Održiva gradnja i dizajn

Fantastična kućica Wikkelhouse!

 

Prilagodljiva kućica Wikkelhouse koju možete vidjeti na fotografijama može se sagraditi za jedan dan, a izrađena je ni manje ni više nego od... Kartona! Fiction Factory naziv je amsterdamske tvrtke koja se nekada bavila izradom scenografije, a proširila je svoje područje djelovanja na dizajn i izgradnju malih domova.



Njihov najpopularniji proizvod je Wikkelhouse, dizajnerska kućica izrađena od čvrstog kartona. Tijekom procesa proizvodnje, kalup u obliku kuće omotava se s 24 sloja kvalitetnog kartona koji su spojeni pomoću ekološki prihvatljivog superljepila čime je ova predivno dizajnirana kućica i toplinski i zvučno izolirana. Vanjština Wikkelhouse kuće dovršava se potom vodootpornom folijom i drvenim panelima kako bi se zaštitila unutrašnjost od raznovrsnih vremenskih uvjeta.






Svaka je kuća razdijeljena na manje segmente široke 4,6 metra i duge 1,2 metra koji se lako mogu spajati i odvajati. Modularni koncept omogućuje visoku razinu fleksibilnosti, a dodavanjem segmenata korisniku se dopušta dodatna razrada tlocrta kućice. Osnovnu strukturu od tri segmenta, ali bez usluga prijevoza i postavljanja, platili biste 30 tisuća eura. Fiction Factory trenutno izrađuje i prenosi naručene elemente u područja diljem Nizozemske, Belgije, Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Danske.




Jednom kada elementi stignu na odabranu lokaciju, stručni tim može postaviti cijelu strukturu u jednom danu. Svaki segment kućice teži tek 500 kilograma što omogućuje da struktura sjedi izravno na zemlji bez posebnih temelja. Nakon što se u tvornici kartonski slojevi omotaju oko kalupa i nastanu svi segmenti kuće, Fiction Factory tim ih prevozi i postavlja na pravo mjesto.




Wikkelhouse predstavlja izvrsno rješenje za vikendicu, gostinjsku kuću ili ured, a može sadržavati kuhinju, kupaonicu i tuš koji su dio segmenta "pametnog doma" čime prostor svoje kućicemožete prilagoditi kako bi prostor zaista odgovarao vašim potrebama. Svi se elementi mogu reciklirati, a sama je kućica održiva. Impresivan projekt!

Više informacija potražite na službenoj stranici Wikkel House.

Izvor: Designboom

Foto: Yvonne Witte

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:42