D&D u prodaji!

Fotopriča mjeseca: moćni industrijski stolci u konjušnici u novom broju magazina Dom i Dizajn

 Berislava Picek/Cropix
Novi, osvježeni, sadržajno i fotografski bogatiji magazin D&D - Dom i Dizajn je u prodaji

Potražite ga na kioscima i u trgovinama, a na više od 200 stranica pronaći ćete teme o divnom svijetu arhitekture, dizajna i kulturi stanovanja. Sigurni smo da će svatko pronaći nešto za sebe, a u ovom broju posebnu pažnju privući će naš fotoeditorijal službenog naziva "Industrijski stolci u konjušnici".

Tvornička atmosfera

Ideja je bila pronaći neočekivani, originalni prostor koji bi mogao poslužiti kao odlična scenografija za predstavljanje dobrih, moćnih stolaca u industrijskom stilu koji se mogu kupiti na našem tržištu. U prostore Udruge Fala za promicanje socijalne osjetljivosti, zaštite i poboljšanja kvalitete života i popularizacije terapijskog i rekreativnog jahanja u Zagrebu kombijem smo dovezli najljepše industrial stolce koje smo mogli pronaći u domaćim trgovinama.

image

Fotografkinja Berislava Picek

Jelena Cvetko

Zatim smo ih snimili u sinergiji s konjima, prirodnim ambijentom, drvenim štalama i balama sijena. Rezultat je zaista famozan, a možete ga pogledati u novom broju magazina D&D - Dom i Dizajn.

Naime, pojava konja, prekrasne plemenite životinje, ostavlja bez daha, baš kao i ovi, drugačiji, moćni komadi namještaja koji će svako mjesto učiniti upečatljivim i modernim.

Grub betonski pod, cigleni zidovi, čelične cijevi na stropu, ogoljena rasvjetna tijela, hrđavi metalni namještaj, posvuda razbacani kablovi…

image
Berislava Picek/Cropix

Da, tako bi se najčešće opisao izgled neke propale tvornice, ali u ovom slučaju govorimo o životnom prostoru koji namjerno negira završnu obradu u gradnji i bježi od konvencionalnosti i kiča, ali istodobno daje dojam estetskog, funkcionalnog i primamljivog životnog prostora, stiliziranog do posljednjeg detalja. Iza tog sirovog, gotovo nedovršenog ili pak istrošenog izgleda kriju se odlike interijerskog stila koji je doslovno preplavio svijet, a nadahnuće pronalazi u razdoblju industrijalizacije, krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Stoga je i dobio naziv industrijski dizajn. Riječ je o stilu koji u interijere unosi tvorničku atmosferu i retro duh, a podrazumijeva uređenje u kojem se ništa ne uljepšava, skriva i ukrašava, no ipak je posve logičan i funkcionalan. Povijesno gledano, industrijski dizajn pojavljuje se kao vodeći stil u uređenju interijera periodički.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Open space

Neke naznake vidljive su već u pokretu Arts and Crafts, zatim u vrijeme Bauhausa te ponovno krajem četrdesetih i u prvoj polovici pedesetih godina prošlog stoljeća. Njegovoj ponovnoj aktualnosti pridonijeli su zasićenost kićenim stilom koji je vladao početkom milenija, zatim financijska kriza i nedostatak prostora u gradovima, zbog čega se industrija izmješta iz urbanih središta u periferiju, ostavljajući iza sebe goleme komplekse.

image
Berislava Picek/Cropix

Međutim, iako se industrijski stil uglavnom primjenjuje prilikom rekonstrukcija i prenamjena takvih starih kompleksa u prostore stambene namjene, koji imaju goleme prozore, visoke stropove, čelične konstrukcije i otvorene tlocrtne rasporede, moguće ga je primijeniti i u "običnim" stanovima ili kućama. I to, naravno, organizacijom open spacea i koristeći elemente koji asociraju na duh industrijske revolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:53