Industrial look

Fantastičan stan u Velikoj Gorici: Kad se svaki dio stana može prilagoditi nekoj drugoj potrebi

 H3 STUDIO
Vodimo vas u hedonistički uređen stan u Velikoj Gorici, čiji je koncept osmislio arhitekt Hrvoje Hanže Hanzlin

PROFIL

• Info: preuređeni stan površine 100-tinjak kvadrata
• Lokacija: Velika Gorica
• Vlasnici: bračni par
• Uređenje: arhitekt Hrvoje Hanže Hanzlin, H3 Studio

Inspirirao se sustavom prefabricirane gradnje kojim je sagrađena zgrada, pa cijeli prostor prožima “industrial look”.

Sustav prefabricirane gradnje, kojim je 1990. godine sagrađena zgrada u Velikoj Gorici, poslužio je kao inspiracija za preuređenje stana površine stotinjak četvornih metara koji se nalazi u tom objektu. Projekt potpisuje arhitekt Hrvoje Hanže Hanzlin iz H3 Studija, koji nam je ispričao da je želja bračnog para, vlasnika nekretnine, bila “otvoriti” veliki stan s mnogo manjih prostorija kako bi se dobio luksuzni i hedonistički životni prostor industrijskog dizajna.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

- Budući da je stan imao višak nepotrebnih prostorija, projekt je obuhvatio rušenje većine pregradnih zidova, podnih i zidnih obloga, ugradbenog namještaja, kupaonice... Zgrada u kojoj se stan nalazi rađena je predgotovljenim elementima, a stan je slijedio isti koncept - objašnjava arhitekt i dodaje da je uređenje trajalo oko pola godine, a najzahtjevniji su bili grubi građevinski radovi zbog velikog dijela nosivih zidova, odnosno predgotovljenih elemenata.

Ističe da je izvedeni tlocrt “školski”: ulazi se u hodnik s toaletom i ugradbenim ormarom koji skriva perilicu i sušilicu rublja te ujedno dijeli stan na pola. S jedne je strane dnevna zona s boravkom, kuhinjom, blagovaonicom i izbom, a s druge spavaći trakt s velikom spavaćom sobom, walk-in garderobom i kupaonicom.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

Stan je fleksibilno projektiran: gotovo svaki dio može se prilagoditi nekoj drugoj potrebi. Trenutačno je veća, spavaća soba multifunkcionalna, dok se manja koristi kao garderoba. No, jednoga dana može se prenamijeniti u roditeljsku ili dječju

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

Interijerom prevladavaju bijela, crna i antracit boja, a pomalo neočekivano dominira - žuta. Te su boje, naime, velika sofa u dnevnom boravku i barski stolci poznate hrvatske tvrtke Prostoria.

- Koncept stana je kao ptica kos: sva crna, samo kljun žut koji mu daje akcent - smije se Hrvoje Hanže Hanzlin i dodaje da su zidovi i pod u istoj nijansi tople bijele, a kao podna obloga korišten je mikrocement, od bijele nijanse cementa.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

Kuhinja je zamišljena minimalistički, ali i funkcionalno jer se u njoj kuha svaki dan. Na armaturnoj mreži na zidu postavljene su posude s priborom za kuhanje, dok je izba skrivena u sklopu ugradbenog namještaja

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

U dnevnoj se zoni ističu čelične police do stropa.

- Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica su vizualno spojene, ali fizički odvojene čeličnim providnim okvirima/policama. Na tu smo ideju došli zbog potrebe za fizičkom barijerom te industrial looka, odnosno ideje koja prožima cijeli stan. Sve je rađeno po mjeri i povoljnije zbog toga što nema fronti, nego samo police/okviri - objašnjava i dodaje da su i rasvjetna tijela s vidljivim kabelima usklađena s idejom.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

I kuhinja je rađena po mjeri.

- Otok je namijenjen pripremi hrane i konzumaciji, a za njegovu izradu korištene su HPL ploče, koje se koriste i u laboratorijima zbog svojih svojstava, dok su na kuhinjskim elementima iveral fronte. Kuhinja je sama po sebi zamišljena minimalistički, ali i funkcionalno jer se u njoj kuha svaki dan - kaže arhitekt te naglašava da armaturna mreža na zidu služi za pribor potreban za kuhanje, dok je zanimljivo rješenje skrivena izba u sklopu ugradbenog namještaja.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

Čelična konstrukcija s drvenim policama korištena je kao pregrada u boravku, a nastavlja se u spavaćem dijelu kao ormar otvorenog tipa

image
H3 STUDIO

Od kupljenih komada namještaja, blagovaonski stol Vortex i stolci New York su iz Calligarisova asortimana, komoda je stigla iz Ikee, a Prostorijini komadi su Match sofa s tabureom te Monk barski stolci.

Na južnoj strani stana, u potkrovnom dijelu, nalazi se velika spavaća soba površine 25 četvornih metara koja nije samo spavaonica, nego i mali dnevni boravak sa svim njegovim elementima. Ima i veliki radni stol, koji je ujedno i stol za šminkanje, rađen po mjeri.

image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO
image
H3 STUDIO

- Druga je soba, površine 15-ak kvadrata, u funkciji garderobe. Iako je površinom pogodna za roditeljsku sobu, iskorištena je za garderobu jer par trenutačno nema djecu. Stan je projektiran dosta fleksibilno, gotovo svaki dio stana može se prilagoditi nekoj drugoj potrebi, a ista prostorija može postati roditeljska ili dječja soba - zaključuje Hanže Hanzlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:04