Ekskluzivni pogled u novi klub!

FRIZER ZA DAME I GOSPODU Novi klub za lagano partijanje koji je oslikala umjetnica OKO otvaren u Tkalči!

Prvi smo ušli u ekskluzivan, boemski prostor za koji će vam vikendom trebati rezervacija. Uz probrane gastro-delicije u Frizeru će se slušati deep house.

Udobna i otkačena atmosfera, najbolji je opis za ugođaj novog kluba/kafića/restorana neobična imena “Frizer za dame i gospodu” koji se sutra otvara u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. To je klub koji će za svoje goste nuditi i manja gastro-iznenađenja. Zamišljeno je da društvo dođe na večericu, a potom uz DJ-a koji pušta elektronsku glazbu lagano partija.

Tijekom dana “Frizer” će biti neobično mjesto u gradu za popiti kavu, a petkom i subotom navečer postajat će ekskluzivan klub, za koji će se, s obzirom na to da je prostor veličine samo 120 kvadrata, morati rezervirati mjesto. Program petkom i subotom bit će na tragu programa DJ-a Rub A Dub (Saša Savić), odnosno deep tech housea. Rub a Dubova produkcija je česta na listama DJ-a Marca Carole, Josepha Capriatija i ekipe Music Ona te ostalih resident DJ-eva klubova na Ibizi.

SUVREMENA TKALČA

Klub se nalazi na skrivenome mjestu, na prvom katu dugačke blok zgrade koja je, prema zamisli arhitekta Miroslava Begovića, podignuta 80-ih godina na početku Tkalče. Miroslava Begovića smatraju ocem suvremene Tkalčićeve ulice jer je upravo njegova zgrada i uređenje partera ulice označilo ono što je ona danas. U toj je zgradi arhitekt Begović u suradnji sa slikarom Miroslavom Šutejem uredio interijer restorana Potok. Ekipa koja je sada dotjerivala isti prostor otkrila je ponovno Šutejev rad, mural u pločicama iznad šanka, koji je bio pokriven tapetom tijekom kasnijih korištenja istog lokala, a za uređivanje dugačkog zida preko puta šanka angažirali su poznatu umjetnicu Oko koja je ostvarila svoj karakterističan rad. Tako klub donosi jedan umjetničko-boemski ugođaj.

FESTIVAL ULTRA

U prostor smo, dan prije otvorenja, ušli ekskluzivno i zatekli umjetnicu Oko u njezinu završnom oslikavanju detalja na zidu. - Super mi je što sam preko puta Šuteja. On je zakon, što reći više nego da mi je to čast - kratko je prokomentirala Oko. Na dugačkom zidu boje petroleja centralno je naslikala lik dvoglavog jelena, dok se sa svake strane nalazi po dva para muško-ženskih animalnih likova. Nakon ulaza u klub na dijelu zida od staklenih cigli postavljen je niz od 14 glava jelena kojima je Oko dodala oko. Čitav je prostor zapravo uređen artistički, zabavno je gledati detalje i gost se osjeća toplo u tom svijetu mašte. Ovdje je nekoliko garnitura namještaja iz 70-ih godina, koje su tada, u vrijeme svoje proizvodnje, bile kič, ali koje danas imaju svoj šarm. Sve od namještaja manje-više odgovara sličnom vremenu, vaze, čaše, razni ukrasi, jastučići na sofama, tepisi, preparirane životinje...

Ulaz u klub posebna je priča. U hodniku zgrade kod ulaza stoji golemi panj od drva masline na kojem su umjetne ptičurine, a potom dolaze golema crna masivna vrata, nalik na ulaz u tajno skrovište ili tamnicu. Djelo su majstora bravara Igora Pankovića.

Iza ovog kluba/kafića/restorana stoji ekipa koja vodi festival Ultra Europe, otok Obonjan, lanac La Bodega i skorašnji festival Croatia Music Week u Areni. Ekipa je to koja je mnogo putovala svijetom te je inspirirana raznim iskustvima izvukla ono što ih se najviše dojmilo kako bi kreirali prostor.
- Ime kluba odabrano je jer evocira starije doba - govori Dunja Dragojević, event menadžerica Ultra festivala.
U klub stane stotinjak osoba. Vikendom će nastupati DJ gosti, a radno vrijeme bit će od 8 do 2 sata.

TRAGOM ALTERNATIVE

- Želja je bila otvoriti mjesto kakvo Zagreb još nema. U stilu je manjih lounge klubova kakve se može naći u Berlinu, Londonu, Tokiju i imaju svoj ‘poremećeni’ art ugođaj. Prostor smo dugo tražili, ovaj nam se svidio jer je ulaz skriven od ulice i još uz Šutejev rad na zidu bio je pun pogodak - kaže Dunja Dragojević.
Osim što će “Frizer za dame i gospodu” biti novo mjesto u Zagrebu, označava ono što se već može osjetiti u ugostiteljskom svijetu - sve konkretnije profiliranje ponude. Uočljiv je i odmak od sveprisutnog industrijskog stila uređenja, što je pohvalno jer ga je dovoljno u gradu, osim ako nije u autentičnom industrijskom prostoru. U ovom se uređenju vidi i trag alternative pa je zapravo riječ i o zanimljivoj fuziji nekoć nedodirljivih svjetova...

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:26