Kako živimo

FUNKCIONALNOST I NORDIJSKA ESTETIKA U CENTRU SAMOBORA Stan od 66 kvadrata u potpunosti obnovljen i uređen prema idejama vlasnika za 30.000 eura!

Stan od 66 kvadrata u potpunosti je obnovljen i uređen prema idejama vlasnika, a cijeli zahvat stajao ih je 30.000 eura

Kad su mladi ljudi u potrazi za idealnom lokacijom za stanovanje, većini odgovara mir. Ipak, mnogi od nas ne žele se u potpunosti odreći urbane sredine. Teško nam se zamisliti bez kave u omiljenom kafiću, šetnje ulicama grada ili pića s kolegama nakon posla.

Da, mirovinu bismo rado proveli na nekom brdu, a nerijetko nam i sad padne na pamet onamo pobjeći. No, vlasnici ovog stana našli su savršen kompromis i oduševili nas izjavom kako je “pogled na brdo bolji od života na brdu”. I, doista, iz blagovaonice njihova stana u centru Samobora pruža se prekrasan pogled na obližnju šumu. Osmislivši vlastiti koncept, dizajn i rješenja, vlasnici su u obnovu i uređenje uložili 30.000 eura. No, rezultat je fantastičan. Stan površine 66 četvornih metara pri uređenju je u potpunosti adaptiran, iako je ideja bila u postojeću konstrukciju unijeti što manje promjena. Njihov osnovni kriterij bio je maksimalna iskoristivost prostora te povezivanje interijera s prirodom kroz materijale koji će se u njemu koristiti. Željeli su praktična rješenja i dizajnerske detalje, ali i mnogo svjetla, a u četiri mjeseca koliko je sveukupno trajalo projektiranje i građevinski radovi u tome su i uspjeli.

KOMBINACIJA MATERIJALA

Ulaskom u stan nailazimo na centralni hodnik iz kojeg se ulazi u sve prostorije u stanu. Kao najoriginalniji detalj u stanu, koji je zapravo mnogo više od detalja, pokazale su se heksagonalne pločice koje se u hodniku na dijelovima stapaju s hrastovim parketom te se provlače i ostatkom stana - kuhinjom, kupaonicom, lođom te balkonom uređenim u lounge stilu koji za ljetnih mjeseci preuzima funkciju dnevnog boravka. Relativno mali broj kvadrata, njih 8, pokazao se sasvim dovoljan za kuhinju i pripadajuću blagovaonicu.

- Kako bismo izbjegli dojam sterilnosti, mat bijelu boju elemenata izrađenih po mjeri kombinirali smo s drvenom radnom plohom i policama u istom dekoru, a crnim, pomalo robusnim ručkicama i lusterom iznad radne plohe željeli smo dobiti dozu industrijskog štiha - pojašnjavaju vlasnici. Napu koja je zbog otvorenog prostora bila neophodna domišljato su prikrili visećim elementima i u kuhinjsko-blagovaonskom prostoru postigli jednostavnost i sklad koji se stapaju s pogledom na obližnju šumu. Upravo zbog spomenutog pogleda koji im je izuzetno drag, u blagovaonici, ali ni u dnevnom boravku nema zavjesa. Prilagodljiva ambijentalna rasvjeta prostrani dnevni boravak čini mjestom idealnim za opuštanje, a Revolve trosjed s vunenim tekstilom te drveni detalji pridonose dojmu topline. Taj je prostor, kao i ostatak stana, lišen nepotrebnih sitnica, ali i razbija predrasudu o minimalističom uređenju koje se često smatra hladnim. Prepoznatljiv stil ovog interijera vidljiv je i u spavaćoj sobi kojom dominira krevet i uzglavlje od punog drveta.

PREDIMENZIONIRANE RUČKICE

- Uzglavljem smo željeli postići toplinu, a arhitekturalnim elementima razigranost prostora. Kao zanimljiv detalj upotrijebili smo Muuto Dots vješalice u žutoj boji koje su se pokazale lijepim i funkcionalnim za svakodnevno odlaganje odjeće - pojašnjavaju vlasnici. Primjećujemo i zanimljivu grafiku. Ona je rad akademske umjetnice Lidije Janković i savršeno se uklopila uz ormar rađen po mjeri. Njegove predimenzionirane ručkice napravljene su od obojenog aluminija i čine svojevrsnu vizualnu poveznicu s ormarom u hodniku te vješalicama Muuto i Zieta Pin. U spomenutom hodniku uz zanimljive vješalice primjećujemo i popularnog jednoroga umjetnika Davora Lovrića iz brenda Oh, my deer. Osjećaj za estetiku vidljiv je i u kupaonici, često zanemarenoj prostoriji mnogih stanova. No, ne i ovog.

PODNO GRIJANJE

Doduše, vlasnicima je na ruku išla i širina prostorije koja je dopuštala da se napravi zid od knaufa u kojem su smješteni podžbukna mješalica Zuchetti, WC kotlić te ugradbeni ormar s frontama prekrivenim ogledalom. Čisti dizajn postignut je prikrivanjem perilice u namještaj mat bijele boje. Podne pločice i ovdje privlače našu pažnju. - Pločice su postavljene od tamnijih prema svjetlijima i prenose se dalje na lođu. Bio je izazov napraviti walk-in tuš kabinu s podnom kanalicom te podnim grijanjem, a sve u kombinaciji s heksagonalnim pločicama, no bili smo ustrajni, promijenili pet keramičara i vodili mukotrpne razgovore i dogovore mjesec dana. U konačnici, uspjeli smo u provobitnom naumu. Svaka prostorija u stanu ispala je upravo onako kako smo je u startu zamislili i naučili smo kako od ideja o prostoru u kojem ćete provoditi svoj život ne treba odustajati - s osmijehom otkrivaju vlasnici misao vodilju pri uređenju svojeg idealnog interijera.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2022 06:04