U GOSTIMA

Finska kuća na zagorskim bregima

Kako je živjeti u toploj drvenoj hižici? U naselju Pila pronašli smo i posjetili 100 četvornih metara velik stambeni objekt iza čije gradnje stoji tvrtka Primat Log Home, zastupnik za drvene kuće Honka u Hrvatskoj i regiji. Eksterijer i interijer su za čistu peticu...

U parku prirode sa zagorske strane Medvednice, u naselju Pila, smjestila se divna drvena kuća koja nas je osvojila interijerom i eksterijerom. Velika je 100 četvornih metara, a iza njezine gradnje stoji tvrtka Primat Log Home, službeni zastupnik za drvene kuće Honka u Hrvatskoj i regiji.

- Riječ je o modelu kuće Honka Aamutahti rađenoj od oblica masiva finskog bora, promjera 210 mm - ističu u tvrtki Primat Log Home i dodaju da je gradnja kuća od punog drveta tradicionalna metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već stoljećima.

PREMAZI

- Honka kuća gradi se po projektu kao i svaka druga kuća, sloj po sloj punih drvenih greda koje dolaze na gradilište obrađene i skrojene na mjeru. Svaki element zida kuće dolazi na gradilište nakon što je prošao probno slaganje na stolu za kontrolu u tvornici, složen bez klinova i spojnica zidova. Stoga u tvrtki Honka uvijek kažu da ne sklapaju, nego grade kuće - objašnjavaju u tvrtki Primat Log Home.

Važno je istaknuti da su ljepila, impregnacije, zaštite i ostali premazi koji se upotrebljavaju za gradnju takvih kuća isključivo ekološki. Sav građevinski materijal, pak, za Honka kuću na gradilište dolazi hermetički zatvoren, upakiran i zaštićen od oštećenja.

Objekt se sastoji od prizemlja i lofta. U prizemlju je spavaća soba, kupaonica sa saunom, dnevni boravak, kuhinja i velika terasa, a u loftu je spavaća soba, dvije niše s ležajevima, kupaonica te balkon. Cijeli prostor je otvorenog tipa

- Za razliku od klasične gradnje ili klasičnih montažnih kuća kod kojih nam ostaje obrada unutarnjih zidova i stropova žbukom ili završna obrada gips karton ploča te pločice na zidovima mokrih čvorova, Honka kuća dolazi u svom prirodnom obliku. Unutarnji zidovi već su obrađeni i premazani zaštitnim slojem eko impregnacije pa ih ne morate dodatno obrađivati ako to ne želite, a zidove kupaonice ne treba dodatno presvlačiti keramičkim pločicama na dijelovima gdje ne postoji izravan kontakt s vodom. Postavljate li zatvorenu tuš-kabinu, ne trebate ih uopće postavljati na zidove.

Upečatljivo dizajnirani i prepoznatljivi aparati Smeg dominiraju kuhinjom koja se ističe trendovskim pastelnim nijansama tirkiznih tonova

Razvod vodovoda, kanalizacije i elektroinstalacija je jednostavan i izvodi se kroz pripremljene prolaze u zidovima za elektroinstalacije i unutar sendviča zida za instalacije vodovoda i kanalizacije - kažu u tvrtki.

Što se tiče ove kuće u naselju Pila, želja vlasnika bila je osjetiti jedinstvenu vezu s prirodom s obje strane stakla dok stoji u svojoj drvenoj kući i gleda kroz velike prozore. Ideja je bila imati živu kuću gdje drvo uvijek radi i diše, upija i otpušta vlagu iz zraka, skuplja se i širi i prenosi osjećaj prirodnog sklada unutar životnog prostora.

ŽELJENI STIL

Kuća se sastoji od prizemlja i lofta. U prizemlju je spavaća soba, kupaonica sa saunom, dnevni boravak, kuhinja te velika terasa, a u loftu je spavaća soba, dvije niše s ležajevima, kupaonica te balkon.

- Specifičnost prostora ogleda se u povezanosti otvorenog prostora prizemlja dnevnog boravka prema galeriji. Prizemljem dominira velika kalijeva peć koja toplinu ravnomjerno širi po cijeloj kući te tako pomiješana s mirisom finskog bora jednostavno djeluje umirujuće - istaknuo je vlasnik i dodao da je željeni stil koji je htio postići u uređenju interijera bila mješavina planinskog i country stila.

Interijerom tako dominira prirodna boja drveta u kojem pojedini elementi odskaču svojim živim bojama. Namještaj u ovoj kući radio se isključivo po mjeri, ali ima i dizajnerskih komada od kojih se ističu garniture Ethimo, lampe Ferro Luce te Smeg aparati.

GREDE

- Odmah na ulasku u kuću pogled privlače detalji drvenih greda potkrovlja obasjanih visećim lusterom napravljenim od jelenjih rogova. Nadalje, čak i onima koji nisu vješti u kuhinji za oko zapadne velika retro pećnica koja je uz kamin centar svih događanja unutar kuće - kaže vlasnik i dodaje da je eksterijerom jednako zadovoljno kao i interijerom.

- S jedne strane gusta šuma borova i kestena, a s druge pogled na sljemensku skijašku stazu, a preko zagorskih brežuljaka za lijepog vremena pogled seže sve do Kamniških Alpa. Teško da može bolje - sa smiješkom kaže vlasnik.

Ovakva kuća gradi se po projektu, kao i svaka druga kuća, sloj po sloj punih drvenih greda koje se dovoze na gradilište obrađene i skrojene na mjeru

S jedne strane kuće puca pogled na gustu šumu borova i kestena, a s druge se vidi sljemenska skijaška staza

Foto: Biljana Blivajs/ Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:36