Tres chic

Funkcionalni luksuz: Stan za šesteročlanu obitelj u Zadru u kojem svatko ima svoj prostor

 Boris Kačan
Površina od 170 m2 omogućila je velik dnevni dio i odgovarajući broj spavaćih soba, a dizajnerica se pobrinula za zanimljive akcente

PROFIL

  • Info: stan u novogradnji površine 170 kvadrata na zadnjem katu zgrade
  • Lokacija: Zadar
  • Vlasnici: šesteročlana obitelj
  • Uređenje interijera: Matea Zeba, POP DESART studio za dizajn interijera

Matea Zeba je dizajnerica interijera i vlasnica POP DESART studija sa sjedištem u Osijeku, gdje se rodila i školovala. Nakon srednje škole zaputila se u Zagreb, gdje je stekla zvanje dizajnera interijera, a odmah nakon diplome posao joj je krenuo velikom brzinom. Ubrzo se preselila u Vodice, gdje je nekoliko godina živjela i u sklopu svojeg brenda radila projekte koji su se većinom nalazili na području cijele Dalmacije. Između ostalog i jedan obiteljski stan u novogradnji u Zadru. Iako se krajem 2020. vratila u rodni Osijek, prisjetila se tog projekta te nam otkrila sve o uređenju doma za šesteročlanu obitelj: bračni par s dva sina i dvije kćeri.

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

Dnevni boravak je spojen s blagovaonicom i velikom kuhinjom, u kojoj se ističe otok od čak četiri metra, ali svu pozornost privlači stakleni kubus u funkciji vinoteke za vlasnikovu kolekciju iz cijelog svijeta

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

- Projektiranje se zapravo odvijalo prije izgradnje zgrade, pa smo imali otvorene ruke prilikom stvaranja funkcionalnog prostora za šest osoba. Stan se nalazi na posljednjem katu zgrade, a orijentiran je na sve četiri strane svijeta jer se prožima cijelom etažom - pojašnjava i dodaje kako je vizija bila osigurati svakom članu obitelji vlastiti prostor i intimu, a jedan od zahtjeva bili su kućni ured i vinoteka, uz dovoljno velik dnevni prostor za druženje.

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

Ukupna površina stana je 170 kvadrata, a ulazi se odmah u open space. Prvi dio je hodnik u kojem je želja bila izbjeći otvorene vješalice za jakne pa je osmišljena mala garderoba, a tu se nalazi i gostinjski toalet. U produžetku je dnevni boravak spojen s blagovaonicom i velikom kuhinjom u kojoj se ističe otok od čak četiri metra, ali svu pažnju privlači stakleni kubus u funkciji vinoteke za vlasnikovu kolekciju najfinijih pića iz cijelog svijeta te cigara. Također, u sklopu dnevnog prostora nalazi se kućni ured. Iz dnevnog dijela vode dva odvojena hodnika koja stan dijele na dva dodatna krila. U jednom krilu je master roditeljska spavaća soba te dječje sobe za najmlađe članove obitelji, a u drugom krilu sobe za dvoje starije djece i kupaonica.

image
Boris Kačan
image

Barski i blagovaonski stolci rađeni su po mjeri, a za tapecirani dio korišten je baršun u nijansi pjenušca. Sofe su rađene s tkaninama iz iste linije kao što su stolci

Boris Kačan
image
Boris Kačan

Dominiraju materijali raskošnog izgleda u kombinaciji s nježnim elegantnim baznim bojama, uglavnom zemljanih i pješčanih tonova te crnim detaljima

image
Boris Kačan
image

Centralna rasvjeta nad blagovaonskim stolom i u boravku rađena je isključivo za taj prostor, isto kao i postolje blagovaonskog stola, identično o kakvom je klijentica maštala

Boris Kačan

Kroz cijeli interijer uočavaju se materijali raskošnog izgleda u kombinaciji s nježnim, elegantnim baznim bojama te nekoliko atraktivnih dizajnerskih elemenata. Glavni je zadatak, kaže dizajnerica Matea Zeba, bio osmisliti uporaban i funkcionalan prostor za slobodan i opušten život, pa stoga stil uređenja opisuje kao funkcionalni luksuz.

