Priča vlastitu priču

Fantastična renovacija stana u povijesno važnoj zgradi, osvojio nas je neočekivani detalj na zidu

 NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
Renovirani prostor u staroj gradskoj jezgri nekada je bio dom različitim generacijama ljudi. Kako bi zadržao dašak starine, vlasnici su odlučiti zadržati što više postojećih elemenata

Prilikom uređenja stana za najam najvažnije je u početku napraviti koncept, odnosno razmisliti o temi ili poruci koju vlasnik šalje budućim korisnicima, kaže nam arhitektica i dizajnerica interijera Sanja Bralić, dipl.ing.arh iz tvrtke Fronta + u Šibeniku. Drugim riječima, potrebno je osmisliti interijer koji će se izgledom i ponudom izdvojiti u moru jednoličnih stanova. Naravno, lako je reći nešto takvo, no puno je teže stvoriti ugođaj koji će na prvu izvući riječ "jedinstveno" u mislima potencijalnih unajmitelja.

Ipak, Bralić je nedavno uspjela u tom pothvatu kada je u šibenskoj staroj gradskoj jezgri unijela novi život u stan bez prepoznatljive duše. Na pladnju je odmah u startu imala jedan izuzetno atraktivan detalj, ali i jedan poveći izazov. Naime, stan je smješten u trokatnoj zgradi izgrađenoj početkom prošlog stoljeća sa zanimljivom povijesno-kulturnum pozadinom. S druge strane, u njemu i susjednim stanovima živjele su obitelji čiji broj nije definirao prostor.

- Zgrada je bila „kuća“ velike zajednice, gdje su etaže bile prostorije za druženje više obitelji i svatko je u tom nalazio svoj kutak, neovisno je li je to njihov iskonski životni prostor ili stan nekog susjeda – otkrila je Bralić.

image

Sanja Bralić, dipl.ing.arh iz tvrtke Fronta +

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Jasno definirane cjeline

U prostor u kojem nitko nije boravio, nakon više godina vratio se jedan od članova mnogobrojne obitelji Kraljević. U tom stanu nekada su živjeli upravo Kraljevići pa za njih ima sentimentalnu vrijednost. Upravo zbog toga je nit vodilja kod uređenja bila zadržati što više postojećih elemenata. Njima oživljavaju sjećanja na djetinjstvo, a zanimljivim detaljima prostoru su dali novu vrijednost. Stan veličine 60 m2 sastoji se od kuhinje s blagovaonicom, dvije spavaće sobe, dnevnog boravka, kupaonice te WC-a.

image

Dnevni boravak nema klasičnu sofu, već klupe s udobnim madracima i ukrasnim jastucima

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Teško je zamisliti da je ovaj živopisan prostor nekada bio u jako lošem stanju te mu je bila potrebna kompletna renovacija. Najveći izazov ovog projekta, kaže Bralić, bio je povezati već definirane zone da se ne izgubi fluidno kretanje kroz prostor. Iako u prostoru ima mnogo detalja koji privlače pažnju, on djeluje pročišćeno, prvenstveno zbog jasno definiranih različitih cjelina, odnosno prostorija.

Fluidnosti prostora doprinosi i strateški raspoređen namještaj koji je većinom postavljen „obodno“, odnosno uza zid. U blagovaonici je fokus na stolu koji se oblikom odlično uklapa. Naime, ovalni stolovi puno su bolji izbor za manje stanove od klasičnih pravokutnih jer ne zauzimaju toliko prostora. Klupe se pojavljuju u više zona upravo kako bi središnji prostor ostao slobodan. Primjer je ormar na ulazu u stan koji se nastavlja u klupu, a pored nje integriran je manji stolić. Tako se unutar prostora za blagovanje dobio izdvojeni kutak. Ispod klupe su dodatni stolci koji su projektirani po uzoru na stare „bančiće“, odnosno drvene klupice.

image

U blagovaonici je smješten i zaseban kutak za sjedenje

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Dnevni boravak projektiran je posve netipično jer je potpuno izbjegnuto postavljanje klasične sofe.

