MALI STAN OD 24 KVADRATA

FORMULA ZA USPJEH Evo kako od malog stana napraviti veliki

Klizna pregrada kao najbolje rješenje za mali stan

Iako ima svega 24 kvadrata, u ovom malom stanu postoji nekoliko izvrsnih ideja koje svakako vrijedi uzeti u obzir prilikom renoviranja stana. Mali stanovi imaju svoje prednosti: manje režije, manje čišćenja, manje namještaja, ali i nedostatke, koje nije uvijek jednostavno prevladati. Na primjer, u jednosobni stan rijetko pozvamo prijatelje na druženje, osim ako nam ne smeta da sjede na krevetu.

Australski arhitekt Brad Swartz o kojem smo već pisali na našim stranicama, poznat je po transformacijama malih stanova u moderno dizajnirane multifunkcionalne prostore, koji izgledaju jednako dobro kao i veliki. U malim je stanovima često najveći problem odvajanje intimne spavaće zone od dnevnog boravka i kuhinje. Ovaj je studio apartman smješten u zgradi izgrađenoj 60.-ih godina i imao je tlocrt koji danas jednostavno nema nikakvog smisla s obzirom na malu kvadraturu. Sastojao se od male, uske i mračne kuhinje odvojene od dnevnog boravka, male kupaonice i spavaće sobe. Puno prostorija s nedovoljno prirodnog svjetla.

Arhitekt je riješio problem postavljanjem funkcionalnih zona, kuhinje i kreveta u istoj ravnini. Pa je tako prostor za spavanje u ovom stanu uvučena niša odgovarajućih dimenzija za krevet, ispod kojeg su ladice za odlaganje stvari.

Kuhinju i krevet razdvaja uski prolaz koji vodi do kupaonice i ugradbenog ormara, a na kraju kojeg je postavljeno ogledalo koje stvara dojam većeg prostora. Ostatak prostora je dnvena zona s blagovaonicom. Vlasnik sada može zatvoriti dio za spavanje ili kuhinju elegantnom kliznom pregradom izrađenom od drvenih letvica s čime se stvara dojam odvojenosti funkcionalnih cjelina.

Osim toga, osjećaj prostranosti postignut je korištenjem bijele boje i prirodne boje drva, jednostavnim i jasnim formama namještaja te dovoljnom količinom dnevnog svjetla.

Foto: Tom Ferguson

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:23