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

- Na podu su keramičke pločice velikih formata u dekoru smeđe-sivog Taupe mramora, a u sobama je parket. Prostorom dominiraju taupe i bež tonovi u kombinaciju s crnim detaljima. Crne nijanse namještaja nisu potpuno crne već su takozvane Soft Black. Zidovi su bojani Dulux Vinyl Matt bojama, a u stanu nema niti jednog bijelog zida. I podne lajsne te štukature bojane u boju zidova - kaže dizajnerica.

image

Proces dizajna počeo je od pozicije i dimenzija kuhinje jer je vlasnicima to bio najvažniji dio doma

Boris Kačan
image
Boris Kačan

Iz dnevnog dijela vode dva odvojena hodnika koja stan dijele na dva dodatna krila. U jednom krilu je master bedroom i dječje sobe za najmlađe članove obitelji, a u drugom krilu sobe za dvoje starije djece i kupaonica

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

Dodaje kako je proces dizajna krenuo od pozicioniranja kuhinje te određivanja njene dimenzije jer je vlasnicima to najvažniji dio interijera, s obzirom na njihove zdrave životne navike i kuhanje triju obroka dnevno za šestero ljudi. Uz to imaju i bogat društveni život te im često dolaze prijatelji na druženja.

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

Sav namještaj je kompletno rađen po mjeri, a izradila ga je tvrtka Bonavia design iz Osijeka. Barski i blagovaonski stolci rađeni su također po mjeri u tvrtki Mayoko, a za tapecirani dio korišten je baršun tvrtke Mercis iz linije Amsterdam u nijansi pjenušca. Sofe je radio zagrebački Margalić, također u suradnji s Mercisom i tkaninama iz iste linije kao što su stolci.

image
Boris Kačan

U stanu nema niti jednog bijelog zida. Većina ih je bojana u mat nijanse, a čak su i podne lajsne te štukature obojane u odgovarajuću boju zidova. Pojedine su zidne površine oblagane i tapetama. Tako je vlasnik za svoj kućni ured, koji se nalazi u sklopu dnevnog boravka, zamislio 3D tapetu koja daje dodatnu dimenziju ovom prostoru

image
Boris Kačan

- Statement centralna rasvjeta nad blagovaonskim stolom i u dnevnom boravku rađeni su isključivo za ovaj prostor. Izradila je ih tvrtka Lumi Maks iz Zagreba, kao i postolje blagovaonskog stola, identično o kakvom je klijentica maštala, dok je ploču stola izradila tvrtka Tavela iz Rijeke koristeći najkvalitetniji porculan u crnoj boji. Visilice iznad otoka te u spavaćoj sobi i kupaonicama su dizajnerske, a riječ je o Vistosi brendu. Iznad otoka su visilice iz njihove linije Jube. Jedine predmete koje su klijenti donijeli sa sobom su piano, grafika Vasilija Jordana i paška čipka u detaljima - nabraja dizajnerica.

image
Boris Kačan
image
Boris Kačan

Jedna od želja vlasnika bila je maksimalno iskoristiti prostor stana, s vinotekom u nastavku kuhinje.

- Ideja stakla je naša jer ništa ne može stvoriti dozu luksuza u interijeru kao refleksija koju stvara staklena površina. Uz staklo, u vinoteci dominira dekor američkog oraha, a dozu romantike smo postigli LED rasvjetom na policama - ističe.

image
Boris Kačan

Isti materijal, staklo, nastavlja se i na pojedinim elementima u blagovaonici i dnevnom boravku, dok su sve dekoracije, posuđe i knjige u vitrinama “došle” s vlasnicima iz njihova prijašnjeg stana.

- Najzahtjevnija je bila koordinacija realizacije i usklađivanje izvođača i njihovih termina. Ne mogu se požaliti da je projekt bio zahtjevan jer smo stvarno imali otvorene ruke, a imali smo i klijente s jasnom vizijom i od samog početka smo se kretali u istom smjeru. Najzadovoljnija sam funkcionalnošću stana i činjenicom da smo stvorili prostor za šestero ljudi u kojem svatko ima svoj intimni prostor - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 03:28