ČAS POSLA

Evo svijetle budućnosti! Prva dvokatnica napravljena uz pomoć najvećeg europskog 3D printera

Kamp C, Jasmien Smets
Kuća veličine 90 četvornih metara tiskana je kao dio europskog projekta C3PO

Stvaranje trodimenzionalnih objekta pomoću printera i nije neka novost. Međutim, printanje dvoetažne kuće jest. Belgijska tvrtka Kamp C ovih je uz pomoć 3D printera napravila kuću na dva kata uz pomoć najvećeg europskog 3D printera.

Kuća veličine 90 četvornih metara tiskana je kao dio europskog projekta C3PO, zajedničke inicijative čiji je cilj "ubrzati prijelaz na ovu inovativnu tehnologiju u Flandriji", regiji u Belgiji, navodi se u priopćenju. Tvrtka vjeruje da su ovim projektom otvorili nova vrata u svijet stambene gradnje, istovremeno smanjujući potrošnju građevinskog materijala, emisiju CO2 i otpada.

"Ono što ovu kuću čini toliko jedinstvenom je činjenica da smo je tiskali fiksnim 3D betonskim printerom", rekao je voditelj projekta Kamp C, Emiel Ascione u priopćenju za javnost. “Ostale kuće koje su tiskane širom svijeta imaju samo jedan kat. U mnogim su se slučajevima komponente tiskale u tvornici i sastavljale su na licu mjesta. Međutim, mi smo na licu mjesta ispisali cijeli objekt u jednom komadu. "

image
Kamp C, Jasmien Smets

Nadalje, 3D kuća Kamp C zapravo je tri puta jača od postojećih kuća nastalih ovom tehnologijom. "Čvrstoća materijala je tri puta veća od one kod konvencionalne cigle", dodala je voditeljica projekta Marijke Aerts, napominjući da ovaj postupak gradnje smanjuje potrebu za armaturom od žičane mreže, čime se procjenjuje ušteda od 60% na vremenu, materijalu i novcu.

Osim što je riječ o zelenijem načinu gradnje, 3D printane kuće u dizajn domova unose nove elemente poput zakrivljenih zidova, izreza, kosih krovova... Evo svijetle i tehnološki napredne budućnosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 06:28