca te da se sve obavi s planiranim budžetom. Kada uređenje povjerite stručnjaku, onda su kratak rok i zadržavanje unutar budžeta mogući – iskusnom timu lakše je doći do majstora i izaći iz eventualnih problema, kao i pronaći načine kako proći povoljnije. Tako je bilo moguće urediti interijer za 35 tisuća eura, iako je to podrazumijevalo nekoliko kompromisa i odustajanja od prvotnih želja. Budžet je uključivao adaptaciju i opremanje prostora – zidne i dio novih podnih obloga, novu kupaonicu i kuhinju te namještaj.

image
Darko Mihalić
image
Darko Mihalić
image

Idejna rješenja za preuređenje stana

Darko Mihalić
image
Darko Mihalić

Dvosobni stan koji vam predstavljamo nalazi se u širem centru Zagreba, u stambenoj zgradi rađenoj početkom 2000-ih. Dobar tlocrtni raspored s kojim je vlasnica bila zadovoljna, kao i postojeći sadržaji (hodnik, kupaonica, kuhinja, boravak, radni kutak i spavaća soba) smanjio je uobičajene troškove micanja zidova koji su česti u adaptacijama, kako bi se dobio funkcionalniji raspored.

Ovdje se dogodilo nekoliko sitnijih izmjena, a one su se uglavnom odnosile na postojeći raspored elemenata u prostoru. Primjerice, spavaća soba sada je trebala samo jedan ležaj, a u prostor je trebalo dodati više garderobnih ormara. Smještanjem kreveta u nišu ispod prozora svakako se bolje iskoristio prostor nego u prijašnjem izdanju sobe.

Pored toga, njezina želja bila je bolji raspored u kupaonici, da umjesto kade bude tuš te da prostor u kuhinji bude funkcionalniji i bolje iskorišten. Tako je pozicija radne plohe u kuhinji povećana i mjesto ispod te plohe je pretvoreno u dodatne kuhinjske elemente što je osiguralo više mjesta za skladištenje.

image

Finalna verzija stana

Darko Mihalić

Kako je izradom troškovnika premašen malo budžet, nastojalo se uštedjeti na stolarskim radovima (namještaju po mjeri) kao i nekim građevinskim radovima. Vlasnica je odustala od garderobnih ormara u hodniku kao i stola za šminkanje u spavaćoj sobi, te je umjesto njih stavljena gotova komoda, a u kupaonici je odustala od mijenjanja pozicija perilice rublja i bojlera.

Ovi kompromisi bili su nužni da se ostane unutar predviđenog budžeta. No, zato je u estetskom smislu ispunjena njezina želja da u interijeru vladaju svijetli neutralni tonovi, naročito bež paleta, što je prostoru donijelo, pored elegancije, i toplinu i mekoću. Za to su se pobrinule i svijetle drvene površine pa je stvoren ugodan i funkcionalan dom koji odgovara potrebama i željama mlade vlasnice.

U 30-minutnom tv specijalu, u nedjelju 16. lipnja, na RTL-u ćete moći vidjeti detaljno sve faze transformacija ovog stana od 44 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 17:53