StoryEditor
TREND NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

Fondovi za nekretnine usmjereni su na održivi razvoj

Održivost kao princip gradnje za budućnost. S vremena na vrijeme upravo je “kriza” najbolje razdoblje kada prednosti i nedostaci nekretnina dolaze najviše do izražaja, kaže Robert Smodiš, slovenski arhitekt i DGNB certifikator

Na tržištu nekretnina diljem Europe, neke zemlje odavno su, osim ekonomskog povrata, nametnule ekološka i socijalna pitanja, dok druge vrlo skromno pridonose tom trendu.

U Njemačkoj je ESG koncept (okoliš, socijalni aspekti, korporativno upravljanje) odavno prihvatio održivost i ekološku prihvatljivost pojedinih proizvoda u financijskim analizama, a također se već duže vrijeme to primjenjuje i u području nekretninskog poslovanja.

Sve su te teme u gradnji aktualizirane nedavnim Danom planeta Zemlje. Nekretninski fondovi ne skrivaju više da svoj profit temelje, osim na ekonomskoj isplativosti, i na sveobuhvatnom konceptu održivosti. Pritom se kod nekretnina ne prati samo energetska učinkovitost, već cijeli niz parametara.

Gospodarstvo, vezano na to da su objekti ekonomski “razumni”, a troškovi razmatrani tijekom životnog ciklusa, to je Life cycle cost metoda. Ekologija označava primjenu principa gradnje za resursnu “ispravnost” zgrada

 

Tri dimenzije

Što je to održiva gradnja, pitali smo Snježanu Turaliju, direktoricu obrta GREENiKA za poslovno savjetovanje, trgovinu i ostale usluge za integriranje zelenih elementa u investicijskim i ostalim projektima.

- Održiva gradnja podrazumijeva savjesnu uporabu i korištenje postojećih resursa, s ciljem njihova očuvanja za buduće generacije, podrazumijeva istinsku zaštitu okoliša i smanjenje potrošnje energije. Može se govoriti o održivoj gradnji ako se usklade tri dimenzije, gospodarstvo, ekologija i socijalna pitanja - odgovara Turalija.

Gospodarstvo, vezano na činjenicu da su zgrade ekonomski “razumne”, a troškovi razmatrani tijekom čitavog životnog ciklusa, to je Life cycle cost metoda. Ekologija označava primjenu principa gradnje za resursnu i ekološku “ispravnost” zgrada. Društveni fokus je na korisniku zgrade, odnosno na socijalno kulturnim aspektima utjecaja zgrada na širi prostor i čitavo društvo, pa i svakog pojedinca. Stoga se, dodaje ona, može govoriti o održivoj gradnji samo ako su te tri dimenzije u potpunom skladu.

Evidentirati, kontrolirati i na kraju potvrditi održivost zgrada u punom smislu, moguće je samo uz postupke certificiranja svih važnih parametara, ne samo potrošnje energije.

Povoljne kamatne stope  diljem Europe za certificirane zgrade mnoge investitore navode da detaljno razmotre takav pristup gradnji

 

Sustav

Institucije poput Njemačkog savjeta za održivu gradnju (DGNB e.V.) imaju vlastiti sustav certificiranja u kojem se, ovisno o vrsti zgrade, u procjenu uključuje i do 40 kriterija održivosti koji se kontinuirano razvijaju od neovisnih stručnih tijela, a na temelju njih procjenjuje održivost zgrada. Kriteriji se razrađuju, navodi Turalija, na temelju 17 UN-ovih ciljeva održivosti, smjernica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama te sustava kružnog gospodarstva. Osim toga, DGNB smatra da proizvodi i tehnologije koji zadovoljavaju kriterije održivosti često nisu skuplji od konvencionalnih, a dostupni su na tržištu. Dapače, zbog certifikacije i optimizacije proizvoda i usluga tijekom nastanka i upotrebe zgrada, na kraju se čak može i uštedjeti novac planiran za ukupnu investiciju.

- Onaj investitor koji ne radi procjenu dugoročne ekonomske isplativosti, nikada ne može sagledati stvarnu cijenu svog projekta. Life cycle cost analysis i Life cycle costing obvezne su metode, odnosno kriteriji, u DGNB certificiranju - objašnjava S. Turalija.

 

Rizik

Budući da se dugoročno mogu smanjiti troškovi održivom gradnjom, odgovarajuće održive ili “zelene” nekretnine i fondovi za takve nekretnine također postaju središte interesa ulagača i postaju zanimljivi za izdavače financijskih proizvoda, tj. investicijskih paketa, kreditnih linija i sličnog. Na temelju kriterija održivosti, kao što su DGNB kriteriji održivosti, rejting agencije procjenjuju omjer rizika i povrata otvorenih ulagačkih fondova za nekretnine u vezi s održivošću. Između ostalog, analitičari u agencijama istražuju upotrebu i proizvodnju obnovljivih izvora energije na zgradama, prosječnu udaljenost nekretnine od javnog prijevoza i povezanu emisiju CO2, dostupnost alternativnih vrsta prijevoza, poštivanje bioraznolikosti prilikom gradnje i korištenja zgrade, utjecaj na lokalnu ekonomiju...

U posljednje vrijeme, slični se parametri provjeravaju za čitave kvartove.

- Kretanja na tržištu i u društvu u budućnosti mogu samo povećati opterećenja, poput poreza i nameta na zgradama koje emitiraju previše CO2, koje nisu dovoljno sigurne u kontekstu klimatskih promjena, potresa, poplava i drugih elementarnih nepogoda, što će, nadamo se, dodatno usmjeriti ulagače na gradnju održivih zgrada. Dakle, ako trenutačno razmišljate o ulaganju u nekretninski business, ne biste trebali iz vida izgubiti održivost kao temeljni princip gradnje za budućnost - savjetuje Snježana Turalija.

Trenutačno je ponuda portfelja održivih nekretnina u investicijskim fondovima još uvijek mala, u usporedbi s ostalim razredima imovine, poput dionica i obveznica, no očekuje se skora promjena smjera, posebno potaknuta planiranim mjerama Europskog zelenog plana.

HENN

Analitičari u agencijama istražuju uporabu  i proizvodnju obnovljivih izvora energije na mnogim zgradama

 

Studije

- S vremena na vrijeme, upravo “kriza” je razdoblje, kada prednosti i nedostaci nekretnina dolaze najviše do izražaja. U doba konjunkture i “pregrijanog” tržišta i poslovne aktivnosti, tržište nekretnina često proda sve po relativno povoljnim cijenama za prodavača. U doba krize, koja dolazi u redovitim intervalima, ponuda nekretnina uglavnom je veća od potražnje, sve je manje kupaca s dobrom platežnom moći, pa se cijene nekretnina pomalo izbalansiraju, što je opet dobro za one koji imaju novca i voljni su kupiti nekretninu, a imaju više izbora - kaže Robert Smodiš, slovenski arhitekt i DGNB certifikator.

Različite studije, a ponajprije praktično iskustvo posljednjih 10 godina na tržištima zapadne Europe, pokazale su da certificirane nekretnine ostvaruju više cijene, a rastu čak i cijene nekretnina građenih u blizini certificiranih zgrada.

Povoljnije kamatne stope diljem Europe za certificirane zgrade također mnoge investitore uvjeravaju da razmotre takav pristup izgradnji.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2020 01:56