- Ona bi nepotrebno zakrčila prostoriju pa su uza zid postavljene klupe s mnoštvom jastučića. One svojom dimenzijom služe kao ležaj te ujedno kao kontinuirana sofa za druženje i odmor – kaže Bralić. U dnevnom boravku ističe se i dekorativni ormar kojim se u velikoj mjeri riješio problem odlaganja te tapeta sa starinskim uzorkom koji podsjeća na fresku.

image

Tapeta na jednom zidu s uzorkom freske stvara ‘wow‘ efekt u dnevnom boravku

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Jedan zid u dnevnom boravku iskorišten je za prostor za odlaganje

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Dašak starine

Kako bi stan zadržao dašak starine, na zid u blagovaonici postavljen je zaista osebujan detalj koji inače ne viđamo unutar stanova, već na pročelju. To su grilje koje su prestare da bi se koristile na prozorima, ističe Bralić, ali su idealne kao dekoracija. Osim grilja, vlasnici su zadržali stari kameni sudoper koji se odlično uklopio u vizuru cijelog stana, baš kao i sva unutarnja vrata koja su osvježena novom bojom.

image

Grilje koje su nekada stajale na prozorima sada krase blagovaonicu

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Stari kameni sudoper kuhinji daje poseban šarm

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Detalj koji se proteže kroz gotovo cijeli stan, a uvelike utječe na cjelokupni dojam su stari podovi. Takav dragulj bilo je šteta izbaciti pa su očišćeni i vraćeni u prvobitno stanje. Spoj starog terrazzo i drvenog daščanog poda podiže estetsku kvalitetu nekretnine.

image

Stari podovi zasjali su novim sjajem

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Kada je riječ o koloritu prostora, prevladavaju zemljane boje u kombinaciji s različitim nijansama zelenih. Primjerice, kontrast blagovaonskom stolu neutralne boje rade zelene stolice, a bež i bijele zidove nadopunjuju štokovi u oku ugodnoj zelenoj nijansi.

- Pastelnim bojama nastojao se postići jednostavan, pročišćen prostor koji ima toplinu, mekoću i šarm – otkriva Bralić koja je u šibenski stan uklopila i detalj koji djeluje vrlo luksuzno.

Riječ je o štukaturama koje mogu biti uočljiv, ali i vrlo nenametljiv ukras. Sve su zastupljenije u modernim domovima jer se mogu postaviti na više različitih načina i ne samo na zidove, već i na vrata. U stanu obitelji Kraljević zidovi su naglašeni horizontalnom štukaturom i na taj način su definirane zone - donja koja se stapa s bojom namještaja i gornja bijela koja se prelijeva u strop.

image

Štukature su u stan unijele dozu luksuza

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Najviše kolorita prevladava u kupaonici, u kojoj je naglasak na pločicama s portugalskim uzorcima, a slične krase i dio zida u kuhinji.

image

Uz minimalističke elemente u kupaonici savršeno su se uklopile živopisne pločice

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Pločice sa šarenim uzorkom uklapaju se u vintage temu stana

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Dojam topline važan je u svakom prostoru, pa tako i stanu u kojem će boraviti različiti tipovi ljudi. Svi oni se žele u njemu osjećati maksimalno ugodno, a takva atmosfera postiže se prvenstveno dekoracijama. One mogu svaki naizgled prosječan interijer učiniti posebnim, pamtljivim i inspirativnim. Kako bi u stanu obitelji Kraljević dodatno naglasila ljepotu svake prostorije, Bralić je odabrala ukrase i detalje iz bogate ponude JYSKa.

image

U košare se mogu odlagati pokrivači i jastuci, ali i poslužiti kao tegle

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Detalji iz JYSKa prostoru su dali novu vrijednost

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Iako je u dnevnoj sobi fokus na vrlo pomno osmišljenom prostoru za odlaganje i nesvakidašnjem mjestom za sjedenje, odmah kada se uđe u prostoriju može se primijetiti središnji dio na kojem su stolići i košare. One od prirodnih materijala mogu se koristiti u različite svrhe, bilo za čuvanje ukrasnih jastučića, pokrivača ili kao tegle za cvijeće.

image

Žive, ali i umjetne biljke oplemenit će svaki prostor

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Glavna spavaća soba uređena je u neutralnim tonovima

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Zgodan detalj su i vaze te skulpture na otvorenim policama koje se u ovom stanu mogu pronaći u svakoj prostoriji. Uz blagovaonske stolice i štokove u zelenoj boji sjajno se uklopila velika vaza u obliku ćupa kao i keramičke te staklene dekorativne zdjele.

image

Dizajnerica je nekoliko kutaka u stanu uredila šarmantnim vazama i umjetničkim slikama

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX
image

Ukrasne zdjele sjajan su dodatak svakoj prostoriji

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

- Gotovo svi predmeti koji su kao novi dekorativni element uneseni u stan su iz ponude JYSKa. Savršeno su se uklopili u temu stana i dali mu novu vrijednost – zaključuje Bralić.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i JYSKa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 10:18