Cool mjesto

Fleksibilni uredski prostor poznatih brendova u Zagrebu. S uzbudljivim detaljima

 Primat RD
Uređenje poslovnih prostora kompleksan je zadatak koji je poznati zagrebački Arhitektonski studio Križnjak gotovo pa usavršio

Ovaj ured specijaliziran za poslovne prostore u svom portfoliju ima i projekte stambene, ugostiteljske, javne i društvene namjene, a čini ga tim arhitekata i dizajnera s 20-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima. Vode ga brat i sestra, Robert i Martina Križnjak, s kojima smo ovaj tjedan obišli jedan zanimljiv poslovni prostor čije uređenje potpisuju.

image
PRIMAT RD/

Riječ je o prostoru površine oko 500 kvadrata u Zagrebu, koji je zamišljen kao suvremeno poslovno regionalno središte tvrtke LPP, s modernim i mladenačkim karakterom u duhu brendova koje ta tvrtka zastupa: Reserved, Sinsay, Mohito, Cropp i House.

- Osnovni koncept u organizacijskom smislu bilo je stvaranje zona za rad različitog karaktera, prilagođavajući se postojećem stanju i postojećim otvorima na fasadi, uz istodobno postizanje fleksibilnosti u korištenju prostora - pojašnjava arhitekt Robert Križnjak.

image
PRIMAT RD/
image
Primat RD
image
PRIMAT RD/

MALO IZNENAĐENJE

Dodaje da je bilo potrebno postići dovoljan broj radnih mjesta u obliku manjih uredskih jedinica i open spacea te dovoljan broj soba za sastanke, uz poseban uvjet planiranja velike dvorane za 50-ak ljudi, zatim zajedničkih prostorija poput kuhinje i lounge dijela za odmor, skladišnih prostora... Stoga je osmišljen koncept središnje prostorne cjeline s nekoliko zona koje pozivaju na druženje, sastanke ili zajednički rad, a koje se međusobno mogu širiti, spajati i odvajati. Taj dio obuhvaća lounge zonu, manju sobu za sastanke te veliku dvoranu koja se, kad u nju treba smjestiti i do 60 osoba, proširuje na hodnik. Naime, središnja zona odvojena je od ostatka prostora velikim staklenim stijenama koje ovdje igraju veliku ulogu.

image
PRIMAT RD/
image
PRIMAT RD/
image
PRIMAT RD/
image
Primat RD

- Klizne stijene u jednom smjeru zatvaraju veliku dvoranu koja u tom scenariju prima 20 do 30 osoba dok se u drugom scenariju te stijene otvaraju, a druge klizne stijene skrivene u ormarima zatvaraju se poprečno u odnosu na hodnik, čime hodnik postaje dio velike dvorane koja u tom slučaju može primiti 50 do 60 osoba - opisuje arhitektica Martina Križnjak.

image
Primat RD

Veliki tretman u ostvarenju ovog koncepta, dodaje, dobio je i hodnik koji je ispunjen ugradbenim ormarima te kolorističkim nišama. Jedna je niša namijenjena za kratke sastanke u zoni uredskih jedinica, a druga može služiti kao čekaonica i mjesto za rad ili postati dio velike dvorane za sastanke.

S jedne strane središnje zone grupirani su manji uredi za individualni rad, a s druge strane open space i još nekoliko pojedinačnih ureda. Tu su i reprezentativni ulaz s recepcijom, velika kuhinja, skladišni prostori te malo iznenađenje u obliku zen sobe.

image
Primat RD

Velika dvorana za sastanke proširuje se na hodnik s višenamjenskim kolorističkim Nišama Lounge prostor upotpunjen je modularnim drvenim skladišnim elementima za sjedenje u obliku tribine, ozelenjeni zid unosi notu ležernosti

image
PRIMAT RD/

NOVI KARAKTER

Stil uređenja opisao bi se kao moderan i suvremen, s čistim i jasnim linijama upotpunjenim uzbudljivim detaljima.

- Korištenjem usklađene palete materijala u sivim i drvenim tonovima u kombinaciji s nepravilnim uzorkom tapisona i ritmom obojenih zidova nastala je podloga za cijeli dizajn, dok se različitim elementima pojedinim prostornim cjelinama daju naglasak, dinamika i novi karakter - pojašnjava Robert.

image
PRIMAT RD/

Dvorana za sastanke obogaćena je drvenom klupom s jastučićima koja pruža dodatna mjesta za sjedenje, a istodobno služi za pohranu. Spremište za dodatne stolce zatvoreno je iza velikih vrata koja su tretirana kao dekorativna podloga za smještaj logotipa same tvrtke. Lounge prostor upotpunjen je modularnim drvenim skladišnim elementima za sjedenje u obliku tribine, a ozelenjeni zid unosi notu ležernosti. Dekorativni samostojeći metalni profili služe kao nosači TV-a i stalaka za časopise, svjetleći element s logotipom protegnut na strop i zid istodobno služi kao izvor svjetla, a kompozicijom metalnih zidnih profila kreira se reprezentativni ulaz u prostor.

Većinu namještaja izradila je po mjeri tvrtka Primat Rd, koja je ujedno bila i izvođač svih radova, a korišten je i tipski namještaj poljskog brenda Nowy Styl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:26